ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

04/06/2020

Ν. Γκαρά: Έλλειμμα στρατηγικής και αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων των αγροτών από την Κυβέρνηση - βίντεο

Ν. Γκαρά: Έλλειμμα στρατηγικής και αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων των αγροτών από την Κυβέρνηση - βίντεο



Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του Αγροτικού Τομέα»

 

Την έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο αλλά και την αδυναμία του αρμόδιου Υπουργείου να απαντήσει στις προκλήσεις και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, εν μέσω πανδημίας, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ανέδειξε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, κατά την ομιλία της.

Η κα Γκαρά τόνισε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να αντιμετωπίζει αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και παραγωγούς ως αόρατους και τον πρωτογενή τομέα ως ανύπαρκτο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός του σταθερού αποκλεισμού όλων των παραπάνω ακόμη και από τα πενιχρά μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η Βουλευτής από τον Έβρο αναφέρθηκε στην ομιλία της στους μικρούς οινοποιούς και τους αμπελουργούς, οι οποίοι λόγω του κλεισίματος της εστίασης δεν κατάφεραν να διαθέσουν την παραγωγή τους, αλλά η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει προβλέψει για αυτούς ούτε ένα μέτρο στήριξης.

Παράλληλα η κα Γκαρά αναφέρθηκε και στην ερώτηση που κατέθεσε λίγες ημέρες πριν στην Βουλή για την διετή παράταση του Μέτρου 11 του Π.Α.Α. για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, σημειώνοντας πως χρειάζεται μία απλή υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού για τη συνέχιση αυτού του σημαντικού και επιτυχημένου προγράμματος. Υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί σε αυτό την τελευταία τριετία περίπου 9.500 αγρότες πανελλαδικά, μεταξύ αυτών και 1.176 από τον Έβρο.

Επιπλέον η κα Γκαρά στάθηκε κατά την ομιλία της στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι καλλιεργητές αρωματικών φυτών στη Θράκη, κυρίως λεβάντας και ρίγανης, οι οποίοι δεν μπόρεσαν μέσα στην υγειονομική κρίση να εξάγουν τα προϊόντα που μεταποιούν και παράγουν. Και για αυτούς η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Η Βουλευτής από τον Έβρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι λόγω έλλειψης ζήτησης την περίοδο του Πάσχα, αναγκάζονται σήμερα να πουλήσουν τα κοπάδια τους. Η κα Γκαρά διερωτήθηκε πότε περιμένει η Κυβέρνηση να τους ενισχύσει.

Επίσης, τόνισε η κα Γκαρά, πως είναι αναποτελεσματικό να αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αποδυναμώνει και αδρανοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Είναι σαν να «κλείνει το μάτι» η ίδια η Κυβέρνηση στους παρανομούντες.

Τέλος, η Βουλευτής Έβρου αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για άμεσες παρεμβάσεις και μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο που οφείλει η Κυβέρνηση να μελετήσει όπως:

Ø μείωση των εισφορών του ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%

Ø ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κρατικών δομών

Ø ειδικό σχέδιο για την απορρόφηση της παραγωγής της αμπελουργίας

Ø στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης των ζώων

Ø άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων για να αποκτήσουν οι παραγωγοί ρευστότητα

Ø άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος «φρούτα και γάλα στα σχολεία»

Ø ειδική ενίσχυση για την ελαιοκαλλιέργεια και πολλά ακόμη

 

* Επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία.

Κύριε Υπουργέ, κυρία Υφυπουργέ,

Παράλληλα με τη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου, με τίτλο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα», συζητάμε αυτές τις μέρες στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, με τον ευφάνταστο επίσης τίτλο «για την αναβάθμιση του σχολείου».

Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, η σύμπτωση των πολλαπλών «αναβαθμίσεων», για τις οποίες προσπαθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μας πείσει ότι προχωράει νομοθετικά σε αναβαθμίσεις όλων των τομέων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Απαντά σήμερα αυτό το νομοσχέδιο στις τεράστιες προκλήσεις, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας, μετά και από την τρέχουσα υγειονομική κρίση και τις οικονομικές επιπτώσεις; Διότι γνωρίζουμε όλοι ότι δεν νομοθετούμε εν κενώ.

Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική, διότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να θεωρεί τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς αόρατους. Αντιμετωπίζει τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας ως ανύπαρκτο, ενώ θα έπρεπε αντιθέτως να είναι μία από τις μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μας που χρήζει ιδιαίτερης στήριξης.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός πως αγρότες, κτηνοτρόφοι, παραγωγοί βρίσκονται σταθερά εκτός, ακόμη και από τα ελάχιστα, πενιχρά μέτρα στήριξης, τα οποία έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες, με αποτέλεσμα σήμερα ο πρωτογενής τομέας να έχει αφεθεί στο έλεος της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, αλλά και της επερχόμενης διατροφικής κρίσης για την οποία κάνουν λόγο διεθνείς φορείς και για αυτήν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας από νωρίς.

Για παράδειγμα, αμπελουργοί και μικροί οινοποιοί είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους λόγω μη λειτουργίας της εστίασης και το μόνο τους εισόδημα προέρχεται από εκεί. Αυτοί οι άνθρωποι για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αόρατοι. Δεν μπόρεσαν και δεν προβλέφθηκε καν να μπουν στα 800 ευρώ που δώσατε για αρκετούς μήνες σε άλλους εργαζόμενους ή επαγγελματίες. Δεν προβλέφθηκε κανένα απολύτως μέτρο οικονομικής στήριξης.

Ακόμη και μετά τη χαλάρωση των δεσμεύσεων και των ορίων στις κρατικές δαπάνες, λόγω της πανδημίας, δεν είδαμε καμία πρόθεση από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα στον αγροτικό χώρο. Η πρωτογενής παραγωγή είναι έξω από τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και αυτό το είδαμε στην πράξη. Παράλληλα, δεν βλέπουμε όμως και γενναίες πρωτοβουλίες για την αναδιάρθρωση και τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της πρωτογενούς παραγωγής, για την αναγκαιότητα της οποίας έχουμε συμφωνήσει εδώ μέσα όλοι και όλες.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και με την πιθανότητα να ακολουθήσει και ένας δεύτερος γύρος πανδημίας το φθινόπωρο, όπως λένε οι επιστήμονες, θα περίμενε κανείς σήμερα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από το αρμόδιο Υπουργείο να δράσουν άμεσα, προληπτικά, με συγκεκριμένο σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσχέρειες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και ο κόσμος της παραγωγής. Προς το παρόν, ωστόσο, βλέπουμε ακόμη και έλλειψη στρατηγικής, έλλειψη σχεδιασμού.

Δυστυχώς και το σημερινό νομοσχέδιο, πέραν του ελπιδοφόρου τίτλου του που μιλάει για αναβάθμιση, χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα. Δεν προλαμβάνει, δεν παρεμβαίνει ούτε και προβλέπει ουσιώδη μέτρα, ώστε να μην αφεθούν οι αγρότες απροστάτευτοι, ούτε βεβαίως και αφορά σε κάποιο μακρόπνοο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, εκτός αν όντως το έχετε εκπονήσει και δεν μας έχετε ενημερώσει. Θα το περιμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με τις προτάσεις μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει γίνει νομίζω επί δύο μέρες εκτενής συζήτηση και ανάλυση των άρθρων του νομοσχεδίου, τα οποία έχουν κυρίως έναν τεχνικό χαρακτήρα και εγώ θα χαρακτήριζα τα περισσότερα ιδιαίτερα θετικά και αναγκαία. Άλλωστε τα περισσότερα ήταν προγραμματισμένα από τις υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό, ακόμη και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κάθε βελτίωση όμως είναι θετική και τη δεχόμαστε θετικά, την υπερψηφίζουμε κιόλας.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω κάποια ζητήματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα των αγροτών και χρήζουν και αυτά επίλυσης. Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, σας κατέθεσα, κύριε Υπουργέ, μια ερώτηση που αφορά την παράταση του «Μέτρου 11» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στη βιολογική καλλιέργεια.

Το 2017 είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας. Είχε ισχύ για τρία έτη, με πρόβλεψη άλλα δύο έτη παράταση. Με μία δική σας υπογραφή μπορεί πάρα πολύ εύκολα να δοθεί η παράταση των δύο ετών και να μην μείνουν σε εκκρεμότητα περίπου εννιάμισι χιλιάδες βιοκαλλιεργητές της χώρας, βιοκαλλιεργητές οι οποίοι έχουν κάνει στροφή σε μία διαφορετική καλλιέργεια και έχουν δαπανήσει ιδιαίτερα χρήματα για να ξεκινήσουν αυτή την καλλιέργεια. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε στο έλεος χωρίς να τους δώσουμε την παράταση των δύο ετών, που και οι ίδιοι ζητούν.

Επιπλέον, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αρωματικών φυτών της Θράκης, κυρίως λεβάντας και ρίγανης. Έχουν απευθυνθεί και σε εσάς. Έχουν πάθει τεράστια οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας, καθώς ήταν αδύνατο στις συνθήκες αυτές να μπορέσουν να εξάγουν τα προϊόντα τα οποία μεταποιούν και παράγουν.
Επειδή αυτοί οι άνθρωποι επρόκειτο να μπουν στα χωράφια αυτήν την περίοδο για να βγάλουν νέα παραγωγή, επισημαίνω και εγώ από αυτό το Βήμα ότι οι παραγωγοί των αρωματικών φυτών στη Θράκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, χρήζουν άμεσης οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης από την πολιτεία και μάλιστα είναι ένας τομέας ο οποίος δεν επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επίσης, η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος που επλήγη κατά την πανδημία. Το γνωρίζουμε όλοι. Με το παρόν νομοσχέδιο αυστηροποιείτε τις κυρώσεις για τις ελληνοποιήσεις και σωστά πράττετε. Όμως αυτό δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα, καθώς την ίδια στιγμή αποδυναμώνετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. Διαμηνύετε ότι θα τιμωρούνται αυστηρότατα οι παρανομούντες, όμως ταυτόχρονα κλείνετε το μάτι στην παρανομία, διαλύοντας κάθε σύστημα ελέγχου, κατακερματίζοντας και αδρανοποιώντας ελεγκτικές υπηρεσίες.

Κύριοι Υπουργοί, δυστυχώς αυτήν την περίοδο στην ελληνική περιφέρεια μεταβιβάζονται μαζικά κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοπάδια τους, καθώς η έλλειψη ζήτησης και οι χαμηλές τιμές του κρέατος την περίοδο του Πάσχα τούς οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο. Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν κατάφεραν δυστυχώς να καλύψουν ούτε τα βασικά τους έξοδα, ακόμη και τις ζωοτροφές για το χειμώνα. Πότε περιμένετε να ενισχύσετε αυτούς τους ανθρώπους;
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, στα πλαίσια του Προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Δεν περιμένω, κύριοι Υπουργοί, να τις υιοθετήσετε. Σας καλώ όμως να τις μελετήσετε και να τις αξιοποιήσετε κατά το δυνατόν.
Για τους αγρότες λοιπόν προβλέπονται μέτρα ύψους 300 εκατομμυρίων. Είναι άμεσες παρεμβάσεις προς όφελος των παραγωγών και των αγροτικών επιχειρήσεων. Προτείνεται η μείωση εισφορών του ΕΛΓΑ για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο κατά 20%, ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων για στήριξη κρατικών δομών, ειδικό σχέδιο για την απορρόφηση της παραγωγής αμπελουργίας, στήριξη των κτηνοτρόφων για απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης των ζώων, άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων για να αποκτήσουν οι παραγωγοί ρευστότητα, άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για φρούτα και γάλα στα σχολεία, ειδική ενίσχυση για την ελαιοκαλλιέργεια και πολλά άλλα.

Κύριοι Υπουργοί, η ζωή και η οικονομία της περιφέρειας, όπως και του Έβρου βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να σκύψετε πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής πριν υποσχεθείτε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, διότι για να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί ο αγροτικός τομέας, η πρωτογενής παραγωγή, πρέπει πρώτα να υπάρχει. Οπότε ας φροντίσουμε να συνεχιστεί η πρωτογενής παραγωγή.
Ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ