15/05/2020

Δήλωση της Ράνιας Σβίγκου για την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Δήλωση της Ράνιας Σβίγκου, υπεύθυνης στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σήμερα, η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού, ο οποίος έχει ως αντικείμενο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στα 47 κράτη μέλη του.
Οι δημοκρατικοί Έλληνες πολίτες, δεν ξεχνούν τη στάση του, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, η οποία εξανάγκασε τη χούντα να αποχωρήσει από το Συμβούλιο, το 1969.
Σε αυτές τις κρίσιμες και πρωτόγνωρες στιγμές, όπου η πανδημία έχει χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι, από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για την περιστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικός.
Διότι, ταυτόχρονα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της Υγείας, η οποία οφείλει να αποτελεί πρώτιστο στόχο όλων, είναι απαραίτητη και η προάσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία του πολιτισμού μας.
Τις υγειονομικές, αλλά και τις, διαφαινόμενες, οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωναϊού, δεν θα πρέπει να τις πληρώσουν, για άλλη μια φορά, οι ασθενέστεροι, οι πιο ευάλωτοι, οι αποκλεισμένοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και στηρίζει τις δράσεις και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα συνεχίσει να το κάνει, με όλες του τις δυνάμεις.
Στην περίπτωση της κυβέρνησης της ΝΔ, όμως, υπάρχει χάσμα μεταξύ των εύηχων και γενικόλογων εξαγγελιών της, για τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, και των, ως τώρα, πεπραγμένων της, στο εσωτερικό της χώρας μας. Άλλωστε, στο πεδίο των δικαιωμάτων και σε αυτό της μέριμνας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η ΝΔ, καταψήφισε όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τις προτάσεις της Κ.Ο. του για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ισχυρίζεται ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση του δικαιώματος πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία. Η κυβέρνηση που τοποθετεί κάμερες στην εκπαιδευτική διαδικασία, εξαγγέλλει, ότι, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα αναδείξει τα δικαιώματα των νέων, όπως η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή. Η κυβέρνηση που κατήργησε την Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, και περιόρισε την πρόσβαση των απόρων στην κάρτα Αλληλεγγύης, μιλάει για προστασία ευάλωτων ομάδων. Η κυβέρνηση που ανέστειλε το δικαίωμα για άσυλο, επιμένει στην μη αποσυμφόρηση των Δομών και δεν αγωνίζεται για μετεγκαταστάσεις και δίκαιη κατανομή προσφύγων, δεν μπορεί να είναι πειστική, όταν μιλάει για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, λίγες μέρες μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου καταστροφικού για το περιβάλλον, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι πειστική, όταν διακηρύσσει το ενδιαφέρον της για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.