ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/05/2020

Αόριστη απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή 39 Ε/Β για τη δημιουργία ευρωομολόγων

Αόριστη απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή 39 Ε/Β για τη δημιουργία ευρωομολόγων



Γεμάτη αοριστίες και γενικόλογη η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή 39 ευρωβουλευτών της Αριστεράς και των Πρασίνων για τη δημιουργία ευρωομολόγων και τη λήψη έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού

Καμία νύξη για τα ευρωομόλογα, παρά μόνο παραδοχή της αναγκαιότητας συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχει καθυστερήσει να παρουσιαστεί, και παράθεση ανακοινωθέντων μέτρων που έχουν κριθεί ανεπαρκή

Την επιστολή συνυπέγραφαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Απάντηση στην επιστολή 39 ευρωβουλευτών από δύο Πολιτικές Ομάδες – Ευρωπαϊκή Αριστερά και Πράσινοι- που ζητούν τη δημιουργία ευρωομολόγων και τη λήψη έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Την επιστολή συνυπέγραφαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμερίζεται τις σοβαρές ανησυχίες των ευρωβουλευτών σχετικά με τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο από την εξάπλωση της πανδημίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό μια συμφωνία για ένα σχέδιο ανάκαμψης. Γι’ αυτόν τον σκοπό και «απέναντι σε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα» όπως σημειώνει, εργάζεται μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και έχουν παρουσιάσει από κοινού έναν Οδικό Χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν απαντά επί της ουσίας σε όσα ζητούν και αναμένουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή ευρωβουλευτές από την ΕΕ για μια «ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση απέναντι στην επερχόμενη κρίση», αποφεύγοντας να αναφερθεί στη δημιουργία ευρωομολόγων, τα οποία θα παράσχουν μία εγγύηση στην αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών μελών σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Επιπλέον και προς επίρρωση της άποψής του περί «μεγάλης προόδου» που έχει σημειωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραθέτει ανακοινωθέντα μέτρα, όπως το δίχτυ ασφαλείας της τάξης των 540 δις. ευρώ για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη, τα οποία όμως έχουν ήδη κριθεί ως ανεπαρκή.

Όσον αφορά, τέλος, τη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει πως είναι «κάτι απαραίτητο και επείγον», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις έως τώρα καθυστερήσεις, καθώς και στο πότε θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση από την Κομισιόν της πρότασης για το Ταμείο.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμοι ευρωβουλευτές,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή που μου εστάλη στις 2 Απριλίου και την οποία συνυπογράφουν 39 ευρωβουλευτές σχετικά με την ανάγκη λήψης αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού. Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για την εξάπλωση της επιδημίας και τις πιέσεις που προκαλούνται στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.

Συμφωνώ μαζί σας ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης και γι’ αυτό εργάζομαι από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν. Μαζί με την πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν παρουσιάσαμε στις 15 Απριλίου έναν Οδικό Χάρτη για την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Οδικός Χάρτης ορίζει τέσσερις κεντρικούς τομείς δράσης: την ενιαία αγορά, τις επενδυτικές προσπάθειες, την παγκόσμια δράση της ΕΕ και την καλύτερη διακυβέρνηση. Στην τέταρτη τηλεδιάσκεψη από την αρχή της κρίσης που έλαβε χώρα στις 23 Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τον Οδικό Χάρτη.

Στην ίδια συνάντηση και έπειτα από το Eurogroup της 9ης Απριλίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενέκριναν τη συμφωνία για τη δημιουργία ενός διχτυού ασφαλείας της τάξης των 540 δις. ευρώ για τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα κράτη. Οι ηγέτες των κρατών μελών ζήτησαν το πακέτο αυτό να έχει τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιουνίου. Υπάρχει, επίσης, μια συμφωνία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο και επείγον.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιδεικνύουμε ευελιξία και αναλογικότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα. Γίνονται προβλέψεις και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την παροχή στοχευμένης ανακούφισης στα άτομα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η καταπολέμηση του κορονοϊού και οι συνέπειές του θα χρειαστούν χρόνο, αλλά έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των 39 ευρωβουλευτών (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αγαπητέ κύριε Μισέλ,

Ο αριθμός των θανάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίζει να αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η υπέρβαση αυτής της κρίσης και των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της, θα αποτελέσει μια πρόκληση που θα διαμορφώσει τις πολιτικές όλων των κρατών-μελών κατά τα προσεχή έτη. Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση δοκιμάζει την εσωτερική συνοχή της Ένωσης και τις διακηρυγμένες αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Οι υγειονομικές αρχές της Ισπανίας χρησιμοποίησαν ένα πολύ σαφές σύνθημα: "Θα σταματήσουμε αυτόν τον ιό, μόνο αν είμαστε ενωμένοι". Πιστεύουμε ότι αυτή η ενότητα είναι επίσης θεμελιώδης μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή είναι μια εξόχως ιδιαίτερη κατάσταση και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε έκτακτα μέτρα. Είναι η ώρα για μια ενιαία, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση στην επερχόμενη κρίση.

Σε αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προτείνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την προστασία των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια αυτού του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την υγεία, συμφωνώντας παράλληλα και σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει ποτέ να αναζητά ιατρικό εξοπλισμό ή φάρμακα εκτός των δικών της συνόρων. Αυτό θα το επιτύχουμε μόνο μέσω των δημόσιων επενδύσεων στον δικό μας παραγωγικό τομέα.

Δεν είναι καιρός τώρα να επιστρέψουμε στη λιτότητα. Η Επιτροπή το έχει καταλάβει αυτό καλά και ανέστειλε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία του. Κάθε ένα από τα κράτη-μέλη στο Συμβούλιο πρέπει να μην λαμβάνουν και να μην επιβάλλουν περικοπές στις χώρες που βρίσκονται ήδη κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2008, υποστηρίζοντας με οποιονδήποτε τρόπο τις περικοπές του προϋπολογισμού. Οι λαοί της Ευρώπης δεν θα αντιλαμβάνονταν μια επίθεση στον δημόσιο τομέα, σε μια στιγμή κατά την οποία αυτό θα αποδεικνυόταν απαραίτητο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε το Συμβούλιο να εργαστεί αποφασιστικά εντός της προθεσμίας των 15 ημερών, που αποφασίστηκε στην τελευταία του συνεδρίαση, για συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ευρωομολόγων, που θα εγγυώνται αμοιβαιοποίηση του χρέους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Κανένα κράτος δεν μπορεί να κουβαλάει μόνο του το βάρος των συνεπειών αυτής της πανδημίας. Χρειαζόμαστε, επίσης, επειγόντως ένα σχέδιο για την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών σε στρατηγικούς τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ιδιαίτερα μετά το πέρας της, προκειμένου να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας μας και να τονωθεί η οικονομία μας, μια πραγματική και πράσινη νέα συμφωνία, που θα θέτει τους ανθρώπους στο επίκεντρο της πολιτικής.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Μάριο Ντράγκι, πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «το κόστος του δισταγμού μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο». Ο κορονοϊός μας επηρεάζει όλους, δεν γνωρίζει σύνορα ή συνθήκες. Γι `αυτό χρειαζόμαστε το Συμβούλιο να εργαστεί για όσα άλλοι θεσμοί και οι κοινωνίες μας έχουν ήδη καταλάβει.

 

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

DimitriosPapadimoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, ManonAubry, Γαλλία – Συμπρόεδρος GUE/NGL, MartinSchirdewan, Γερμανία - Συμπρόεδρος GUE/NGL, SiraRego, Ισπανία – GUE/NGL, ManuPineda, Ισπανία – GUE/NGL, EugeniaRodríguez, Ισπανία – GUE/NGL, IdoiaVillanueva, Ισπανία – GUE/NGL, MiguelUrbán, Ισπανία – GUE/NGL, ErnestUrtasun, Ισπανία – Greens/EFA, AlvinaAlametsä, Φινλανδία – Greens/EFA, RasmusAndresen, Γερμανία – Greens/EFA, KonstantinosArvanitis, Ελλάδα – GUE/NGL, MargreteAuken, Δανία – Greens/EFA, MichaelBloss, Γερμανία – Greens/EFA, MarcBotenga, Βέλγιο – GUE/NGL, SaskiaBricmont, Βέλγιο – Greens/EFA, DamienCarême, Γαλλία – Greens/EFA, DavidCormand, Γαλλία – Greens/EFA, ClareDaly, Ιρλανδία – GUE/NGL, OezlemDemirel, Γερμανία – GUE/NGL, BasEickhout, Ολλανδία – Greens/EFA, CorneliaErnst, Γερμανία – GUE/NGL, AlexisGeorgoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, DlaudeGruffat, Γαλλία – Greens/EFA, José Gusmão, Πορτογαλία – GUE/NGL, PetrosKokkalis, Ελλάδα – GUE/NGL, KateřinaKonečná, Τσεχία – GUE/NGL, SteliosKouloglou, Ελλάδα – GUE/NGL, ElenaKountoura, Ελλάδα – GUE/NGL, MarisaMatias, Πορτογαλία – GUE/NGL, MartinaMichels, Γερμανία – GUE/NGL, KiraPeter-Hansen, Δανία – Greens/EFA, TerryReintke, Γερμανία – Greens/EFA, BronisRope, Λιθουανία – Greens/EFA, HelmutScholz, Γερμανία – GUE/NGL, TinekeStrik, Ολλανδία – Greens/EFA, MarieToussaint, Γαλλία – Greens/EFA, KimVanSparrentak, Ολλανδία – Greens/EFA, NikolajVillumsen, Δανία – GUE/NGL.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ