ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/03/2020

«Κίνδυνος για τη Δημοκρατία από τις παρακρατικές ομάδες»: Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο

«Κίνδυνος για τη Δημοκρατία από τις παρακρατικές ομάδες»: Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο



Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης για την επικίνδυνη στρατηγική που έχει ακολουθήσει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα εξαπέλυσε, σήμερα Παρασκευή 06/03/2020, από τη Λέσβο ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται εκτός από τον τ. Πρόεδρο της Βουλής, από τον Γιάννη Ραγκούση, βουλευτή Β’ Πειραιά – τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, και τον Πάνο Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρών δίνει και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι ο τ. Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για το ότι η ανομολόγητη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης για αποτροπή θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κυριολεκτικά έχασε τον έλεγχο στο όνομα μιας ανομολόγητης στρατηγικής αποτροπής. Η σημερινή κυβέρνηση έχασε πλήρως τον έλεγχο πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα για μας, για την Ευρώπη, γενικότερα για τον κόσμο» τόνισε ο Νίκος Βούτσης επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες της Ε.Ε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση,στην οποία ανεβαίνει η επιρροή ακροδεξιών δυνάμεων, ακροδεξιών κυβερνήσεων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βούτσης.

Ο τ. Πρόεδρος της Βουλής έκρουσε επιπλέον τον κώδωνα του κινδύνου για την έντονη έκνομη δράση παρακρατικών, παραστρατιωτικών και παραθεσμικών ομάδων , οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τις επίσημες κρατικές αρχές, την αστυνομία, το λιμενικό, ούτε καν με την εθνοφυλακή. «Είναι ότι χειρότερο σε δύσκολες περιόδους σαν αυτές που περνάμε να υπάρχουν τέτοιου είδους ενέργειες απολύτως έκνομες» τόνισε ο Νίκος Βούτσης υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που υπάρχει για την ίδια την έννομη τάξη και τη δημοκρατία.

Εξάλλου ως προς το κρίσιμο ζήτημα για το οποίο έγινε εχθές και αντιπαράθεση στη Βουλή με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης, δηλαδή για τις επιχειρήσεις και τις οδηγίες «αποτροπής» στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, ο Νίκος Βούτσης τόνισε με δεδομένη τη θέση του κόμματος για τη ρητή άρνηση των πρακτικών pushbackτα εξής:

«Επισημαίνουμε λοιπόν πολιτικά ότι οποιεσδήποτε εντολές που υπερβαίνουν το πλαίσιο της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν μία ισχυρή επικινδυνότητα μέσω διαφόρων μεθόδων αποτροπής είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο ανθρώπινα θύματα αλλά και μία εξαιρετική ένταση παραπέρα στην κατάσταση την οποία ζούμε ως χώρα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β Πειραιά και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι αυτά που συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου και όχι μόνο, είναι άκρως ανησυχητικά παρακρατικά φαινόμενα και αποτελούν αντιποίηση αστυνομικής αρχής, η οποία δρα σαν άλλο Ελληνικό κράτος. Ο Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να δώσουν σαφείς εντολές προκειμένου να σταματούν εν τη γενέσει τους αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ευαισθησία των πολιτών». Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν όπως το κράτος δικαίου προβλέπει πριν να είναι πολύ αργά, για το νησί, για την κοινωνία και την Ελλάδα στο σύνολο της κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του τμήματος Δικαιωμάτων Πάνος Λάμπρου τόνισε στη συνέντευξη τύπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τη νομιμότητα απέναντι σε μία κυβέρνηση που παρανομεί, καταργώντας το Διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. «Η κυβέρνηση αφήνει το χώρο, το περιθώριο και όλους τους διαδρόμους να συμβούν αυτά τα γεγονότα με τις παρακρατικές συμμορίες» επεσήμανε ο Πάνος Λάμπρου.

Την ανησυχία του και την αποδοκιμασία για την παρουσία μιας ομάδας Γερμανών νεοναζί στη Μυτιλήνη εξέφρασε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς τονίζοντας ότι «αυτούς που η ίδια η ανθρωπότητα τοποθέτησε στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας, εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παρουσία τους στο νησί μας». Παράλληλα ο Γιάννης Μπουρνούς τάχθηκε εναντίον της δημιουργίας κλειστού κέντρου για τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο χαρακτηρίζοντας το ως κλειστή φυλακή και κάλεσε τους κατοίκους να επιμείνουν στην ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εδαφών και στην εκπόνηση για άμεσο πρόγραμμα διαμοιρασμού του προβλήματος σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται από νωρίς σήμερα το πρωί στη Λέσβο επισκέφτηκε και συναντήθηκε με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Στρατηγό, Ελευθέριο Ντουρουντού καθώς και με τον Διοικητή της 9ηςΠεριφερειακήςΔιεύθυνσης Βορείου Αιγαίου του Λιμενικού Σώματος Γιώργο Σκανδάλη.

Στις 18.30 το απόγευμα της Παρασκευής τα μέλη που απαρτίζουν το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσουν σε ανοιχτή εκδήλωση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξειςστο Προσφυγικό –Μεταναστευτικό ζήτημα.

Το πρωί του Σαββάτου, 07/03/2020, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τους Δημάρχους των 2 Δήμων της Λέσβου.

 

Σημεία συνέντευξης του Νίκου Βούτση

· Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι η ανομολόγητη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης για αποτροπή θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη μη διοχέτευση τους, στη μη μετεγκατάσταση τους στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας όπως υπήρχε ο σχεδιασμός πριν την 7ηΙουλίου. Όμως και μετά την 7η Ιουλίου η παρούσα κυβέρνηση είχε αναλάβει υποχρεώσεις σε όλα τα διεθνή φορά για τη συνέχιση μιας στρατηγικής στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υπάρχουν. Του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», του προγράμματος «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ» και άλλων προγραμμάτων που θα αποφόρτιζαν τα νησιά μας από αυτό το μεγάλο βάρος των ροών.

· Η στρατηγική η οποία ακολουθήθηκε από τη ΝΔ οδηγούσε νομοτελειακά σε αυτή τη δραματική και απίστευτη κατάσταση της επιβάρυνσης των τοπικών κοινωνιών αλλά βεβαίως και στην κατάσταση των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν μπορούν να ζήσουν, να επιβιώσουν μέσα στις συνθήκες που υπάρχουν στη Μόρια αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

· Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κυριολεκτικά έχασε τον έλεγχο στο όνομα μιας ανομολόγητης στρατηγικής αποτροπής. Η σημερινή κυβέρνηση έχασε πλήρως τον έλεγχο πάνω σε ένα κρίσιμο ζήτημα για μας, για την Ευρώπη, γενικότερα για τον κόσμο. Ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα γνωρίζουμε όλοι ότι ως χώρα βρισκόμαστε σε μία ισχυρή επικινδυνότητα λόγω των σχεδίων που γίνονται από την ηγεσία της γείτονας χώρας για να υπάρξουν ροές μεθοδικά κατευθυνόμενες προς την Ελλάδα για να εκβιαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα τεκταινόμενα, τα πολιτικά τεκταινόμενα και τα στρατηγικά τεκταινόμενα στην περιοχή της Συρίας. Ένα ζήτημα απολύτως και καθαυτό ευρωτουρκικό έχει αναχθεί, διαμέσου της χώρας μας που αποτελεί μία βασική πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα και να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις. Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικές και απόλυτες.

· Ακόμα και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι παραβρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον Έβρο, όπου υπήρξε ιδιαίτερη ένταση, δεν αποτόλμησαν να τοποθετηθούν πάνω στα κρίσιμα ζητήματα. Δυστυχώς όμως δεν του ζητήθηκε και από την πλευρά του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής κυβέρνησης να τοποθετηθούν και να πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί με βάση τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς η φύλαξη των συνόρων είναι μία αυτονόητη διαδικασία για όλους μας. Πλην όμως, η παρούσα κατάσταση δείχνει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυστυχώς ανεβαίνει η επιρροή ακροδεξιών δυνάμεων, ακροδεξιών κυβερνήσεων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, οι οποίες κατατείνουν στο να διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη άποψη. Δηλαδή η χώρα μας να αποτελέσει ένα μαύρο κουτί όπως ονομάστηκε χθες από τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Θα το έλεγα ένα μεγάλο hotspot για την Ευρώπη όπου θα παρέχουν χρήματα για την παραμονή των προσφύγων-μεταναστών στα νησιά ή για να υπάρχει αποτροπή με οποιοδήποτε μέσο. Ακόμα και με απάνθρωπα μέσα προς τα καραβάνια των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτή η άποψη είναι εντελώς έξω από τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευθύνη είναι τεράστια για όσους δεν εγκαλούν άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξουν κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, για να υπάρξει εφαρμογή της απόφασης για το διαμοιρασμό της ευθύνης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, για να μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις ροές.

· Βέβαια και οι τεράστιες ευθύνες, οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν και για το ρόλο γενικότερα της Ε.Ε. ως προς αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, τους πολέμους που ο ένας μετά τον άλλον υπάρχει στην περιοχή μας. Άρα λοιπόν είναι ταυτόχρονα ένα σύνθετο πρόβλημα που αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της Ε.Ε. και αναδεικνύει όμως και τις ευθύνες της Ελληνικής κυβέρνησης εν προκειμένω μιλώντας στη Λέσβο για το πώς δεν προχώρησε εσκεμμένα τα προγράμματα απεγκλωβισμού, τα προγράμματα μετεγκατάστασης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στον ηπειρωτικό κορμό.

· Η δικιά μας ανταπόκριση σε αυτά τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο νησί είναι απολύτως πολιτικά υπεύθυνη διότι θέλουμε να σημειώσουμε, λειτουργώντας προληπτικά αλλά λειτουργώντας και στα πλαίσια της υπεράσπισης της δημοκρατίας, ότι έχει σημειωθεί σειρά έκνομων ενεργειών από παρακρατικά, παραστρατιωτικά και παραθεσμικά γκρουπ ανθρώπων, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν καμία σχέση με τις επίσημες κρατικές αρχές, την αστυνομία, το λιμενικό, ούτε καν και θέλω να το τονίσω αυτό με την εθνοφυλακή. Και το τονίζω διότι δυστυχώς και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κύριος Πέτσας παρά την έντονη συζήτηση που έγινε χθες και προχθές μέσα στο κοινοβούλιο για να διευκρινιστούν όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και να πάρει καθένας τις ευθύνες του, επιμένει ότι και στον Έβρο αλλά και στα νησιά, άρα και για τη Λέσβο, να καλύπτει ότι μονάδες της εθνοφυλακής είναι αυτές, οι οποίες είτε κάνουν τα μπλόκα στο δρόμο προς τη Μόρια, είτε λειτουργούν αποτρεπτικά για βάρκες που φτάνουν στην Σκάλα Συκαμιάς. Είτε ακόμα περισσότερο στο πλαίσιο της της ζώνης ευθύνης του λιμεναρχείου δεν αφήσανε ένα πλοίο μόλις χθες να ελλιμενιστεί για να πάρει τα απαραίτητα, νερό, τρόφιμα και τα λοιπά.

· Αυτή η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη. Τη συζητήσαμε σε βάθος με τις υπεύθυνες αστυνομικές και λιμενικές αρχές του νησιού. Θα τη συζητήσουμε αμέσως μετά και με τον υπεύθυνο από πλευράς της εισαγγελίας πρωτοδικών για να δούμε ακριβώς ποιες ενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται στο πεδίο της εισαγγελικής παρέμβασης. Είναι όμως σαφές ότι είναι ένα καμπανάκι που μπορεί να γίνει καμπάνα κινδύνου για την ίδια την έννομη τάξη και για τη δημοκρατία στο νησί. Είναι ότι χειρότερο σε δύσκολες περιόδους σαν αυτές που περνάμε να υπάρχουν τέτοιου είδους ενέργειες απολύτως έκνομες. Είμαι πάρα πολύ σαφής και θα πρέπει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εάν δεν έχει, ως όφειλε να έχει, μία σαφή ενημέρωση για αυτά που συμβαίνουν στη Λέσβο να έχει αυτήν την ενημέρωση και να μην προπαγανδίζει επί της ουσίας μία διαφορετική άποψη.

· Βεβαίως θέλαμε να επισημάνουμε και σε όλους τους αρμόδιους διότι σας είπα συζητήσαμε σε βάθος και με τους επικεφαλής του λιμενικού που διαχρονικά δίνουν μία μεγάλη μάχη εδώ και αποτέλεσαν ένα σώμα που διέσωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, τους επισημάναμε απολύτως το ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη ρητορική της πολιτικής ηγεσίας της σημερινής κυβέρνησης, στην οποία είμαστε απέναντι καθημερινά μέσα στο κοινοβούλιο, που αφήνει ανοιχτό απολύτως ένα ζήτημα άκρως επικίνδυνης στρατηγικής αποτροπής στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

· Επισημαίνουμε λοιπόν πολιτικά ότι οποιεσδήποτε εντολές που υπερβαίνουν το πλαίσιο της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου και δημιουργούν μία ισχυρή επικινδυνότητα μέσω διαφόρων μεθόδων αποτροπής είναι κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο ανθρώπινα θύματα αλλά και μία εξαιρετική ένταση παραπέρα στην κατάσταση την οποία ζούμε ως χώρα.

 

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Ραγκούση

· Αυτά τα οποία συνεχίζει να επαναλαμβάνει ο κύριος Πέτσας είναι ανακριβέστατα. Αυτά που συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου και όχι μόνο δεν έχουν σχέση με το επίσημο ελληνικό κράτος. Είναι άκρως ανησυχητικά φαινόμενα, είναι παρακρατικά φαινόμενα όπου έχουν ουσιαστικά αυτό που λέγεται αντιποίηση αστυνομικής αρχής. Υπάρχει η δημιουργία μιας παρά-αστυνομίας η οποία δρα σαν άλλο Ελληνικό κράτος.

· Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι κόκκινη γραμμή. Όχι μόνο για εμάς ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά για τη δημοκρατία και την Ελληνική κοινωνία.

· Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κύριος Χρυσοχοΐδης προσωπικά ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σαφείς εντολές προκειμένου να σταματούν εν τη γενέσει τους αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ευαισθησία των πολιτών, για τις εξελίξεις μιλάμε για οργανωμένες παρά-αστυνομικές δραστηριότητες. Πρέπει αυτά τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν όπως το κράτος δικαίου προβλέπει.

· Άρα δεν είναι μόνο ανακριβές αυτό που συνεχίζει να λέει ο κύριος Πέτσας, είναι ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν αυτά τα νοσηρά φαινόμενα πριν να είναι πολύ αργά, για το νησί, για την κοινωνία και την Ελλάδα στο σύνολο της.

 

Σημεία συνέντευξης του Πάνου Λάμπρου

· Στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπερασπίζεται τη νομιμότητα. Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία παρανομεί. Καταργεί το Διεθνές Δίκαιο, την συνθήκη της Γενεύης και παραβιάζει πάρα πολλές πλευρές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν αυτονόητες.

· Η κυβέρνηση αφήνει το χώρο, το περιθώριο και όλους τους διαδρόμους να συμβούν αυτά τα γεγονότα με τις παρακρατικές συμμορίες.

 

Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπουρνού

· Δυστυχώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει ακόμα και σήμερα από την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης.

· Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου και την αποδοκιμασία για την είδηση ότι υπάρχει παρουσία μιας ολιγομελούς έστω ομάδας, από μια Γερμανική νεοφασιστική οργάνωση. Αυτούς που η ίδια η ανθρωπότητα τοποθέτησε στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας, εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παρουσία τους στο νησί μας.

· Η Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη αναγνωρίστηκε και πήρε τα εύσημα από την ηγεσία την Ευρωπαϊκή ως ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό μεταφράστηκε σε μία δέσμευση για 700 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί μόνιμη φυλακή δεκάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων χωρίς κανένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης.

· Δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλειστή φυλακή στο νησί μας. Άρα λοιπόν πρέπει να επιμείνουμε στην ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη εδαφών και να επιμείνουμε στην εκπόνηση για άμεσο πρόγραμμα διαμοιρασμού του προβλήματος σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Φωτογραφία & Βίντεο: www.stonisi.gr



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ