08/04/2020

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί να εξαφανίσει τις ελληνικές start-up επιχειρήσεις - Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξή τους

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων με την οποία ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για την υποστήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της νέας κρίσης του κορωνοϊου, καθώς και την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής τους, ώστε να έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις. Την Ερώτηση συνυπέγραψαν άλλοι 44 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη λαμβάνονται γενναία μέτρα με τη Γαλλία να έχει ανακοινώσει τη διάθεση 4 δις ευρώ και αντίστοιχα τη Γερμανία να σχεδιάζει τη διάθεση 2 δις ευρώ για την υποστήριξη των εγχώριων start-up οικοσυστημάτων. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ή στάδιο ανάπτυξης είναι οικονομικά ασταθείς με περιορισμένους πόρους, συχνά μηδενικά έσοδα ή χρηματοδοτήσεις και λιγότερες επιλογές στην απόκτηση πιστώσεων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβιώσουν. Ακόμα και εκείνες που καταφέρνουν να μείνουν ζωντανές οδηγούνται αναγκαστικά σε απολύσεις και αναστολή λειτουργίας.

Οι ελληνικές τουριστικές startups καταγράφουν μηδενική δραστηριότητα και έχουν εκπέμψει ήδη σήμα κινδύνου με τις μικρότερες να έχουν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους και τις μεγαλύτερες να εχουν ανακοινώσει απολύσεις και διαθεσιμότητα μεγάλου αριθμού στελεχών και προσωπικού.

Ο κ. Μεϊκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα του ελληνικού start-up οικοσυστήματος το οποίο δεν έχει χαρτογραφηθεί και βρίσκεται ακόμα σε φάση οργάνωσης, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή του αριθμού και της ταυτότητας των start-ups με συνέπεια να μην έχουν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πρόσβαση στα μέτρα υποστήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

«Οι start-ups που παρέμειναν και προτίμησαν την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης δημιουργώντας θέσεις εργασίας, συγκρατώντας τα νέα ταλέντα και καινοτομώντας σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, όπως αυτούς του τουρισμού, των μεταφορών και της υγείας που είναι κρίσιμοι για τη χώρα, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πρόκληση την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς κρατική ενίσχυση και σοβαρή πρωτοβουλία», δήλωσε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Επισυνάπτεται η ερώτηση:

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξη των ελληνικών start-up επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού