27/05/2020

Επαφές του Αλ. Μεϊκόπουλου για τη χαλαζόπτωση και τις καταστροφές στη Ζαγορά

Για τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε κυρίως τη μεσαία ζώνη στη Ζαγορά, τη Μακρυράχη, το Πουρί και το Ανήλιο καταστρέφοντας το 100% της παραγωγής ενημερώθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έπειτα από επικοινωνία που είχε με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, το Δήμαρχο Ζαγοράς -Μουρεσίου κ. Κουτσάφτη και τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου “Ζαγορίν” κ. Κράββαρη.

Μετά τις περσινές καταστροφές και σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας οι παραγωγοί μήλων, αχλαδιών, κερασιών και κηπευτικών δοκιμάζονται ξανά βλέποντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την παραγωγή τους να καταστρέφεται από τα καιρικά φαινόμενα και να οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό. Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας είναι επιτακτική και πρέπει να γίνει άμεσα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

«Ευκαιρία για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ να αντιμετωπίσουν δραστικά τις διαχρονικές παθογένειες και καθυστερήσεις στην απονομή των αποζημιώσεων» επεσήμανε ο κ. Μεϊκόπουλος, προσθέτοντας ότι: «ακόμα δεν έχει καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό από την περσινή αποζημίωση στους παραγωγούς και πρέπει άμεσα να καταβληθεί προκειμένου να μπορέσουν οι άνθρωποι να ανασάνουν οικονομικά».

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η Πολιτεία πρέπει ακόμα να συνυπολογίσει ότι η πανδημία προκάλεσε αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή και η νέα καταστροφή λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων λειτουργεί την επιβαρύνει αθροιστικά.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος δήλωσε τη συμπαράστασή του στους ανθρώπους του Ανατολικού Πηλιου και δεσμεύτηκε να πιέσει σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, για να γίνουν ταχέως οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν ακέραια τα ποσά της αποζημίωσης στους παραγωγούς, ώστε να κρατηθούν οι περιοχές αυτές ζωντανές. Αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες ημέρες.