03/05/2020

Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη διαλόγου και συντονισμού ενάντια στο «αντιπεριβαλλοντικό» νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη

Δήλωση της αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Δυτ. Τομέα Αθήνας

Με σκοπό την απόκρουση του «αντιπεριβαλλοντικού» νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, υπάρχει ανάγκη συντονισμού δράσεων και διαρκούς επικοινωνίας των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των επιστημονικών φορέων των εργαζομένων και των πολιτικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Χαρά Καφαντάρη, αν. τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Δυτικής Αθήνας, συμμετείχε στην διαδικτυακή συζήτηση της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας «Κοινά υπό κατοίκηση», που διοργανώθηκε.

Η αν. τομεάρχης τόνισε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά αποτελεί «εκσυγχρονισμό» της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για οπισθοδρόμηση και κατάργηση όρων, κανόνων, στο όνομα της Ανάπτυξης και των φίλων…επενδυτών.

Σήμερα, το 2020 – έτος Βιοποικιλότητας, καταργούνται στην πράξη οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και αφήνεται απροστάτευτη η πολύτιμη βιοποικιλότητα της Πατρίδας μας. Το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εισαγωγή των ΑΠΕ, χωρίς αντίστοιχο χωροταξικό σχεδιασμό και επεμβαίνει ανορθολογικά στις χρήσεις γης, ενώ «τινάζει στον αέρα» τους δασικούς χάρτες. Επαναφέρει παλιά σχέδια της ΝΔ στη διαχείριση αποβλήτων και ιδιωτικοποιεί τα δίκτυα (ΑΔΜΗΕ). Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δείχνει το αντιλαϊκό της πρόσωπο διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους αδύναμους συμπολίτες μας και τις ΜμΕ, εν μέσω Πανδημίας.

Για άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση στο όνομα της απλούστευσης και της επιτάχυνσης διαδικασιών αδειοδοτήσεων έργων, καταπατά το Σύνταγμα, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και κανόνες προστασίας της Φύσης.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου καταρρέει με «πάταγο» το «πράσινο» πρόσωπο της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη.

Η απόσυρση του νομοσχεδίου είναι άμεση ανάγκη, άλλωστε έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς της, που αντιδρούν.

Όλοι /ες στο Σύνταγμα την Δευτέρα στη συγκέντρωση των Κινημάτων στις 18.00 μμ. (τηρώντας τους προβλεπόμενους κανόνες).