ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/03/2020

Δ.Παπαδημούλης: «Ζητώ από τον Μητσοτάκη να ορθώσει ανάστημα και να κάνει ασκήσεις θάρρους, εάν θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και την προοπτική της στην ΕΕ» - ηχητικό

Δ.Παπαδημούλης: «Ζητώ από τον Μητσοτάκη να ορθώσει ανάστημα και να κάνει ασκήσεις θάρρους, εάν θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και την προοπτική της στην ΕΕ» - ηχητικό



Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στον ρ/σ ΛΑΤΩ FM 103,3 (ηχητικό): «Ζητώ από τον Μητσοτάκη να ορθώσει ανάστημα και να κάνει ασκήσεις θάρρους, εάν θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και την προοπτική της στην ΕΕ»

.

«Έχουμε μία κυβέρνηση που κάνει μπίζνες και πλιάτσικο την ώρα της κρίσης».

«Είναι ώρα όλες οι χώρες του Νότου, και η Ελλάδα, να πάρουν αποστάσεις από το ‘σφάξε με αγά μου να αγιάσω’, μην τυχόν και πούμε κάτι που δεν αρέσει στη Μέρκελ, και να πιέσουν, γιατί ο χρόνος τρέχει - Πρέπει να φτιαχτεί ένα συμπαγές και διεκδικητικό μέτωπο».

«Να σχεδιαστεί ένα ελληνικό πακέτο, που να βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό με κίνητρα κι επιδοτήσεις».

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ του Λασιθίου Κρήτης ΛΑΤΩ FM 103,3, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στα εξής:

 

Η ΕΕ δείχνει αδυναμία και άρνηση να δει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού

Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση κι ένα αδιέξοδο, όπου, με πρωταρχική ευθύνη Γερμανίας και Ολλανδίας, η ΕΕ δείχνει αδυναμία και άρνηση να δει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, ενώ υποσχέθηκε στους πολίτες της συνεργασία για αμοιβαίο όφελος και αλληλεγγύη στα δύσκολα.

Αυτή την ώρα η κρίση του κορονoϊού υποχρεώνει τους πάντες να αντιληφθούν πράγματα που είχαν βάλει στην άκρη: ότι χρειαζόμαστε δημόσιο σύστημα Υγείας, ότι ο ιός χτυπάει όλο τον πλανήτη και ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του.

Αυτήν ακριβώς την ώρα, η ιδέα του ευρωομολόγου, που είναι ένα κοινό σχήμα αμοιβαιοποίησης του δανεισμού και του χρέους, να μπορεί να δανείζεται όλη η ΕΕ μαζί για να ρίξει χρήματα στην έρευνα, στα συστήματα υγείας, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, για να στηρίξει τους ανθρώπους της, είναι κάτι που, ενώ παλιά το υποστήριζε μόνο η Αριστερά και κάποιοι επιστήμονες, τώρα το ζητούν αρκετές χώρες πια. Υπέγραψε ακόμη και ο Μητσοτάκης, που αφενός είναι νεοφιλελεύθερος και αφετέρου είναι προσδεμένος στο άρμα της Μέρκελ εδώ και χρόνια. Παρόλα αυτά, είδατε ότι υπήρξε αυτό το αδιέξοδο.

Στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχει μία πλειοψηφία, η οποία ζήτα το ευρωομόλογο και ένα μεγάλο σχέδιο τύπου Μάρσαλ με επενδύσεις, να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό και να επενδύσουμε περισσότερα ως Ευρώπη για να βρούμε το εμβόλιο, για να θωρακίσουν τα συστήματα Υγείας, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους. Κι αυτό μπλοκαρίστηκε από το «όχι» της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Ρούτε – και αυτό δύσκολα θα αλλάξει και για να αλλάξει πρέπει να αυξηθεί η πίεση.

 

Ζητώ από τον Μητσοτάκη να ορθώσει ανάστημα και να κάνει ασκήσεις θάρρους, εάν θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και την προοπτική της στην ΕΕ

Εγώ ζητάω από τον Μητσοτάκη να ορθώσει ανάστημα. Δεν αρκεί που έβαλε μία υπογραφούλα. Να κάνει αυτό που έκανε ο Ισπανός και ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ακούσατε τι είπε ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής; Κανείς δεν έχει μάθει. Ακούσατε μετά τη Σύνοδο να ασκεί κριτική στη Μέρκελ; Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να κάνει ασκήσεις θάρρους ο κ. Μητσοτάκης, εάν θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα, όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και την προοπτική της ίδιας της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Γιατί αν η ΕΕ είναι ένα σχήμα, όπου συζητούν 27 μέλη και στο τέλος γίνεται αυτό που θέλουν οι Γερμανοί, ε αυτό δεν πάει μακριά, θα κινδυνέψει με διάλυση αυτό το σχήμα.

Η Μέρκελ δέχεται βολές και εκ των έσω. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γκάμπριελ επέκρινε σφοδρά δημόσια τη Μέρκελ για τη στάση της, ενώ και ο γερμανικός Τύπος είναι διχασμένος.

Τώρα είναι η ώρα όλες οι χώρες του Νότου και η Ελλάδα να πάρουν αποστάσεις από το ‘σφάξε με αγά μου να αγιάσω’, μην τυχόν και πούμε κάτι που δεν αρέσει στη Μέρκελ, και να πιέσουν, γιατί ο χρόνος τρέχει. Κι αν θέλουμε να ανοίξει ένα παράθυρο μέσα στις επόμενες μέρες, πρέπει να φτιαχτεί ένα συμπαγές και διεκδικητικό μέτωπο, που δεν θα είναι μόνο οι χώρες του Νότου. Γιατί βλέπετε ότι και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία ή ακόμη και το μικρό Λουξεμβούργο λένε «ναι» στο ευρωομόλογο. Υπάρχει μία ενδιάμεση ζώνη χωρών, οι οποίες δεν έχουν πάρει ακόμη θέση. Επομένως, οι 9 πρέπει να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά, απειλώντας τη Γερμανία και την Ολλανδία, που είναι οι δύο βασικοί στο «όχι», ότι αν δεν γίνει αυτό θα μπλοκαριστούν άλλα.

Κι αυτό το λέω γιατί η Γερμανία κερδίζει πολλά από τη λειτουργία της ΕΕ, γιατί η ενιαία αγορά ωφελεί τις ισχυρότερες οικονομίες. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι δεν μπορεί το πράγμα να δουλεύει μόνο ως κοινή αγορά, χρειάζεται να είναι και μία πολιτική Ένωση, που να μπορεί να στηρίξει και τους πολλούς και τους πιο αδύναμους. Κι επιπλέον ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τώρα σε αυτή την κρίση, που είναι ένας πόλεμος απέναντι σε έναν αόρατο ιό, έχουν γίνει εγκληματικά λάθη στο παρελθόν. Ξοδέψαμε πάρα πολλά λεφτά εναντίον των πυρηνικών και ελάχιστα λεφτά έναντι εναντίον των ιών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή εκτός από τους νεκρούς να υπάρχει μία τεράστια ζημιά στην οικονομία, την κοινωνία και μία τεράστια ανασφάλεια.

Κι έρχεται η ώρα, που πράγματα, που πριν μερικά χρόνια έλεγε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, έχουν γίνει ατζέντα εκ των πραγμάτων στη δημόσια συζήτηση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού. Για το ευρωομόλογο μιλάγαμε μόνο εμείς κάποτε.

 

Είναι η ώρα να δημιουργήσουμε πλατιά, κοινωνικά και πολιτικά, μέτωπα, ικανά να αποτρέψουν το κακό σενάριο, φτιάχνοντας πλειοψηφίες για το καλό σενάριο

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η στάση των Μέρκελ και Ρούτε, αλλά δεν είναι και ανέφικτο. Θα έλεγα ότι είναι αναγκαίο και υποχρεωτικό, γιατί κάθε κρίση είναι και μία ευκαιρία να γίνουν βήματα μπροστά. Το ζήτημα είναι πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση, που αλλάζει τα πάντα: αλλάζει το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας, τις κοινωνίες μας, την οικονομία, την κοινωνία, το σύστημα Υγείας, το κράτος δικαίου.

Βλέπετε ακραία νεοφιλελεύθερους που έλεγαν «να γκρεμίσουμε νοσοκομεία και να είναι όλα ιδιωτικά», να λένε τώρα «ζήτω το σύστημα Υγείας». Ορισμένοι από αυτούς επικοινωνιακά, άλλοι υποκριτικά, άλλοι με μεγαλύτερη ειλικρίνεια λένε «ευτυχώς που έχουμε σύστημα Υγείας».

Το ζήτημα είναι αν θα βγούμε με μία Ελλάδα, με μία ΕΕ, με μία παγκόσμια κοινωνία, η οποία να επενδύει περισσότερα στην έρευνα, στο σύστημα υγείας, στο κοινωνικό κράτος, τη διεθνή και ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία για κοινούς στόχους ή αν θα πάμε προς τα πίσω κι αν θα φορτωθεί και αυτή η κρίση, όπως έχει γίνει στο παρελθόν, στις πλάτες των πιο αδύναμων. Πρόκειται για εφιαλτικό, αλλά υπαρκτό σενάριο. Γι’ αυτό πιστεύω ότι όσοι σε αυτά τα θέματα, όπως η Αριστερά, έχουμε άποψη και στρατηγική, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε πλατιά, κοινωνικά και πολιτικά, μέτωπα, ικανά να αποτρέψουν το κακό σενάριο, φτιάχνοντας πλειοψηφίες για το καλό σενάριο.

 

Έχουμε μία κυβέρνηση που κάνει μπίζνες και πλιάτσικο την ώρα της κρίσης

Είναι θετικό το ότι η Ελλάδα πήρε έγκαιρα μέτρα και ότι ο ελληνικός λαός, με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα και ασυνήθιστη πειθαρχία, τα τηρεί, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στον τομέα των νεκρών το πράγμα να πηγαίνει σχετικά καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έγινε και το πιστώνω στην ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «μένουμε σπίτι» και τα περιοριστικά μέτρα τα στηρίζουμε, όπως στηρίζουμε και την επιστημονική κοινότητα. Αλλά εδώ σταματάνε τα καλά.

Στον τομέα της ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση παίρνει μέτριο προς κακό βαθμό, γιατί οι ίδιοι οι γιατροί φωνάζουν ότι δεν έχουν τα όπλα για αυτό τον πόλεμο: τον εξοπλισμό, τις υποδομές, τις κλίνες. Και μέσα στην κρίση, η κυβέρνηση κάνει δωράκια στους φίλους της: ο διπλασιασμός στις κλίνες από τα 800 στα 1600 ευρώ, τα 30 εκατ. ευρώ για να κάνουν τεστ οι ιδιώτες, ενώ αυτά μπορούν να γίνουν με πολύ λιγότερα λεφτά από τους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι το ζήτησαν και η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε απλώς μια νεοφιλελεύθερη επιλογή από την κυβέρνηση, έχουμε μία κυβέρνηση που κάνει μπίζνες και πλιάτσικο την ώρα της κρίσης. Και ακόμη χειρότερο είναι τα 11 εκατ. ευρώ για την καμπάνια εναντίον του κορονοϊου, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι τα μηνύματα αυτά δίνονται δωρεάν από τα ΜΜΕ. Αλλά σε αυτό το σύστημα της προπαγάνδας, η λογική είναι να πάρουν μερικά εκατομμύρια ευρώ, εκτός από τους κλινικάρχες, και οι καναλάρχες, που στηρίζουν τη ΝΔ και την κυβέρνησή της.

 

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκέστατα, για τη δε μεσαία τάξη υπάρχει πρόκληση και κοροϊδία

Στο θέμα της οικονομίας, το βασικό λάθος της κυβέρνησης, που δεν νομίζω ότι είναι λάθος, είναι επιλογή, είναι ότι ανακοινώνει ανεπαρκή μέτρα, «σαλαμοποιώντας» τα, ενώ άλλες χώρες έριξαν στην αρχή ένα «μπαζούκας» μέτρων.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκέστατα, τα πιο φτωχά σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον μέτρο για τους ανέργους, δεν υπάρχει κανένα επιπλέον μέτρο για αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που δεν έχουν ούτε δουλειά, ούτε κοινωνική ασφάλιση. Για τη δε περίφημη μεσαία τάξη, υπάρχει πρόκληση και κοροϊδία. Οι 150.000 αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, το «κίνημα της γραβάτας» που συνέβαλε στο να έρθει ο Μητσοτάκης στην κυβέρνηση, αντί να τους δώσει έστω τα 800 ευρώ, που είναι ένα ανεπαρκές επίδομα, τους έδωσε Voucher, δηλαδή κουπόνια 300 ευρώ το μήνα, 600 ευρώ για ένα δίμηνο, για να εκπαιδευτούν, λέει, δήθεν μέσω των ΙΕΚ, ΚΕΚ, κ.λπ..

Αυτό υπάρχει ανάγκη να αλλάξει… χθες. Πέραν του ότι είναι προσβλητικό και ανεπαρκέστατο, είναι και μία τεράστια κομπίνα. Δηλαδή, με λεφτά του ΕΣΠΑ, κοινοτικά κονδύλια, τα δίνουνε στους ΚΕΚάρχες, στους σχολάρχες, που θα κάνουν δήθεν μια εκπαίδευση «μαϊμού» στους μηχανικούς και τους δικηγόρους, για να πάρουν αυτοί το 300άρι το μήνα. Αυτό είναι ντροπή, γιατί παραβιάζει κάθε έννοια νομιμότητας.

 

Να σχεδιαστεί ένα πακέτο ελληνικό, κατασκευασμένο με ελληνικά χρήματα, από ελληνικά χέρια, το οποίο να βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό με κίνητρα κι επιδοτήσεις

Είναι αυτονόητο ότι η ρύθμιση, που ψήφισε κακώς η κυβέρνηση, που λέει ότι από τέλος Απριλίου - 1η Μαΐου αρχίζουν οι πλειστηριασμοί και παύει η προστασία της πρώτης κατοικίας που υπήρχε με το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορείς να λες στον κόσμο «μένουμε σπίτι», ο κόσμος να κάθεται και να το σέβεται, και από την άλλη να του παίρνουν στο σπίτι. Η κυβέρνηση οφείλει να παρατείνει… χθες το καθεστώς της πρώτης κατοικίας, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τσίπρα, και να πάρει πρόσθετα μέτρα, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε αναπτύσσεται μία νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία. Τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο τουρισμός και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει από τώρα να σχεδιαστεί ένα πακέτο ελληνικό, κατασκευασμένο με ελληνικά χρήματα, από ελληνικά χέρια, το οποίο να βοηθήσει τον εσωτερικό τουρισμό με κίνητρα κι επιδοτήσεις, έτσι ώστε ένα μέρος του μεγάλου κενού, που θα δημιουργηθεί από το γεγονός ότι θα έρθουν πολύ λιγότεροι ξένοι πολίτες στην Ελλάδα φέτος, να καλυφθεί από την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.

Αν τα καταφέρουμε και τελειώσει αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό και τον εγκλεισμό των Ελλήνων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, τουλάχιστον κάποιοι μήνες του καλοκαιριού να μη βρουν όλα τα καταλύματα κλειστά και τους ανθρώπους που τα έχουν να κλαίνε. Και τα λεφτά που θα δοθούν θα τα βγάλει η οικονομία με τον τζίρο της, γιατί αλλιώς θα υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός, που είναι περίπου το 1/4 του εθνικού εισοδήματός μας.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: https://soundcloud.com/user-588418373/30-03-2020a-1

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ