ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/03/2020

Δημ. Παπαδημούλης: Στον τομέα της δημόσιας υγείας οι πάντες πρέπει να συντονιστούν με όσα επιτάσσει η επιστήμη

Δημ. Παπαδημούλης: Στον τομέα της δημόσιας υγείας οι πάντες πρέπει να συντονιστούν με όσα επιτάσσει η επιστήμη



Συνέντευξη στο libre.gr: Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι τσαρλατανισμοί θα αυξήσουν κατακόρυφα τους νεκρούς

Η κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόσει μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού σε οικονομία και κοινωνία και να αφήσει το σχέδιο διχασμού του λαού και την αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που της αναλογεί

Η απόφαση Μητσοτάκη να πετάξει στο ‘’καλάθι των αχρήστων’’ τον ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό των Τσίπρα-Τσακαλώτου, που οδηγούσε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, ήταν ένα σοβαρό λάθος. Και θα το βρει μπροστά του - Ευτυχώς για τη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και το περίφημο ‘’μαξιλάρι’’ των 37 δισ. ευρώ

 

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα libre.gr ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έξαρση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία, στην κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στο κεφάλαιο Ερντογάν, καθώς και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στον δημoσιογράφο Ν. Παπαδημητρίου:

Δεν υπάρχει αμφιβολία, κύριε Αντιπρόεδρε, ότι ο κορωνοϊός είναι το μεγάλο θέμα διεθνώς για την τρέχουσα χρονιά. Πώς είδατε τη μέχρι τώρα αντίδραση της Ε.Ε.;

Πρώτη ευθύνη όλων πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, ως συνήθως, ‘’toolittletoolate’’. Η κρίση του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστεί. Αλλά προηγουμένως θα δοκιμάσει όλο τον πλανήτη. Είμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά. Στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάμπτεται. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, με την ανησυχητική εξαίρεση της Ιταλίας όπου τους ξέφυγε, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, οι πάντες - δημόσιες αρχές, φορείς και πολίτες – πρέπει, με ψυχραιμία αλλά και αυστηρότητα, να συντονιστούν με όσα επιτάσσει η επιστήμη και τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι τσαρλατανισμοί θα αυξήσουν κατακόρυφα τους νεκρούς.

Τα πιο οργανωμένα κράτη που έχουν και ισχυρότερο σύστημα δημόσιας υγείας, θα αντιμετωπίσουν την κρίση με λιγότερες απώλειες. Αρκεί οι κυβερνήσεις τους να μην φοβηθούν το πολιτικό κόστος. Η ανθρώπινη ζωή προέχει, όχι τα ψηφαλάκια.

Ο κορωνοϊός στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα σε πολλούς: Στους νεοφιλελεύθερους, ότι χρειαζόμαστε ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας και όχι ιδιωτικοποίηση των πάντων! Στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κονδύλια στην έρευνα και να ενισχύσει την Ευρωπαϊκή συνεργασία, ώστε ο απαιτούμενος εξοπλισμός να παράγεται και στην Ευρώπη, μειώνοντας την σχετική μονομερή εξάρτηση.

Στις ΗΠΑ να ενισχύσουν το εξαιρετικά αδύναμο σύστημα δημόσιας υγείας τους.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ να αντιμετωπίσει πιο αποφασιστικά τις μεσαιωνικές και επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, θεωρίες της Ιεράς Συνόδου και “της ακροδεξιάς του Κυρίου”, εντός και εκτός ΝΔ.

Όσο για την οικονομία και τις αρνητικές επιπτώσεις, ήδη, αναπτύσσονται σενάρια και προβλέψεις για το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής επιβάρυνσης. Όσο πιο πολύ διαρκέσει η κρίση, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά.

 

Είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, την ανάπτυξη κ.ο.κ. Οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες του τελευταίου τριμήνου του 2019 έχουν καταγραφεί, ποιος, όμως, μπορεί να αμφιβάλλει για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην εθνική οικονομία, μέσω της πτώσης στον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές κ.ο.κ.;

Η χώρα αντιμετωπίζει μια διπλή κρίση: Κορωνοϊός και κλιμακούμενη πρόκληση από τον Ερντογάν. Γι΄αυτό, συνιστώ στην κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλύτερη ειλικρίνεια και κυρίως, ευθύνη. Να αφήσει τα χοντροκομμένα ψέματα και τη φτηνή προπαγάνδα. Για την αισθητή πτώση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 2ο εξάμηνο του 2019 ευθύνεται η κυβέρνηση. Όχι ο κορωνοϊός, που άρχισε να αναπτύσσεται, ακόμη και στην Κίνα, το 2020. Καμία σχέση και επίδραση στο 2019! Τα επίσημα στοιχεία είναι σαφή: Ρυθμός ανάπτυξης το Α’ εξάμηνο του 2019 με κυβέρνηση Τσίπρα 2,3% και το Β’ εξάμηνο με κυβέρνηση Μητσοτάκη 1,6% - πολύ κάτω από το 4% που είχαν τάξει προεκλογικά!

Οι αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία είναι προφανείς και θα ενταθούν λόγω και της σημαντικής συμβολής του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης ας σταματήσουν να πιπιλάνε την βολική καραμέλα ‘’για όλα φταίνε ο κορωνοϊός και ο ΣΥΡΙΖΑ’’. Ας ετοιμάσουν και ας εφαρμόσουν σχέδιο και μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία. Αν αυτό θέλουν να συζητήσουν και με την αξιωματική αντιπολίτευση, και να ακούσουν τις προτάσεις μας, εδώ είμαστε.

Ας αφήσουν, λοιπόν, το σχέδιο διχασμού του λαού και την αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία και ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

 

Εκτιμάτε ότι θα πετύχει τους στόχους του ο πρωθυπουργός για χαμηλότερο πήχη στα δημοσιονομικά;

Ο ζουρλομανδύας των υψηλών πλεονασμάτων πνίγει την ελληνική οικονομία και κοινωνία και γίνεται ασφυκτικότερος, λόγω των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Χρειάζεται άμεση και δραστική μείωση του 3,5%. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά δεν νομίζω ότι ο ‘’προβλέψιμος’’ και ‘’δεδομένος’’ εταίρος, κ. Μητσοτάκης, θα καταφέρει κάτι σημαντικό, ειδικά για την Ελλάδα. Ασφαλώς θα υπάρξει κάποια χαλάρωση και ευελιξία για όλα τα κράτη-μέλη, συν ένα μικρό δημοσιονομικό ‘’γλυκαντικό’’ για τις δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας που σχετίζονται με το προσφυγικό.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να πετάξει στο ‘’καλάθι των αχρήστων’’ τον ειδικό καταπιστευτικό λογαριασμό των Τσίπρα-Τσακαλώτου που οδηγούσε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, ήταν ένα σοβαρό λάθος. Και θα το βρει μπροστά του.

Ευτυχώς για την χώρα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και το περίφημο ‘’μαξιλάρι’’ των 37 δισ. ευρώ. Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα.

 

Προσφυγικό/μεταναστευτικό: Από τις δύσκολες για την κυβέρνηση καταστάσεις στα νησιά, στην ομόθυμη, σχεδόν, υποστήριξη από την κοινωνία στα γεγονότα του Έβρου (όπως τουλάχιστον έδειξαν δημοσκοπήσεις). Τι διαφορετικά θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο;

Ασφαλώς θα φυλάσσαμε τα σύνορά μας απέναντι στην γεωπολιτική κρίση που προκάλεσε και εντείνει με τις προκλητικές του κινήσεις και δηλώσεις ο Ερντογάν,εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και παίζοντας στην πλάτη τους ένα χυδαίο πινγκ-πονγκ. Κυρίως, όμως, θα διεθνοποιούσαμε το πρόβλημα που είναι από τη φύση του Ευρωπαϊκό. Διεκδικώντας συγκεκριμένα: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για ηχηρό Ευρωπαϊκό ΟΧΙ στον Ερντογάν μαζί με ενδεχόμενες κυρώσεις, αποσυμφόρηση νησιών και αναλογική μετεγκατάσταση στα κράτη-μέλη, ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και τονίζοντας ότι δεν είμαστε δεδομένοι, αν δεν διασφαλιστούν στοιχειωδώς τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο Μητσοτάκης ως ‘’δεδομένος’’ και ‘’προβλέψιμος’’ εταίρος, δεν διεκδίκησε ούτε καν πρότεινε τίποτε από αυτά. Αντίθετα, αποδέχτηκε έναντι ‘’πινακίου φακής’’ την μετατροπή της Ελλάδας στην ‘’πίσω αυλή’’ της Ευρώπης, υπηρετώντας τις επιλογές μιας γερμανοκρατούμενης και δεξιοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετεί κυνικά το δόγμα ‘’πάρτε λίγα ευρώ και μακριά από την δική μας αυλή’’.

Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν ‘’πολέμου’’, ‘’τουρκικής εισβολής’’ ήταν προπέτασμα καπνού, για λόγους εντυπωσιασμού και πατριδοκαπηλικής ψηφοθηρίας εκ μέρους της ΝΔ. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για πιο διεκδικητική διεθνή παρουσία. Το ‘’πράσινο φως’’ σε πρακτικές που είναι η χαρά της Χρυσής Αυγής, βλάπτει και την εθνική ομοψυχία και τη δημοκρατική σταθερότητα και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

 

Στο ευρω-τουρκικό «σκάκι» των επόμενων ημερών ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς; Και τι διαθέσεις εισπράττετε από όλες τις πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ πιο θετικό, με την εξαίρεση φυσικά της άκρας δεξιάς και του Βίζεγκραντ, απέναντι σε όσα πρέπει να γίνουν. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια πριν λίγες μέρες, μετά και από σχετική δική μας πρωτοβουλία. Στις κυβερνήσεις, όμως, δυστυχώς και με ευθύνη και της κ. Μέρκελ και σε μεγάλο βαθμό και στην Κομισιόν λόγω της Προεδρίας Φον Ντερ Λάιεν που είναι άνθρωπος της Μέρκελ, έχουν κυριαρχήσει defacto η λογική των χωρών του Βίζεγκραντ.

Το παζάρι με τον Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και η κυβέρνηση της ΝΔ δυστυχώς, έχει αποδεχθεί έμπρακτα τον ρόλο του ουραγού. Η Ευρωπαϊκή Δεξιά και ακροδεξιά χειροκροτεί και χτυπάει φιλικά στην πλάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί αποδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του ‘’deliverboy’’. Έναντι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνειν, προσφέρει τη μετατροπή της Ελλάδας σε ‘’πίσω αυλή’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κλείνοντας, να ρωτήσω και για τα εσωκομματικά σας; Καθώς έχουν «παγώσει» οι προσυνεδριακές διαδικασίες, πώς πρέπει να εκμεταλλευθεί το διάστημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι είναι οι …ύφαλοι;

Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι ο κορωνοϊός μάς υποχρεώνει, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να μεταθέσουμε για λίγους μήνες το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η στάση ευθύνης, μας δίνει ταυτόχρονα και την δυνατότητα να το προετοιμάσουμε καλύτερα. Να ενισχυθεί το άνοιγμα που έχουμε ξεκινήσει όσο και η πιο ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των φίλων μας στον Προσυνεδριακό διάλογο.

Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να μην κλειστούμε στον εαυτό μας. Να προτάξουμε τα θέματα που καίνε τους πολίτες. Αλλά και να μιλάμε καθημερινά, ολοένα και καλύτερα, την γλώσσα των προβλημάτων και των λύσεων. Οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων του στην κοινωνία και την οικονομία αποτελούν, ήδη, το πεδίο για την συγκρότηση μιας πιο δυναμικής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής προγραμματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Εξίσου σημαντικό είναι το προοδευτικό πρόγραμμα και το ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο με το οποίο διεκδικούμε να ξαναγίνουμε ηγεμονική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Ένα κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά μιας ευρύτερης προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, ικανής να πάρει τη διακυβέρνηση. «Δεύτερη φορά αριστερά», αλλά και «πρώτη φορά αριστερά σε μια Ελλάδα εκτός μνημονίων».

Στο πρόγραμμά μας, θα πρέπει να ενσωματώσουμε και εκείνες τις διορθώσεις και αλλαγές σε τομείς, που από τον απολογισμό μας διαπιστώνουμε ότι είχαμε αδυναμίες και κάναμε λάθη. Π.χ. Μια πιο τολμηρή πρόταση για την αναγκαία διάκριση των ρόλων κράτους και εκκλησίας. Για να κερδίσουμε την πολιτική και κοινωνική μάχη κόντρα σε μια πολύ δεξιά ΝΔ, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, πρέπει να πείσουμε περισσότερο και περισσότερους: Το 32%, η ισχυρή αγκύρωσή μας στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και στη νέα γενιά, όπως και το αδιαφιλονίκητο της ηγεσίας Τσίπρα, είναι σημαντικά ατού, αλλά δεν αρκούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται περισσότερη συλλογικότητα, άψογες δημοκρατικές διαδικασίες, σύνθεση απόψεων και συσπείρωση. Θα είναι λάθος στην πορεία προς το Συνέδριο να επικρατήσουν αντιπαραθέσεις σκληρών εσωκομματικών μηχανισμών, ερήμην της ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης.

 

Δεν σας κρύβω πάντως -πιθανώς διαβάσατε και εσείς σχετικά σχόλια- ότι συζητήθηκε μια εκδήλωση που επρόκειτο να γίνει (αλλά αναβλήθηκε λόγω μέτρων προφύλαξης από τον ιό) και στην οποία θα μιλούσαν, εκτός από εσάς, ο Δ. Βίτσας, ο Ν. Βούτσης, ο Σπ. Δανέλλης και ο Γ. Δραγασάκης. Και σχολιάσθηκε ως προπομπός μιας νέας τάσης. Τι απαντάτε; Υπάρχει ανάγκη για κάτι νέο στο εσωκομματικό τοπίο;

Υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, ενίσχυση της συλλογικότητας, σύνθεση απόψεων. Υπάρχει ανάγκη για πραγματικά ανοικτά ρεύματα ιδεών και όχι για τάσεις που λειτουργούν ως σκληροί εσωκομματικοί μηχανισμοί. Κάθε τι που μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι χρήσιμο και καλοδεχούμενο. Όχι όμως μια ακόμη τάση, με την ίδια λογική και πρακτική με τις υπάρχουσες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να γίνει ένα ισχυρό, μάχιμο κόμμα του 32%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες συμμαχίες.

Οι σημερινές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι νέες ομαδοποιήσεις, με προεξάρχοντες ορισμένους Πασοκογενείς, δεν αντιστοιχούν στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Πολύ περισσότερο, όταν συχνά λειτουργούν όχι ως ανοιχτά ρεύματα ιδεών, αλλά ως σκληροί εσωκομματικοί μηχανισμοί. Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιών και νέων, δεν ανήκουν σε αυτές τις τάσεις.

Προσωπικά, υποστηρίζω σταθερά την ανάγκη ενωτικής ανασύνθεσης του όλου ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις νέες συλλογικές προκλήσεις, μακριά από λογικές μηχανισμών και αναζήτησης «εσωτερικών εχθρών». Τα όποια νέα ρεύματα ιδεών και προτάσεων, θα πρέπει να προκύψουν με βάση ιδέες και προτάσεις για το μέλλον.Όχι με βάση την προέλευση ή –ακόμα χειρότερα, ως μηχανισμοί γύρω από πρόσωπα, για την κατανομή εσωκομματικής ισχύος και ρόλων.

 

Η δημοσίευση της συνέντευξης εδώ

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ