ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/05/2020

Δ. Παπαδημούλης: Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λάβει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας

Δ. Παπαδημούλης: Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λάβει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας



• Δημ. Παπαδημούλης: «Στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λάβει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ»

• «Η μόνη “διαχείριση κρίσης” που κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι για το καλό της χώρας, αλλά για να μετριάσει τις εντυπώσεις από τους δικούς του κακούς χειρισμούς»

• Συνέντευξη του Δ. Παπαδημούλη στο κυριακάτικο φύλλο της εφ/δας «Μακεδονία»


Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία» της 17ης Μαΐου 2020.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και της ύφεσης που θα επιφέρει στη χώρα μας, ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «αν δει κανείς τον πίνακα της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο, από πλευράς έκτασης και ισχύος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε κάθε κράτος-μέλος, για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορονοϊού» και τονίζει ότι η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες από την κυβέρνηση της ΝΔ, «θα προξενήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, που ήδη βαδίζει σε άσχημο δρόμο - και με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής, «ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις και τους δημοκράτες πολίτες του τόπου μας, με αγώνα και επιχειρήματα, οφείλει και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να αλλάξει τη καταστροφική ρότα της χώρας που αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς μια άνευ προηγουμένου ύφεση, με εκτεταμένη ανεργία, συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα, πελατειακό κράτος και αδιαφάνεια – «όλα τα “γαλάζια δεινά” δηλαδή, που μας έφεραν τα μνημόνια και μπορεί να οδηγήσουν και σε νέα».

Τέλος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρόσφατη ενορχηστρωμένη με non paper επίθεση που δέχθηκε από τη ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ, αναφορικά με τη δήλωση πόθεν έσχες του, δηλώνοντας ότι η προσπάθεια σπίλωσής της «καθόλα νόμιμης, φορολογημένης και πεντακάθαρης» δήλωσης του πόθεν έσχες του, γίνεται για να αποσιωποιηθούν «τα δανεικά κι αγύριστα, τα 125 ακίνητα ενός υπουργού της ΝΔ ή τα πολλά πανάκριβα ακίνητα στο εξωτερικό, του πρωθυπουργού» Κυρ. Μητσοτάκη.

 

Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία»:

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως η πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού αντιμετωπίστηκε με επιτυχία λόγω και των δικών της επιλογών. Πως το σχολιάζετε;

Η Ελλάδα τα πηγαίνει μέχρι τώρα καλά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης καθώς η κυβέρνηση, με την πλήρη στηριξη του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε έγκαιρα περιοριστικά μέτρα. Αυτή η επιτυχής εικόνα μέχρι στιγμής, θα πρέπει να πιστωθεί κατά κύριο λόγο στον ελληνικό λαό και την εντυπωσιακή υπευθυνότητα που έχει επιδείξει. Έχοντας συνειδητοποιήσει την ανεπάρκεια του ΕΣΥ, που ενισχύθηκε από την επιχείρηση απαξίωσης και διάλυσής του από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενήργησε υπεύθυνα και τήρησε το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.


Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε αντιπαράθεση για τις διαφορετικές εκτιμήσεις Κομισιόν – υπουργείου Οικονομικών για την ύφεση στην Ελλάδα το 2020. Ποια εκτίμηση πρέπει να εμπιστευτούν οι πολίτες; Υπάρχει κίνδυνος νέων μνημονίων;

Δεν χωρά εξωραϊσμός στο ποσοστό ύφεσης που προβλέπεται για την Ελλάδα το 2020. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η μόνη “διαχείριση κρίσης” που κάνει, δεν είναι για το καλό της χώρας, αλλά για να μετριάσει τις εντυπώσεις από τους δικούς της κακούς χειρισμούς.
Στο εσωτερικό, ξεκίνησε μιλώντας για 5% ύφεση και την ίδια στιγμή, σε συνεντεύξεις του εκτός συνόρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλούσε για ύφεση 10%. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παρακολουθούν αυτές τις παλινωδίες με αμηχανία.
Στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λάβει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ότι κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πριμοδοτεί ημέτερους με απευθείας αναθέσεις, χρηματοδοτεί καμπάνιες που θα μπορούσαν να είναι δωρεάν, πληρώνει σποτάκια που μετά τα αποσύρει άρον άρον και στήνει τηλεκαταρτίσεις επιστημόνων που αποδεικνύονται φιάσκο. Η ουσία είναι ότι αν δει κανείς τον πίνακα της Κομισιόν, η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο, από πλευράς έκτασης και ισχύος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε κάθε κράτος-μέλος, για την αντιμετώπιση της ύφεσης λόγω κορονοϊού.


Θεωρείτε πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για μια εκλογική μάχη;

Mετά από τόσες οπισθοχωρήσεις και τακτικισμούς, δύσκολα εμπιστεύεται κανείς τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές. Και φυσικά, αν αυτό συμβεί θα είναι καθαρά για λόγους εξαργύρωσης της πρόσκαιρης δημοφιλίας του λόγω της προπαγάνδας των συστημικών μέσων, με αφορμή τις συγκυρίες της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η διάψευση του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν τον απασχολεί να γίνουν εκλογές μέσα στο 2020 δεν είναι ειλικρινής, γιατί ξέρω ότι δέχεται εισηγήσεις για κάτι τέτοιο. Αν προξηρύξει εκλόγές εν μέσω ύφεσης, θα προξενήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, που ήδη βαδίζει σε άσχημο δρόμο και με δική του ευθύνη.
Επίσης, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού μετά το καλοκαίρι, θα είναι παράξενο από τη μια να προτρέπουν τον κόσμο να φοράει μάσκες κι από την άλλη, κάποιοι για την καρέκλα τους να βάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν, ενώ δίπλα θα βρίσκονται άνεργοι και παραδίπλα, αν ο μη γένοιτο υπάρξει δεύτερο κύμα, θα ακούγονται οι σειρήνες των ασθενοφόρων. Όσοι νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός τέτοιες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές θα τις επιβραβεύσει με την ψήφο του, είναι γελασμένοι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει σε κάθε περίπτωση να εντείνει από τώρα τις προσπάθειές του για τη διαμόρφωση του ευρύτερου δυνατού μετώπου διεκδίκησης της διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στην οικονομικοκοινωνικη λαίλαπα της κυβέρνησης ΝΔ: Παρά περί του αντιθέτου κυβερνητική ρητορεία, οι ξένοι επενδυτές έφυγαν τρέχοντας από το Ελληνικό, οι εργολάβοι του μετρό Θεσσαλονίκης ζητούν μεγάλες πρόσθετες αποζημιώσεις, σημαντικά δημόσια έργα στην Πελοπόννησο ακυρώθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις και τους δημοκράτες πολίτες αυτού του τόπου, με αγώνα και επιχειρήματα, οφείλει και πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να αλλάξει τη καταστροφική ρότα της χώρας που αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς μια άνευ προηγουμένου ύφεση, με εκτεταμένη ανεργία, συρρικνωμένα εργασιακά δικαιώματα, πελατειακό κράτος και αδιαφάνεια – όλα τα «γαλάζια δεινά» δηλαδή, που μας έφεραν τα μνημόνια και μπορεί να οδηγήσουν και σε νέα.


Αρκετοί λένε πως η πανδημία απέδειξε την ανάγκη ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άλλοι ότι μεγέθυνε τις προϋπάρχουσες διαφορές των κρατών – μελών. Με ποια οπτική συμφωνείτε;

Η μέχρι στιγμής αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ είναι τραγικά ανεπαρκής και χαρακτηρίζεται από μεγάλο έλλειμμα αλληλεγγύης και διορατικότητας, που οδηγεί σε κρίσιμες καθυστερήσεις. Λαγκάρντ και Κομισιόν θεωρούν ότι χρειάζεται ένα «μπαζούκας» μέτρων τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόσθετα σε αυτές που κάθε κράτος-μέλος παίρνει ή έχει πάρει. Οι αποφάσεις του Eurogroup μέχρι στιγμής είναι μόλις το 1/3 αυτού, και είναι όλες δάνεια και καθόλου επιχορηγήσεις. Και ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταλήξει ακόμη στα κράτη-μέλη.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να τολμήσουν να προχωρήσουν σε μια δημοκρατική εμβάθυνση της Ένωσης, ώστε να είναι ικανή να αντιμετωπίζει κρίσεις ενωμένα και ισχυρά, καθώς, δυστυχώς για μας, κυριαρχεί το δόγμα ότι “η ΕΕ είναι ένα club 27 κρατών μελών, όπου στο τέλος αποφασίζουν οι Γερμανοί”. Αν αυτό δεν αλλάξει και αν και οι Γερμανοί δεν δουν πέρα από τον μυωπικό εγωισμό τους, η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή κρίση.


Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να προχωρήσει υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ευρωπαϊκή αριστερά στις σχέσεις της με την σοσιαλδημοκρατία;

Τώρα είναι η ευκαιρία για την Αριστερά να ενισχύσει τις συμμαχίες της με τις δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν τη δημοκρατική εμβάθυνση της ΕΕ. Κανείς, πλην των ακροδεξιών, δεν έχει συμφέρον να διαλυθεί η ΕΕ. Μέσα στην κρίση του κορονοϊού, τα μυθεύματα περί αυτορρύθμισης των αγορών και οι θεωρίες περί ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, κατακρημνίστηκαν. Είναι κοινή συνισταμένη για τις προοδευτικές δυνάμεις της δημοκρατίας στην ήπειρό μας - Αριστερά, Σοσιαλδημοκρατία, Πρασίνους, η ΕΕ να λειτουργεί υπέρ των πολλών και όχι υπέρ των λίγων και των ισχυρών, με σεβασμό στον Άνθρωπο, τη Δικαιοσύνη και το Περιβάλλον. Αυτό είναι το διακύβευμα και από αυτό θα κριθεί και το μέλλον.

 

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντιδράσεις μετά την δημοσίευση των πόθεν έσχες των βουλευτών και ευρωβουλευτών, για το γεγονός ότι αποκτήσατε οκτώ ακίνητα το 2018. Τί απαντάτε;

Δέχθηκα μια επίθεση, οργανωμένη με non paper που έστειλε η ΝΔ και έχω την ευκαιρία να δώσω όλες τις εξηγήσεις, γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Oι ευρωβουλευτές έχουμε υψηλές αποδοχές, η σύζυγός μου προέρχεται από εύπορη οικογένεια, η προέλευση των χρημάτων που δηλώνονται στο πόθεν έσχες είναι νόμιμη, φορολογημένη και πεντακάθαρη. Εγώ τα δηλώνω όλα και δεν τα κρύβω ούτε σε offshore, ούτε σε θυρίδες, ούτε σε κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, μέσω αχυρανθρώπων.
Δέχομαι αυτή την επίθεση από τη ΝΔ και τα φιλικά σε αυτήν ΜΜΕ στο θέμα αυτό, γιατί θέλουν να χτυπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και πίσω από τα “οκτώ ακίνητα του Παπαδημούλη” να κρυφτούν τα δανεικά κι αγύριστα, τα 125 ακίνητα ενός υπουργού της ΝΔ ή τα πολλά πανάκριβα ακίνητα στο εξωτερικό, του πρωθυπουργού.
Ας με χτυπήσουν για τις απόψεις μου, όχι όμως με ψέματα και με λάσπη.

 



Δ. Παπαδημούλης: Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια σοβαρή κυβέρνηση που θα λάβει ισχυρά εμπροσθοβαρή μέτρα, ξοδεύοντας και το τελευταίο ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας


Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ