ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/05/2020

Ν. Συρμαλένιος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, είναι άθλιο και περιβαλλοντοκτόνο - βίντεο

Ν. Συρμαλένιος: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, είναι άθλιο και περιβαλλοντοκτόνο - βίντεο



 

 

 Ο βουλευτής κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής επιστολή των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου που ζητούν την απόσυρσή του.

Σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, ο οποίος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής επιστολή των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου που ζητούν την απόσυρσή του.

Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τη λαϊκή βούληση, για τους χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και ζήτησαν την απόσυρσή του. Επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό δολοφονεί το περιβάλλον, εκμηδενίζει το τοπίο και τη βιοποικιλότητα στο όνομα των επενδύσεων, αγνοώντας πλήρως τις επιταγές για βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα αιολικά βιομηχανικά πάρκα μπορούν να εγκαθίστανται αδιακρίτως ακόμη και σε περιοχές NATURA, ενώ παρακάμπτεται και αγνοείται το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας και του χωρικού σχεδιασμού που υποτίθεται ότι θα καθοριστεί με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αποφάσισε την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, που ενσωματώνονται σε έναν κεντρικό φορέα, αφαιρώντας την τοπικότητα και τον αποκεντρωτικό τους χαρακτήρα. Επίσης, τινάζει στον αέρα όλη τη μέχρι σήμερα προσπάθεια κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, αφού νομιμοποιούνται αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές.

Αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ, ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει όλη την περιουσία και την αρμοδιότητα των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε έναν περιφερειακό φορέα, ανώνυμη εταιρεία, με ανομολόγητο στόχο την ιδιωτικοποίηση. Πρόσθεσε ότι υπήρξε λαθροχειρία με ένα έγγραφο που υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, ο κ. Καμπουράκης, ότι δήθεν όλοι οι δήμοι είναι ομόφωνοι, καταθέτοντας στη Βουλή επιστολή των δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου που ζητούν την απόσυρσή του επίμαχου άρθρου.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Μπαίνουμε σε μια σταδιακή κανονικότητα, αλλά θα έλεγα ότι αυτή η σταδιακή κανονικότητα για τη Βουλή θα έπρεπε να επιταχυνθεί και γι’ αυτό παροτρύνω το Προεδρείο της Βουλής να πείσει την Κυβέρνηση να οργανωθούν διαγνωστικά τεστ και στον χώρο της Βουλής και για όλους τους Βουλευτές και για τους υπαλλήλους και για τους συνεργάτες και σε όλους τους μεγάλους χώρους των επιχειρήσεων και στις υπηρεσίες να οργανωθούν αυτά τα τεστ, διότι διαφορετικά θεωρώ ότι πάμε στα τυφλά.

Εν πάση περιπτώσει, μπαίνω στο θέμα του νομοσχεδίου.

Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς παρουσιάζετε ένα πολύ άθλιο και περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που έρχεται σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής, αλλά και ουσιαστικού περιορισμού της δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες πολίτες λίγο πριν στο Σύνταγμα διαδήλωσαν κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου και ζήτησαν την απόσυρση του.

Ερχόμαστε, λοιπόν, να ψηφίσουμε σε συνθήκες νομοθετικού εξαναγκασμού και παραχάραξης της λαϊκής βούλησης αυτό το νομοσχέδιο, εφόσον υπάρχει και έχει εκδηλωθεί μια τόσο μεγάλη αντίδραση εκ μέρους των άμεσα εμπλεκομένων φορέων.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την αναγκαιότητα επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και αυτής καθαυτής της υγειονομικής κρίσης, που σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι αποτέλεσμα και των αναπτυξιακών στρεβλώσεων που υφίσταται ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες.

Το νομοσχέδιο αυτό δολοφονεί το περιβάλλον, παρά τα όσα λέτε, κύριε Υπουργέ. Εκμηδενίζει το τοπίο και τη βιοποικιλότητα στο όνομα των επενδύσεων, αγνοώντας πλήρως τις επιταγές για βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε το είπατε: Τι θέλετε; Μετά τον κορωνοϊό να μην γίνουν επενδύσεις με βάση αυτό που έχουμε ως θεσμικό πλαίσιο μέχρι σήμερα;

Η σύντμηση της εξέτασης των περιβαλλοντικών όρων στο όνομα της επιτάχυνσης και της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων, η συρρίκνωση των υπηρεσιών περιβάλλοντος της δημόσιας διοίκησης στην εξέταση του φακέλου και η συμμετοχή των ιδιωτών αξιολογητών, αναδεικνύει το περιβάλλον ως εμπόδιο και όχι ως οργανικό στοιχείο της ανάπτυξης, με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται.

Στην παραπάνω λογική βεβαίως εξυπηρετείτε επιλεγμένα και φίλια ιδιωτικά συμφέροντα στα οποία υποτάσσονται μια σειρά ζητήματα που αφορούν και ιδιαιτέρως τις νησιωτικές περιοχές, που από μια τέτοια προέρχομαι.

Το πρώτο ζήτημα αφορά το θέμα των ΑΠΕ. Τα αιολικά βιομηχανικά πάρκα μπορούν να εγκαθίστανται αδιακρίτως ακόμη και σε περιοχές NATURA, ενώ παρακάμπτεται και αγνοείται το κριτήριο της φέρουσας ικανότητας και του χωρικού σχεδιασμού που υποτίθεται ότι θα καθοριστεί με το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που όμως δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Και βεβαίως η αδειοδότηση πλέον αντικαθίσταται με τη βεβαίωση παραγωγού μέσα από συνοπτικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα η άδεια των περιβαλλοντικών όρων, η λεγόμενη ΑΕΠΟ μπορεί να παρατείνεται για πολλά χρόνια από την αρχή αδειοδότησης, χωρίς δικαίωμα παρέμβασης από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι νησιωτικές κοινωνίες είναι ανάστατες και κινητοποιημένες απέναντι στην προοπτική εγκατάστασης μεγάλων φαραωνικών αιολικών πάρκων που προσβάλλουν βάναυσα το τοπίο, το εξαιρετικό φυσικό και χειροποίητο ανθρωπογενές περιβάλλον, δηλαδή τα πραγματικά κίνητρα για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Σας προκαλώ, λοιπόν, εδώ και σας προσκαλώ ταυτόχρονα, εδώ και τώρα, κύριε Υπουργέ να αποδεχτείτε την αναστολή τοποθέτησης όλων των ανεμογεννητριών στα νησιά που δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές της φέρουσας ικανότητας και του εξαιρετικού αρχέγονου φυσικού τοπίου, μέχρι και την τελική θεσμοθέτηση του ειδικού χωροταξικού, που θα είναι προϊόν διαβούλευσης με τους νησιωτικούς δήμους και τις τοπικές κοινωνίες.

Εχθές πληροφορηθήκαμε ότι ο συνάδελφος κ. Φόρτωμας είχε έτοιμη μία τροπολογία να καταθέσει. Εγώ θα την προσυπέγραφα αυτήν την τροπολογία, διότι ζητάει ακριβώς αυτό το οποίο λέω εδώ, δηλαδή αναστολή εγκατάστασης αιολικών πάρκων μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ουσιαστική κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Αφού τους απαξιώσατε, αφού αφήσατε σε εκκρεμότητα το προσωπικό, τώρα τους καταργείτε και τους ενσωματώνετε σε έναν κεντρικό φορέα, αφαιρώντας την τοπικότητα και τον αποκεντρωτικό τους χαρακτήρα.

Ειδικότερα για τις Κυκλάδες, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της προστασίας των τριάντα έξι περιοχών βιοποικιλότητας, προχώρησε στην ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, με προοπτική σύστασης και επιμέρους τμημάτων, ακριβώς για να υπάρχει δυνατότητα ευρύτερης προστασίας των εξαιρετικά πλούσιων περιοχών βιοποικιλότητας. Η ένταξη των φορέων στις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που αναφέρονται σε πολύ ευρύτερα γεωγραφικά πλαίσια αποδυναμώνει πλήρως τη δυνατότητα προστασίας σε αποκεντρωμένη βάση και συρρικνώνει τη δυνατότητα συμμετοχής των δήμων.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τις διατάξεις περί δασών, το άρθρο 48 και λοιπά. Αφού τινάζετε στον αέρα όλη τη μέχρι σήμερα προσπάθεια κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών, αφού νομιμοποιούν αυθαίρετα μέσα σε δασικές περιοχές, σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις Κυκλάδες, το Ιόνιο, την Κρήτη, τη Μάνη, κλπ, αντί να φέρετε προς ψήφιση τις διατάξεις του άρθρου 18, παράγραφοι 2 και 3, του νομοσχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ επί Υπουργού κ. Φάμελλου, τον Ιούνιο του 2019, που κατατέθηκε αλλά λόγω εκλογών δεν πρόλαβε να ψηφιστεί, που κατοχυρώνουν το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου, εξακολουθείτε να διαιωνίζετε το καθεστώς ομηρίας δεκάδων χιλιάδων πολιτών που τους ζητάτε να αποδείξουν με δικαστικές αποφάσεις την κυριότητα των ιδιοκτησιών τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αρνούνται τη μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σε ακίνητα των παραγράφων 5α και 5β του άρθρου 3 του ν. 998/1979 που αναφέρεται σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις και πετρώδεις εκτάσεις.

Το τέταρτο ζήτημα αφορά τη Νάξο. Καθορίζετε αυθαίρετα εκατόν πενήντα στατήρες ανά κεφάλι που αντιστοιχεί σε εβδομήντα πέντε ένσημα. Αυτό, όμως, παραβιάζει την πραγματική κατάσταση, εφ’ όσον μεγάλη μερίδα των σμυριδεργατών παρέδωσε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, εξασφαλίζοντας πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η διατύπωση που προτείνουν οι ίδιοι και το σωματείο τους είναι να αντικαταστήσετε την ασφάλισή τους σύμφωνα με τις καταστάσεις που παραδόθηκαν στο Γραφείο Σμυριδωρυχείων της Νάξου και όχι να ορίσετε εκατόν πενήντα στατήρες. Αυτό ζητάνε.

Το πέμπτο ζήτημα αφορά το μεγάλο πρόβλημα της ίδρυσης του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ. Βεβαίως, εδώ θέλετε να μεταφέρετε όλη την περιουσία και την αρμοδιότητα των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε έναν περιφερειακό φορέα, ανώνυμη εταιρεία, με ανομολόγητο στόχο την ιδιωτικοποίηση. Ας είναι καλά βεβαίως και κάποια ιδιωτικά συμφέροντα, που σαν έτοιμα από καιρό θα αναλάβουν αυτή τη διαχείριση, αποκομίζοντας φυσικά το μέγιστο δυνατό κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος και του Δημοσίου.

Έγινε, όμως, μια μεγάλη λαθροχειρία με ένα έγγραφο που υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, ο κ. Καμπουράκης, ότι δήθεν όλοι οι δήμοι είναι ομόφωνοι.

Εγώ, λοιπόν, θα σας καταθέσω στα Πρακτικά τώρα που θα τελειώσω την επιστολή είκοσι δημάρχων, η οποία έφτασε πριν από μία ώρα, η οποία βάζει το ζήτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου, διότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα. Ζητάνε όλα τα δημοτικά συμβούλια να συζητήσουν με άνεση, με διαβούλευση. Γι’ αυτό σας λέμε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο με εξήντα άρθρα εκτός διαβούλευσης, με πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ζητούν, λοιπόν, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να γίνει διαβούλευση. Αναφέρονται, βεβαίως και σε μία σειρά άλλα ζητήματα, τα δασικά που είπα προηγουμένως, αλλά και τα αιολικά πάρκα.

Επίσης υπάρχει –τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- και η επιστολή του Δημάρχου της Κω που είναι εκτός των είκοσι, με την οποία ζητά και αυτός την απόσυρση.

Επίσης, υπάρχει και μια υπερεπείγουσα επιστολή του Περιφερειάρχη, ο οποίος, δυστυχώς, ως κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας και όχι ως θεσμικός παράγοντας απευθύνεται μόνο στους Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας και μόνο στους Υπουργούς, αγνοώντας ότι υπάρχουν δύο Βουλευτές στο Νότιο Αιγαίο του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους βγάζει απ’ έξω από την κοινοποίηση αυτών των θεμάτων και τη διεκδίκηση.

Τέλος, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που αφορά και τα νησιά, διότι είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα υλοποίησης και είχε ήδη προχωρήσει στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, τίθεται σε κίνδυνο ο προγραμματισμός και, προφανώς, τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία θα πάρουν τον ΑΔΜΗΕ, θα μπορούν να χαράξουν από εδώ και πέρα τον σχεδιασμό τους με βάση όχι το δημόσιο συμφέρον, αλλά τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα. Τα δίκτυα, δηλαδή, της χώρας μας παραδίδονται αλόγιστα σε κάποιους φίλους και ιδιωτικά συμφέροντα, φίλια προς την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ