02/04/2020

Κ. Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, από την αύξηση της φτώχειας, από τη διεύρυνση των ανισοτήτων

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα www.libre.gr και στον δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου

Το κόμμα σας, κύριε Ζαχαριάδη, υπογραμμίζει όλο και πιο συχνά τελευταία ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάσθηκε, όπως θα έπρεπε, τον τελευταίο μήνα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα ζητήσετε ευθύνες αν, ο μη γένοιτο, κάτι δεν πάει καλά;
Θέλω να είμαι κατηγορηματικός, δεν επιθυμούμε να ζήσει η χώρα μια τραγωδία για να κάνουμε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Το υποστήκαμε στο παρελθόν ως κυβέρνηση, το καταγγείλαμε ως αθλιότητα και είμαστε ακριβώς από όταν κυβερνάει η ΝΔ, στην άλλη όχθη, οι παραβάσεις μας έχουν ως μοναδικό στόχο στο να διορθώνουν λάθη και αδυναμίες, το ίδιο κάναμε και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, το ίδιο κάνουμε τώρα και στον κοροναϊό, με ευθύνη και συγκεκριμένες προτάσεις, θέλουμε να βγει η κοινωνία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτήν την κρίση. Κάθε δημοκρατικά συντεταγμένη πολιτεία επιβάλλεται να κάνει συνεχώς απολογισμό.
Απολογισμό θα κάνει η χώρα, πρέπει να κάνει η ΕΕ, πρέπει να κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Πιαστήκαμε ως «σύγχρονος και ανεπτυγμένος κόσμος» στον ύπνο.
Πολλά έχουν πάει στραβά, μετά τον «τυφώνα» πρέπει με επιχειρήματα να τα συζητήσουμε όλα. Τι σύστημα υγείας έχουμε; Τι σύστημα υγείας θέλουμε; Ποιος ο ρόλος του κράτους σε κρίσεις; Ποιος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα; Ποιος εν τέλει ωφελείται από τα μέτρα και ποιος καταστρέφεται και μπαίνει στο περιθώριο;
Υπάρχει λεφτόδεντρο; Και πριν μου απαντήσετε για τα χρήματα που η ΝΔ δίνει στον ιδιωτικό τομέα υγείας, να σας προλάβω και να σας πω ότι οι παρεμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά για τον κόσμο της εργασίας, έχουν απείρως μεγαλύτερο κόστος…
Το επιχείρημα για τα λεφτόδεντρα είναι ένα άθλιο επιχείρημα. Σκεφτείτε το επιχείρημα αυτό να ήταν ένα γερμανικό ή ολλανδικό επιχείρημα εναντίον των άλλων κρατών της Ευρώπης. Δεν γίνεται αυτό που καταγγέλλουμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη όταν φτάνουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή να είναι διαφορετικό. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπροστά στη σύγκρουση με την πραγματικότητα να θέλει να αντιλαμβάνεται περισσότερο τον εαυτό της όσο γίνεται λιγότερο νεοφιλελεύθερη, αλλά νομίζω ότι η κοροϊδία έχει όρια και πρέπει επιτέλους να μιλήσει καθαρά. Ευτυχώς για την κυβέρνηση και τη χώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ένα μαξιλάρι στη σημερινή κυβέρνηση και στη χώρα που κράτησε την Ελλάδα όρθια.
Όσα παραπάνω και οριζόντια ξοδέψουμε χρήματα στην αρχή τόσο μικρότερη θα είναι η ύφεση και η καταστροφή. Όσο καθυστερούμε και λειτουργούμε αποσπασματικά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η κατάρρευση της οικονομίας. Πρέπει να αντλήσουμε παραδείγματα από τη συνταγή που χρησιμοποιούν τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπισή της κρίσης.
Εδώ θέλω να είμαστε συνεννοημένοι, η κυβέρνηση θα κριθεί πολύ αυστηρά από το βάθος της ύφεσης, από την αύξηση της φτώχειας, από τη διεύρυνση των ανισοτήτων.
Θα είμαστε η φωνή των φτωχών και των αδύναμων συνανθρώπων μας, θα στηρίξουμε τα αιτήματα της ταλαιπωρημένης και εξαπατημένης μεσαίας τάξης.
Συμπαράταξη με Παρίσι και ευρωπαϊκό Νότο, ευρωομόλογο: δύο παραδοσιακές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις υποστηρίζει τώρα ο νυν πρωθυπουργός. Τι άλλα περιθώρια υπάρχουν μπροστά στην άτεγκτη στάση του Βερολίνου και των συμμάχων του;
Υπάρχουν περιθώρια και όχι μόνο στο θέμα της πανδημίας για ελληνική ενεργή πολιτική στην Ευρώπη, το λέμε από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης της ΝΔ. Συμμαχίες με τις χώρες του Νότου, συμμαχίες με τις χώρες των Βαλκανίων, συμμαχίες μέσα στα ίδια τα ευρωπαϊκά κόμματα (ο καθένας για την πολιτική του οικογένεια).
Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, το κάναμε, ενώ η ΝΔ πίστευε ότι όντας το καλό παιδί της Ευρώπης οι Ευρωπαίοι θα ήταν καλύτεροι μαζί τους. Αυτή η πολιτική είναι λάθος και το λάθος αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα στη πράξη.
Έχει μια ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, μια ευκαιρία για συνεργασία και με τα ευρωπαϊκά προοδευτικά πολιτικά κόμματα αλλά και για ένα πραγματικό εσωτερικό πολιτικό μέτωπο.
Ας μην την σπαταλήσει σε μικροπολιτικές επικοινωνιακής διαχείρισης όπως κάνουν κάθε μέρα οι υπουργοί του. Η εθνική επιδίωξη πρέπει να υποστηρίζεται όχι μόνο με λόγια και ρητορικά σχήματα αλλά με πράξεις ουσίας και δράσεις πολιτικής συναίνεσης.
Πριν από λίγες ημέρες μερίδα των ΜΜΕ εξανέστη για τα 13 εκατ. ευρώ τακτικής επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων, σε μια περίοδο που και ένα ευρώ είναι πολύτιμο για το ΕΣΥ. Πώς θα βλέπατε την ιδέα περιορισμού της βουλευτικής αποζημίωσης, την ώρα, μάλιστα, που η Βουλή υπολειτουργεί;
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ανέκαθεν το 40% της αποζημίωσης για κοινωνική αλληλεγγύη και για να μην πληρώνουν τα δάνεια του κόμματος οι πολίτες (όπως με τα δάνεια της ΝΔ). Προτείνουμε μείωση μισθών – απολαβών κατά 50% για τρεις μήνες, υποχρεωτικά για βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους που ορίζει η κυβέρνηση.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηριχθεί η κοινωνία και να μην βρεθούν κοινωνικά στρώματα στην απόγνωση και στην ανέχεια. Να βάλουμε όλοι πλάτη, όλοι όμως. Εδώ κάποιοι έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία.
Η κυβέρνηση παίρνει απόφαση να δαπανήσει 11 εκατ. ευρώ στην καμπάνια ενημέρωσης για τον κορωναϊό, όταν τα μηνύματα του ΕΟΔΥ (ως κοινωνικά) παίζονται στα ΜΜΕ δωρεάν. Επιλέγει την εταιρεία Initiative Media και προχωρά σε απευθείας ανάθεση.
Οι κακές γλώσσες στο internet λένε ότι η Initiative έχει σχέση με την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Η κυβέρνηση διπλασιάζει το μισθό στα «γαλάζια» στελέχη των διοικήσεων ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ. Ο μισθός τους φθάνει τις 7.500 ευρώ.
O διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει 128.000 ευρώ το χρόνο το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000, ενώ επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο συνολικά. Στη ΔΕΗ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000.
Και κάτι τελευταίο, μην τολμήσουν στο όνομα μειώσεων σε βουλευτές και κομματική επιχορήγηση να εξοντώσουν με επικοινωνιακό συμψηφισμό τους πολύ φτωχούς και τους αδύναμους, το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν αυτό το έργο με τραγικές συνέπειες όχι για τους βουλευτές φυσικά, αλλά για τους ασθενέστερους.