ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

27/02/2020

Απάντηση του προέδρου της UEFA στην επιστολή 144 Ε/Β για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στα ευρωπαϊκά γήπεδα

Απάντηση του προέδρου της UEFA στην επιστολή 144 Ε/Β για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στα ευρωπαϊκά γήπεδα



Αλεξάντερ Τσέφεριν: Η Ουέφα δεν μπορεί από μόνη της να εκδιώξει τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία από το ποδόσφαιρο και τα γήπεδα. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των εθνικών και των ευρωπαϊκών δημοσίων αρχών.

Τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα της Ουέφα επιβάλλουν ποινές για ρατσιστικές συμπεριφορές. Ωστόσο,κυρώσεις -όπως η αφαίρεση βαθμών σε συλλόγους- δεν εφαρμόζονται σε σταθερή βάσησε εθνικό επίπεδο.

Απάντηση στην επιστολή 144 ευρωβουλευτών από 5 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, RenewEurope- για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στα ευρωπαϊκά γήπεδα,με αφορμή πρόσφατα κρούσματα, τα οποία έλαβαν χώρα σε διεθνείς αγώνες εθνικών ομάδων, καθώς και σε αγώνες εθνικών πρωταθλημάτων στην Ευρώπη,έδωσε ο πρόεδρος της Ουέφα, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Την επιστολή προς τον πρόεδρο της Ουέφα, Αλεξάντερ Τσέφεριν, συνυπέγραφαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κωνσταντίνος Αρβανίτης και Αλέξης Γεωργούλης.

Στην απάντησή του ο Αλεξάντερ Τσέφεριν παραδέχεται, ότι «η Ουέφα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού». «Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των εθνικών και των ευρωπαϊκών δημοσίων αρχών» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ουέφα. «Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε κυρώσεις που να εκτείνονται πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις σε όλα τα άτομα που διαπράττουν τέτοιου είδους πράξεις. Εάν οι κυρώσεις συνεχίσουν να επιβάλλονται μόνο στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οπαδοί των ομάδων δεν θα νιώθουν ποτέ ότι τιμωρούνται οι ίδιοι, ακόμα και όταν η ομάδα τους τιμωρείται με πολύ βαριά πρόστιμα και κυρώσεις».

Αναφορικά με την επιβολή ποινών εξαιτίας ρατσιστικών συμπεριφορών επισημαίνεται, ότιη δέσμευση της Ουέφα, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού «αντικατοπτρίζεται στο πειθαρχικό και ρυθμιστικό της πλαίσιο» -είναι «ένα από τα ισχυρότερα ρυθμιστικά πλαίσια, μεταξύ όλων των αθλητικών φορέων», καθώς σε αυτό προβλέπονται, μεταξύ άλλων, ποινές, όπως η επιβολή μερικού κλεισίματος σταδίου σε τομείς όπου έλαβαν χώρα ρατσιστικά περιστατικά, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απώλεια αγώνα ή ακόμα και αφαίρεση βαθμών από ομάδες. Εντός αυτού του πλαισίου, τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα της Ουέφα, τα οποία έχουν πολύ ευρείες εξουσίες για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων, επιβάλλουν ποινές. Ωστόσο, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουέφα, ορισμένες επιβληθείσες κυρώσεις «συχνά δεν εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο», ενώ και «η ποινή της αφαίρεσης βαθμών σε συλλόγους δεν έχει εφαρμοστεί σε σταθερή βάση».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, και στις δράσεις, τις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, καθώς και στις εκστρατείες κατά των διακρίσεων, όπως η καμπάνια‘’NotoRacism” και αυτή για το “#EqualGame’’,μέσω των οποίων η Ουέφα προάγει την πολυμορφία, την προσβασιμότητα στο ποδόσφαιρο, την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και οποιαδήποτε είδους διάκριση στο ποδόσφαιρο.

Ο πρόεδρος της Ουέφα, τέλος, δηλώνει ότι «παρά τις πολλές νίκες που έχουμε επιτύχει ενάντια στον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα παραμένουν», επαναλαμβάνοντας την δέσμευση της Ουέφα «να συνεργαστεί με τις Ενώσεις των μελών της, τα σωματεία, τις εθνικές λίγκες, τους παίκτες, τους οπαδούς, τις εθνικές κυβερνήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις στο ποδόσφαιρο».

 

Η επιστολή των 144 ευρωβουλευτών προς τον πρόεδρο της Ουέφα, Αλ. Τσέφεριν:

Οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους υπογράμμιζαν τη σημασία ενίσχυσης και εντατικοποίησης των δράσεων ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα ρατσισμού που σημειώνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα και καλούσαν τον πρόεδρο της Ουέφα «να αναλάβει επειγόντως δράση κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμαναν «ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα», δηλώνοντας πως θα ήθελαν να δουν την Ουέφα να αναλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις και ενέργειες, μεταξύ των οποίων να είναι: Η διασφάλιση της σωστής εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Uefaσε όλα τα βήματα, καθώς και η επιβολή σημαντικών κυρώσεων σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου ρατσισμού και διακρίσεων στα στάδια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απέλασης συλλόγων και χωρών από διεθνείς διοργανώσεις.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ποδοσφαιρικές αρχές και οι οπαδοί είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τις συνέπειες που θα προκύψουν από την αποτυχία των δράσεων για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού» ανέφεραν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του προέδρου της Ουέφα, Αλ. Τσέφεριν (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

 

Αγαπητοί ευρωβουλευτές,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου στείλατε στις 20 Νοεμβρίου του 2019 και στην οποία υπογραμμίζατε τη σημασία του να ενισχυθούν και να ενταθούν οι δράσεις ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με αφορμή πρόσφατα κρούσματα ρατσισμού που σημειώθηκαν στα γήπεδα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι ο ρατσισμός, καθώς και οι άλλες μορφές διάκρισης στο ποδόσφαιρο, είναι μια ‘’ποταπή κατάρα’’ γι’ αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο. Ωστόσο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας για την εξάλειψη του ρατσισμού είναι πιο ισχυρές από ποτέ και η Ουέφα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης. Αυτό αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά της Ουέφα - ιστορικά, βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια σε οποιαδήποτε είδους διάκριση, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων. Με την ιδιότητα του προέδρου της Ουέφα, θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο είναι -και πάντα πρέπει να είναι - μια ισχυρή και θετική δύναμη για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, καθώς και για την υπέρβαση των διακρίσεων. Είμαι, επίσης, της γνώμης ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και οι δημόσιες αρχές σε όλα τα επίπεδα πρέπει να διαδραματίσουν τον ρόλο τους σε αυτό τον ‘’πόλεμο’’ ενάντια στον ρατσισμό, περιθωριοποιώντας τις αποτρόπαιες ρατσιστικές απόψεις.

 

Καμπάνιες της Ουέφα

Εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια, η Ουέφα συνεργάζεται στενά με το δίκτυο FARE σε μια προσπάθεια να εξαλείψει το αξιοθρήνητο φαινόμενο του ρατσισμού από το ποδόσφαιρο.

Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, έχουμε παράσχει σημαντική υποστήριξη στο δίκτυο FARE, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει από κοινού, εκδηλώσεις, έρευνες και ανακοινώσεις, προκειμένου να προωθήσουμε την ανεκτικότητα και την πολυμορφία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κάθε χρόνο, η τρίτη ημέρα των αγώνων του Ουέφα Τσάμπιονς Λιγκ και του Ουέφα Γιουρόπα Λιγκ είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του ρατσισμού και όλων των άλλων μορφών διακρίσεων που λαμβάνουν χώρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Η Ουέφα παρέχει, επίσης, την πλήρη υποστήριξή της στην μεγαλύτερη εκστρατεία κατά των διακρίσεων που διοργανώνεται στην ήπειρό μας - κατά την διάρκεια των εβδομάδων δράσης του δικτύου FARE.

Οι εκστρατείες μας για την εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας από το ποδόσφαιρο αποτελούν, εδώ και καιρό προτεραιότητα και η Ουέφα κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση των διαθέσιμων πλατφορμών για να στείλει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα ότι ο ρατσισμός πρέπει να εκδιωχτεί από το ποδόσφαιρο.

Μετά την πολύ γνωστή καμπάνια «Όχι στον Ρατσισμό» -‘’NotoRacism’’, η Ουέφα, ως οργανισμός που προάγει το κοινωνικό ευ αγωνίζεσθαι έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, μέσω των πρωτοβουλιών που παίρνει, όπως η εκστρατεία για το Δίκαιο Παιχνίδι ‘’#EqualGame’’, η οποία προωθεί την ποικιλομορφία, την κοινωνική ένταξη και προσβασιμότητα στο ποδόσφαιρο. Η πρωτοβουλία ‘’#EqualGame’’ δείχνει πως οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, οι εθνικές ομάδες, οι παίκτες και οι οπαδοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Ουέφα και το δίκτυο FARE για την προώθηση της πολυμορφίας, της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, της προσβασιμότητας στο ποδόσφαιρο, τονίζοντας ότι παρόλο που οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος για να απολαύσουμε το παιχνίδι. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να παίξει και να απολαύσει το ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας την ισχυρή ενοποιητική κοινωνική δύναμη που έχει το ποδόσφαιρο. Η πρωτοβουλία του #EqualGameαποτελεί μέρος του προγράμματος της Ουέφα με τον τίτλο ‘’Respect’’, για το ποδόσφαιρο και την κοινωνική ευθύνη. Η ουσία του #EqualGame μπορεί να συνοψιστεί στο ακόλουθο κεντρικό μήνυμα: «Όλοι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, από που προέρχονται ή τον τρόπο που παίζουν». Ως μέρος αυτής της εκστρατείας, πραγματοποιήσαμε διάσκεψη τον Απρίλιο του 2019, ενώ δημοσιεύσαμε και σχετική έκθεση, την οποία και σας επισυνάπτουμε, προσκαλώντας σας να την διαβάσετε.

Παρά τις πολλές νίκες που έχουμε επιτύχει ενάντια στον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα παραμένουν. Όπως καταδεικνύουν τα συγκεκριμένα περιστατικά που επισημαίνετε στην επιστολή σας, ο αγώνας κατά του ρατσισμού πρέπει να συνεχιστεί. Έχουμε κάνει αρκετά βήματα μπροστά, αλλά ο αγώνας μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της ποδοσφαιρικής κοινότητας, καθώς και με την ευρύτερη κοινωνία πρέπει να συνεχιστεί. Από την πλευρά της, η Ουέφα δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις Ενώσεις των μελών της, τα σωματεία, τις εθνικές λίγκες, τους παίκτες, τους οπαδούς, τις εθνικές κυβερνήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις στο ποδόσφαιρο.

 

Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι κυρώσεις από την Ουέφα

Όπως θα έχετε δει, έχουμε δεσμευτεί, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού - κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στο πειθαρχικό ρυθμιστικό μας πλαίσιο. Η Ουέφα έχει, πιθανώς, ένα από τα ισχυρότερα ρυθμιστικά πλαίσια, μεταξύ όλων των αθλητικών φορέων για την επιβολή πειθαρχικών συμπεριφορών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αυτό περιλαμβάνει: Την επιβολή μερικού κλεισίματος σταδίου σε τομείς όπου έλαβαν χώρα ρατσιστικά περιστατικά, αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, απώλεια αγώνα ή ακόμα και αφαίρεση βαθμών από ομάδες. Ενώ οι κυρώσεις για τέτοιου είδους περιστατικά συχνά δεν εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα της Ουέφα έχουν επιβάλει μόνο τα τελευταία τρία χρόνια: 73 αγώνες της Ουέφαμε μερικό κλείσιμο σταδίου και 39 αγώνες της Ουέφα με κεκλεισμένων των θυρών, ως αποτέλεσμα ρατσιστικών συμπεριφορών ή/και άλλων μορφών διακρίσεων που έχουν λάβει χώρα σε γήπεδα.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν έχουμε μόνο ένα από τα ισχυρότερα πειθαρχικά πλαίσια, αλλά το εφαρμόζουμε κιόλας με συνέπεια. Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις μας είναι πολύ σκληρές, καθώς καταλήγουν σε τιμωρία όχι μόνο του συλλόγου και των οπαδών, αλλά - ακόμα χειρότερα - της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγιών και αγνών φιλάθλων, οι οποίοι θα πλήττονταν με ακόμα πιο άδικο τρόπο με τα μέτρα που αναφέρετε στην επιστολή σας.

Επομένως, ενώ είναι αλήθεια ότι η ποινή της αφαίρεσης βαθμών σε συλλόγους δεν έχει εφαρμοστεί σε σταθερή βάση, πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό που αναφέρετε στην επιστολή σας περί ‘’συμβολικών κυρώσεων’’ από την μεριά μας είναι μια παρερμηνεία της πραγματικότητας εκ μέρους σας. Τα ανεξάρτητα πειθαρχικά όργανα της Ουέφα έχουν πολύ ευρείες εξουσίες για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων, καθώς και άλλων περιστατικών διακρίσεων. Πάραυτα, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τα πειθαρχικά όργανα αναλαμβάνουν πολύ σοβαρά την ευθύνη επιβολής των πειθαρχικών κυρώσεων με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς της Ουέφα, εξετάζοντας κάθε υπόθεση ξεχωριστά και επιβάλλοντας, εντέλει, αποτελεσματικές, κατάλληλες και αποτρεπτικές κυρώσεις, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων που διέπονται και σύμφωνα με τα ισχύοντα νομικά συστήματα και δικαιοδοσίες.

Έχετε το λόγο μου ότι η Ουέφα δεσμεύεται να εντοπίσει τις καλές πρακτικές, όπου αυτές υπάρχουν και να ενισχύσει το πειθαρχικό της οπλοστάσιο, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία όλων των συμμετεχόντων - πιστεύουμε ότι οι παίκτες, οι οπαδοί, οι εθελοντές, οι επίσημοι φορείς και υπάλληλοι πρέπει να νιώθουν σίγουροι για την ασφάλεια και την ευημερία τους όταν συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και να βιώνουν μια ατμόσφαιρα, χωρίς ίχνος βίας και κανέναν απολύτως φόβο για ενδεχόμενο κίνδυνο ή κακοποίηση.

 

Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές δημόσιες αρχές

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά από τον σημαντικό αριθμό των περιστατικών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, καμία χώρα δεν έχει ξεφύγει από την μάστιγα του ρατσισμού. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να χαιρετήσω τις σκέψεις όλων των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο αθλητισμός μπορούν να συνδυάσουν τους δημιουργικούς τους πόρους για να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των ανθρώπων εκείνων που πλήττουν τόσο πολύ τον κοινωνικό μας ιστό. Από μόνη της, η Ουέφα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του ρατσισμού. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία των εθνικών και των ευρωπαϊκών δημοσίων αρχών. Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε κυρώσεις που να εκτείνονται πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις σε όλα τα άτομα που διαπράττουν τέτοιου είδους πράξεις. Εάν οι κυρώσεις συνεχίσουν να επιβάλλονται μόνο στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, οι οπαδοί των ομάδων δεν θα νιώθουν ποτέ ότι τιμωρούνται οι ίδιοι, ακόμα και όταν η ομάδα τους τιμωρείται με πολύ βαριά πρόστιμα και κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περαιτέρω αυτά τα σημαντικά θέματα μαζί σας. Οι συνάδελφοί μου είναι στη διάθεσή σας, σε περίπτωση που είστε διατεθειμένοι να πραγματοποιήσετε μια συνάντηση παρακολούθησης μαζί τους όποτε μπορείτε.

Εν τω μεταξύ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι συμμερίζομαι την ίδια φιλοδοξία και αποφασιστικότητα, όπως εσείς προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν περισσότερα στο μέλλον για να εκδιωχθεί ο φασισμός από το ποδόσφαιρο και τα γήπεδα.

 

Με εκτίμηση,

Αλεξάντερ Τσέφεριν

Πρόεδρος της Ουέφα.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ