ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

02/03/2020

«Αγνοούμενοι: Επόμενος σταθμός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»: Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη - βίντεο

«Αγνοούμενοι: Επόμενος σταθμός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»: Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη - βίντεο



Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Κώστας Αρβανίτης
Νίκος Παρασκευόπουλος
Ματίνα Πούλου
Νίκος Γκιωνάκης
Gianluca Rocco
Γιονούς Μουχαμμαντί
Monica Zanarelli
Θεόδωρος Νούσιας


Δελτίο Τύπου για την πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα των Αγνοουμένων και την εκδήλωση που διοργάνωσε στην Αθήνα

Το εισαγωγικό βίντεο με το οποίο άνοιξε η εκδήλωση, με εικόνες από μνήματα αγνώστων νεκρών στη Μυτιλήνη:

 

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να εντάξουμε το Έσχατο Δικαίωμα στην καρδιά της προβληματικής για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό ζήτημα.

Να το φέρουμε μπροστά, να ανοίξουμε δρόμους για δώσουν λύσεις εκείνοι που μπορούν.

Το χρωστάμε στους χιλιάδες που χάθηκαν.

Το χρωστάμε στους συγγενείς τους, στους συγγενείς μας που ήρθαν πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τον Πόντο και άλλα μέρη

Το χρωστάμε στον Εαυτό μας».

Με αυτά τα λόγια ο Κώστας Αρβανίτης ολοκλήρωσε την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την παρουσίαση της πολιτικής-ανθρωπιστικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα των αγνοουμένων. Ένα ζήτημα που όπως ο ίδιος είχε σημειώσει πριν από λίγο «σήμερα παρά την άγνοια για το πρόβλημα αυτό στο ευρύτερο περιβάλλον, η εκδήλωσή μας έδειξε ότι υπάρχουν άτομα, φορείς, συλλογικότητες που έχουν την ευαισθησία και τη βούληση να ασχοληθούν με το θέμα».

Αδιάψευστος μάρτυρας, το πάνελ των ομιλητών: Δύο κορυφαίοι ανθρωπιστικοί οργανισμοί παγκόσμιου βεληνεκούς, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μαζί με ειδικούς επιστήμονες και ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην μεταναστευτική κοινότητα από την οποία προέρχονται. Όλοι, με έναν κοινό σκοπό: να φωτίσουν τις ξεχωριστές, ιδιαίτερες και εξαιρετικά επώδυνες πτυχές αυτού που αποκαλείται «Το Έσχατο Δικαίωμα»: Το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο, αλλά και το δικαίωμα της οικογένειας κάθε αγνοούμενου να μάθει την τύχη του δικού της ανθρώπου, να περάσει από την αβεβαιότητα στο πένθος, να βιώσει την απώλεια και το πένθος, να μη ζει με αβεβαιότητα.

Ένα δικαίωμα που, όπως ανέδειξαν με τις εισηγήσεις τους οι ομιλητές, μέσα στη δίνη των μεταναστευτικών ροών, και χάρη σε μια σειρά από λόγους, καταπατάται, αγνοείται, υποτιμάται βάναυσα με βαρύ κόστος για την οικογένεια του κάθε αγνοούμενου.


Ανοίγοντας τον κύκλο των ομιλητών, εκ μέρους των συνεργατών του Κώστα Αρβανίτη ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του γραφείου του Ευρωβουλευτή και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μίλησε για την «προϊστορία» της πρωτοβουλίας. «Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τη μελέτη της κυρίας Πούλου η οποία βρίσκεται δίπλα μου, στη συνέχεια την υιοθέτησε, κατάλαβε την ανάγκη να ασχοληθούμε με το πρόβλημα μία ομάδα βουλευτών -πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- που υπέγραψαν μία σχετική ερώτηση απευθυνόμενη στον Υπουργό Μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, και στη συνέχεια -τώρα δηλαδή, πρακτικά- την ιδέα υιοθέτησε ο Κώστας ο Αρβανίτης».

Αμέσως μετά, η δικηγόρος Ματίνα Πούλου, μέλος της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών, αφού παρουσίασε το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο που καθιστά τη διάσωση ναυαγών νομική υποχρέωση μιας χώρας και όχι ηθική επιλογή, (Τρεις διεθνείς συμφωνίες: α) Η Διεθνής Συνθήκη για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα που υιοθετήθηκε το 1974 από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας β) Η Συνθήκη Έρευνας και Διάσωσης υπεγράφη από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας το 1979 και γ) Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea), παρουσίασε μια δραματική διάσταση του θέματος μέσα από μια μαρτυρία συγγενή: «Η συνέντευξη Νο32, ο αδελφός μιας νεκρής από τη Συρία: “Ναι, έχω ανάγκη να γνωρίζω που βρίσκεται το σώμα της αδελφής μου, τώρα μπορώ να τη βρω στο Google Maps και να την επισκέπτομαι περιστασιακά”. Αυτή, ομολογώ ήταν μια διάσταση που εγώ δεν την είχα φανταστεί».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ψυχολόγος Νίκος Γκιωνάκης από τη ΒΑΒΕΛ, τη δομή ψυχοκοινωνικής στήριξης για πρόσφυγες και μετανάστες, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «ένα πλέγμα το οποίο θα διαμορφώνεται από πολιτικές και πρακτικές εφαρμογές. Αυτές τις πολιτικές και αυτές τις πρακτικές εφαρμογές δεν τις έχουμε δει ακόμα» και ολοκλήρωσε: «Ελπίζω αυτές οι πρωτοβουλίες όπως του κυρίου Αρβανίτη να δώσουν τη δυνατότητα να φτιαχτούν, να συγκροτηθούν και πολιτικές και αντίστοιχες εφαρμογές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε το φαινόμενο με τον σεβασμό που πρέπει».

«Από τη δική μας πλευρά έχουμε ενδιαφέρον και ήδη έχουμε συζητήσει τη δυνατότητα να συνεργαστούμε μαζί στο επίπεδο των Βρυξελλών, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αναδείξουμε το θέμα αυτό. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) είναι έτοιμος. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί παράγοντες, το ξέρω πολύ καλά τι κάνει ο Ερυθρός Σταυρός, σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις μάλιστα, προσπαθώντας να ανιχνεύσει να εντοπίσει ανθρώπους που είναι αγνοούμενοι. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι μία πολύ καλή πρωτοβουλία είμαστε μέρος της και Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Gianluca Rocco. Ο Επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα μεταξύ άλλων υπογράμμισε την διεθνή και την ηθική διάσταση του θέματος των αγνοουμένων. «Ποιος νοιάζεται για τους ανθρώπους που πέθαναν στη μέση της Μεσογείου την περασμένη χρονιά; Κανένας δεν νοιάζεται, αλλά είναι κομμάτι της ιστορίας μας είναι εμείς, είναι η Ευρώπη. Ελπίζω, λοιπόν πως στα χρόνια που έρχονται ίσως τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου θα σκέφτονται πώς χτίστηκε η Ευρώπη. Αυτό είμαστε εμείς όλοι, δεν είναι μόνο η Ελλάδα η Ιταλία ή η Τουρκία δεν υπάρχουν σύνορα σε αυτά τα θέματα Αυτό είναι ένα θέμα της ιστορίας μας».

Με αναφορά πλήθους περιστατικών από την πολυετή του δράση στις κοινότητες των μεταναστών σκιαγράφησε το πρόβλημα ο Γιονούς Μουχαμμαντί. Ο διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών αναφέρθηκε στα εμπόδια και τους φόβους των οικογενειών που τις εμποδίζουν να έρθουν σε επαφή με τις αρχές για να αναζητήσουν τους δικούς τους αλλά και στην μικρή παρηγοριά που προσφέρει η τεχνολογία. «Ανέβασα πριν από λίγο καιρό κάτι φωτογραφίες και ξαφνικά άρχισα να δέχομαι τηλέφωνα από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έστειλα σε δύο οικογένειες στίγμα μέσω Google Maps πού βρίσκεται, την τοποθεσία, και τελικά μου είπαν στο τηλέφωνο ότι αυτή ήταν η μοναδική παρηγοριά για αυτούς, μέσω Google, να βλέπουν αυτό το νεκροταφείο ότι βρίσκεται κάπου εκεί. Και αυτό έχει γίνει τώρα ο μοναδικός τρόπος της συνεννόησης, μπορούμε να πούμε, ή παρηγοριάς των ανθρώπων που είναι σε διάφορους τόπους, έχουν αγνοούμενους αλλά βλέπουν έστω μέσω Google πού βρίσκονται».

Πάνω από 140 χρόνια εμπειρίας στην αναζήτηση αγνοουμένων κατέθεσε στην συζήτηση η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Η Monica Zanarelli, επικεφαλής της αποστολής του οργανισμού στην Ελλάδα, αφού εξέφρασε τη διάθεση του οργανισμού να συμβάλει στην συνέχεια της πρωτοβουλίας κατέληξε: «Ή έκκλησή μας λοιπόν είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ότι αυτή είναι μια καθαρά ανθρωπιστική μάχη, κάποιοι έχουν την τάση να προσεγγίζουν τον αγνοούμενο από μια πιο οπτική δικαστικού καταλογισμού, εμείς το βλέπουμε από καθαρά ανθρωπιστική σκοπιά, από την πλευρά των οικογενειών που ψάχνουν τους αγαπημένους τους και δεν έχουν τα μέσα να τους εντοπίσουν και να φτάσουν στη λύτρωση. Και όπως είπε κάποιος, δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με ανθρώπους: με ονόματα, με τάφους που γράφουν «άγνωστος», όπως αυτοί που είδαμε πριν, αλλά ένα οικογενειακό όνομα και μια οικογένεια που θρηνεί κανονικά, είτε με τη φυσική της παρουσία είτε μέσω του Google Maps και να κλείσει τον κύκλο του πόνου και της αγωνίας».

Τις σκέψεις του μοιράστηκε και ο Θεόδωρος Νούσιας, Ιατροδικαστής Λέσβου. Αν και δεν κατάφερε να παραστεί αυτοπροσώπως, με επιστολή του σημείωσε πως «Αν θέλουμε να ζούμε σε μία Δημοκρατική πανανθρώπινη κοινωνία οφείλουμε να πρεσβεύουμε την αξία του αλτρουισμού και αυτό το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους αναζητήσουμε αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι».

Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο Κώστας Αρβανίτης, αφού επεσήμανε την απουσία στελεχών άλλων κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου, όπως τόνισε, παρότι είχαν προσκληθεί, σκιαγράφησε τους τρεις κεντρικούς άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η υλοποίηση της πρωτοβουλίας, άξονες που αναδείχτηκαν μέσα από τις παρεμβάσεις που προηγήθηκαν:

Θα βοηθήσει η θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας για την ταυτοποίηση και ταφή των νεκρών προσφύγων και μεταναστών. Ένα πλαίσιο δηλαδή για να μην επαφίεται κάθε φορά το Έσχατο Δικαίωμα στην καλή προαίρεση ανθρώπων και φυσικά να μην μπορεί να εμποδιστεί.
Είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα συντονίζει τις ενέργειες εμπλεκόμενων χωρών και υπηρεσιών για την περισυλλογή πτωμάτων, τη συλλογή γενετικού υλικού και μεταθανάτιων στοιχείων. Μια επιτροπή με βασικό αντικείμενο την κατοχύρωση της πληροφορίας, του μίτου της Αριάδνης που είναι τόσο πολύτιμος για τους συγγενείς των Αγνοουμένων.
Έργο της ίδιας Επιτροπής θα είναι επίσης να τροφοδοτηθεί μια βάση δεδομένων η οποία θα παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση στους συγγενείς. Η πληροφορία δεν φτάνει να υπάρχει, πρέπει να είναι και σωστά οργανωμένη, αλλά και προσβάσιμη σ’ εκείνους που την έχουν ανάγκη. Για να μπορεί να είναι χρήσιμη, να προσφέρει λύσεις και λύτρωση.


Και κατέληξε:

«Παρά την άγνοια για το πρόβλημα αυτό στο ευρύτερο περιβάλλον, η εκδήλωσή μας έδειξε ότι υπάρχουν άτομα, φορείς, συλλογικότητες που έχουν την ευαισθησία και τη βούληση να ασχοληθούν με το θέμα. Εμείς δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων και να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας μαζί σας. Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να εντάξουμε το Έσχατο Δικαίωμα στην καρδιά της προβληματικής για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό ζήτημα».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών που είχαν προσκληθεί λόγω της διεθνούς διάστασης του θέματος και συγκεκριμένα από τις πρεσβείες του Μαρόκου, του Βελγίου, Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας αλλά και στελέχη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, μεταφέροντας τις ευχές του για ευόδωση της πρωτοβουλίας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας (πρώην Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής), Θεανώ Φωτίου (Πρώην Αναπλ. Υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης), Γιώργος Ψυχογιός (Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής). Το παρών έδωσαν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, οι Βουλευτές Χρήστος Γιαννούλης, Χαρά Καφαντάρη & Κώστας Μάρκου, μήνυμα από τη Μυτιλήνη έστειλε ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ παραβρέθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Πάνος Τριγάζης.

Το πρώτο βήμα έγινε. Η πρωτοβουλία μπήκε στις ράγες της διεκδίκησης ενός μόνιμου και σταθερούς μηχανισμού στήριξης συγγενών αγνοουμένων. Επόμενος σταθμός, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την κατάθεση Ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη και την ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία πάνω στο θέμα και με άλλες πολιτικές ομάδες.

Για να πάψει το Έσχατο Δικαίωμα να βρίσκεται στο περιθώριο.

Ολόκληρη η εκδήλωση:

 

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Γιώργος Ψυχογιός
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου
Θεανώ Φωτίου
Ιωάννης Μουζάλας
Όλγα Νάσση
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη
Από την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη




Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ