10/03/2020

Μ. Τζούφη: Η άμεση και ουσιαστική στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μονόδρομος για την αντιμετώπιση της επιδημίας

Τοποθέτηση αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας

.

«Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ένα νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια υγεία. Όμως η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας αποτελεί ένα συνονθύλευμα διακηρυκτικών δηλώσεων και ευχολογίων, το οποίο απέχει πολύ από το να είναι μια συγκροτημένη και εφαρμόσιμη πολιτική πρόταση», δήλωσε η Μερόπη Τζούφη από το βήμα της Βουλής.
Συνεχίζοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «είναι μια ακόμη εκδοχή της κυβερνητικής πολιτικής για λιγότερο κράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε λόγω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορονοϊού. Ας κοιτάξουμε τι γίνεται στη γειτονική Ιταλία. Τα προγράμματα λιτότητας και οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης αποδυνάμωσαν το σύστημα υγείας, στέρησαν 37 δις ευρώ, μείωσαν τις κλίνες κατά 70.000, ενώ αρκετά τμήματα και εργαστήρια έκλεισαν. Κι όλα αυτά στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σήμερα, οι Ιταλοί συνάδελφοι θέτουν ερωτήματα για το ποιους πρέπει να περιθάλψουν και ποιους όχι, ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας».
Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε συστηματικά για την ενδυνάμωση και τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά την εφαρμογή μνημονιακών προγραμμάτων. Επιπρόσθετα, η αποτελεσματική και καθολική εφαρμογή πολιτικών δημόσιας υγείας προϋποθέτει την άμεση πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού και την κατάλληλη επιμόρφωσή του, την αναβάθμιση των διαθέσιμων υποδομών και την ανανέωση του εξοπλισμού, όπως επίσης την ορθολογικοποίηση του συστήματος διοίκησης.
Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποβάθμιση του ρόλου των επιστημονικών οργάνων και των εθνικών επιτροπών, απαξιώνοντας το έργο και την προσφορά εξειδικευμένων επιστημόνων που λειτουργούσαν διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. «Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας πρέπει να ενισχυθεί και να συμμετάσχουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς και οι υπηρεσίες. Είναι το μόνο όργανο που μπορεί να εκπονήσει και να εισηγηθεί την Εθνική Στρατηγική για τη δημόσια υγεία».
Όσον αφορά τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας, Παιδείας και Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να παρουσιάσει μια σειρά από προγράμματα που αναπτύχθηκαν προ τριετίας ως δική της πρωτοβουλία και έμπνευση. Πιο ειδικά αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος προαγωγής της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα μείωσης της επιβλαβούς κατανάλωσης του Αλκοόλ. Επίσης, αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια, ακυρώνοντας ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και συζήτησης για κρίσιμα θέματα που αφορούν τους εφήβους, όπως το σώμα, τις εξαρτήσεις και τη διατροφή.
Κλείνοντας, υπογράμμισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη σοβαρή επιδημία του κορονοϊού με δημαγωγία και λαϊκισμό, αλλά με ευθύνη και σοβαρότητα προς όφελος των πολιτών, των ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.