27/05/2020

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ξανθού και θέμα της τις δυσλειτουργίες, προβλήματα και ακύρωση του σχεδιασμού ενίσχυσης του ΕΣΥ στην Άμφισσα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ξανθού και θέμα της τις δυσλειτουργίες, προβλήματα και ακύρωση του σχεδιασμού ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Άμφισσα

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως ενώ με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 7 νέοι μόνιμοι γιατροί θα προσλαμβάνονταν στο Νοσοκομείο Άμφισσας, εντούτοις η κυβέρνηση, προχώρησε σε αναστολή της προκήρυξης και πέντε μήνες μετά ενημέρωσε για τη μείωση των δρομολογημένων από τον Μάιο θέσεων γιατρών από 7 σε 1 για το Νοσοκομείο Άμφισσας!

Οι βουλευτές αφού επισημαίνουν και άλλα επιμέρους αλλά όχι ασήμαντα προβλήματα που δημιούργησε υγειονομικά στην περιοχή η κυβέρνηση, ρωτούν τον Υπουργό:

1. Με ποια κριτήρια ακύρωσε τον σχεδιασμό της προηγούμενης Κυβέρνησης για την κάλυψη 7 θέσεων μόνιμων γιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου και του ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας με ανθρώπινο δυναμικό σε έκτακτή και μόνιμη βάση;

3. Σκοπεύει να επαναφέρει στη δημόσια ατζέντα, βάσει και σχετικών προτάσεων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την πρόταση μετατροπής μικρών περιφερειακών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας, ενεργοποιώντας εκ νέου την ειλημμένη απόφαση του 2014, που αποτελεί μία απαράδεκτη επιλογή υποβάθμισης και χαριστικής βολής στην υγειονομική φροντίδα της περιοχής;

4. Τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση του πλαισίου κινήτρων για κάλυψη θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού σε δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές, συμπληρωματικά στον χαρακτηρισμό του ΓΝ Άμφισσας (συμπεριλαμβανομένου του ΚΕΦΙΑΠ) ως άγονο Α;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Δυσλειτουργίες, προβλήματα και ακύρωση του σχεδιασμού ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Άμφισσα».

Η υπο-στελέχωση του ΕΣΥ, ειδικά σε δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές είναι μία διαχρονική παθογένεια του συστήματος που επιδεινώθηκε κατά τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το Νοσοκομείο Άμφισσας άγονο Α και, με την υπ’ αριθ. Γ4α/Γ.Π.36305 της 17-5-2019 απόφασή της, ενέκρινε την προκήρυξη εννιακοσίων δύο (902) μόνιμων θέσεων ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ. Με αυτή την Απόφαση στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, έγινε κατανομή 7 θέσεων μόνιμων γιατρών: 1 Παθολόγος, 2 Γεν. Ιατρικής (ΤΕΠ), 1 Καρδιολόγος, 1 Νεφρολόγος, 1 Παιδίατρος, 1 Ορθοπεδικός, ενώ δρομολογήθηκε η αναθεώρηση του Οργανισμού, με αύξηση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, οι οποίες είχαν περικοπεί βιαίως το 2012, με ορατό τότε τον κίνδυνο υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας.
Ο ρόλος του Νοσοκομείου Άμφισσας για την υγειονομική κάλυψη της ευρύτερης περιοχής είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αν συνυπολογιστεί η περιορισμένη διάθεση «επένδυσης» του ιδιωτικού τομέα και το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή, είτε σε παραθεριστικούς προορισμούς είτε σε αρχαιολογικούς χώρους.
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 η νέα κυβέρνηση αντί να συνεχίσει την διαδικασία και να ορίσει ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων των γιατρών, προχώρησε σε αναστολή της προκήρυξης και πέντε μήνες μετά ενημέρωσε για τη μείωση των δρομολογημένων από τον Μάιο θέσεων γιατρών από 7 σε 1 για το Νοσοκομείο Άμφισσας. Την ίδια ώρα πάγωνε τη διαδικασία αναθεώρησης του οργανισμού του ΓΝ Άμφισσας, συντηρώντας μία κατάσταση στασιμότητας και βάζοντας «στον πάγο» την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης του ΕΣΥ στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας.
Παράλληλα, εμφανίζονται οι πρώτες δυσλειτουργίες στην τακτική λειτουργία τμημάτων και κλινικών του Νοσοκομείου, απόρροια της πολιτικής παθητικής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που εφάρμοσε κατά την πρώτη περίοδο της Κυβέρνησης ΝΔ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παθολογική κλινική, της οποίας η δύναμη έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες, με την Κυβέρνηση να καταφεύγει στην εύκολη λύση μετακίνησης γιατρού από δομή της ΠΦΥ.
Η κατάσταση είναι εξίσου δυσχερής και στον τομέα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, παρά την εξαιρετική υποδομή που διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ της Άμφισσας. Μετά από 14 χρόνια αδράνειας, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε μόνιμη θέση ειδικού γιατρού για το ΚΕΦΙΑΠ Άμφισσας (φυσίατρος), η οποία καλύφθηκε χάρη στην αξιοποίηση των κινήτρων που δίνει ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως άγονο Α’, ενώ προσλήφθηκαν με ετήσιες συμβάσεις μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους 11 επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό υψηλών προσόντων (λογοθεραπευτής, νοσηλευτές/τριες, κοινων. λειτουργός, γυμνάστρια ειδ. αγωγής, διοικητικό. προσωπικό κλπ). Το αποτέλεσμα ήταν η έναρξη λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ. Αρχές του 2020 ωστόσο και παρά την ολοκλήρωση της πρόσληψης φυσιάτρου έληξαν οι συμβάσεις του υπόλοιπου προσωπικού, με την Κυβέρνηση της ΝΔ να μην προχωράει ούτε σε ανανέωσή τους, ούτε στην αξιοποίηση κάποιας άλλης δυνατότητας στελέχωσης της δομής, π.χ. με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού.

Επειδή η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ τυγχάνει ευρείας κοινωνικής αποδοχής και πολιτικής συναίνεσης ειδικά αυτή την περίοδο
Επειδή η επιχειρησιακή επάρκεια του Γενικού Νοσοκομείου Φωκίδας και η λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ αποτελούν κρίσιμη συνθήκη για την υγειονομική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της υγείας, αλλά αποτελώντας βασική προϋπόθεση για την τοπική ανάπτυξη και ευημερία
Επειδή σε δυσπρόσιτες και άγονες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας οι δημόσιες δομές, ιδίως νοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης αποτελούν τη μοναδική «επιλογή» για κατοίκους και επισκέπτες, με τους ιδιώτες επενδυτές και τα σχήματα ΣΔΙΤ - που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του ΕΣΥ - να μην αποτελούν καν ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός