24/04/2020

Ι. Μουζάλας: «Κρούσματα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου
Θέμα: «Κρούσματα κορωνοϊού σε δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων»
Τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι Αργολίδας αλλά και παρεμφερή συμβάντα στις δομές σε Ριτσώνα και Μαλακάσα, αναδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο την ολιγωρία της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των προσφύγων που διαμένουν εκεί των εργαζομένων αλλά και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή.
Η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, ωστόσο δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχουμε μεταξύ άλλων επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη της λήψης μέτρων στις δομές αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών της χώρας μας.
Μέτρων ρεαλιστικών και άμεσα εφαρμόσιμων, όπως είναι η διενέργεια μαζικών δειγματοληπτικών τεστ, η αποσυμφόρηση δομών με προτεραιότητα σε εκείνες που επικρατούν κακές συνθήκες διαβίωσης και έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού, η άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των δομών και η παροχή των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής σε όλους τους διαμένοντες και εργαζόμενους, η δημιουργία «αναρρωτηρίων» καραντίνας στο σύνολο των δομών της χώρας και η ενοικίαση ξενοδοχείων «καραντίνας», όπου θ’ απομονώνονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται θετικοί στον ιό covid-19 και θα μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας τους. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη για τη διαφύλαξη της υγείας όλων όσων κατοικούν στη χώρα μας σύμφωνα και με το Σύνταγμα μας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε στις δομές αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών της χώρας μας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού;

Ο ερωτών βουλευτής
Μουζάλας Ιωάννης