16/06/2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα της την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του μαρασμού των Φιλαρμονικών μουσικών σωματείων

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του μαρασμού των Φιλαρμονικών μουσικών σωματείων»

Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι από τα αρχαιότερα πνευματικά ιδρύματα, όχι μόνο της Κέρκυρας, αλλά της Ελλάδος με αδιάκοπη δραστηριότητα και μοναδική εξαίρεση στην ιστορία τους την περίοδο του κορωνοϊού, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι, τα ιδρύματά αυτά, δεν έπαυσαν τη λειτουργία τους ούτε κατά τη διάρκεια του Α` και Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε καν κατά την διάρκεια της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής.
Σκοπός των σωματείων αυτών είναι η παροχή δωρεάν μουσικής παιδείας προς την νεολαία της Κέρκυρας, αλλά και η διαπαιδαγώγησή της μέσα στους κόλπους τους. Πέραν από κάθε άλλη δραστηριότητα των Φιλαρμονικών μας, αυτή της μπάντας έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα μακραίωνα θρησκευτικά και κοινωνικά δρώμενα της Κέρκυρας, τόσο ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους. Περιττό δε να αναφερθεί η τεράστια συμβολή των Φιλαρμονικών στον Τουρισμό, ο οποίος σήμερα τελεί υπό πρωτοφανή κρίση.
Επειδή, από την 14/05/2020 (Εγκύκλιος ΥΠΠΟΑ), οπότε και άρχισαν σταδιακά να αίρονται τα απαγορευτικά μέτρα, προέκυψε πλήρης απαγόρευση της χρήσης των πνευστών και των κρουστών οργάνων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκπαιδευτικό, οι δε προϋποθέσεις για τις εσωτερικές δοκιμές (πρόβες) είναι ανέφικτες πρακτικά
Επειδή, η συνθήκη αυτή -προ ολίγων ημερών- τροποποιήθηκε με ΚΥΑ, η οποία επέτρεψε με σχετική πρόνοια πρόληψης τη χρήση των κρουστών, ωστόσο παρατείνει την απαγόρευση των πνευστών οργάνων, όταν το μουσικό σώμα κάθε Φιλαρμονικής περιλαμβάνει κατά 95% πνευστά όργανα και κατά 5% κρουστά όργανα
Επειδή, μόλις την 07/06/2020 νέα ΚΥΑ επιτρέπει τη διενέργεια μαθημάτων πνευστών οργάνων μόνο για μαθητές, οι οποίοι προετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις και εισαγωγή στις τριτοβάθμιες μουσικές σχολές με μέτρα πρόνοιας (λ.χ. 3 μέτρα απόσταση διδασκάλου – μαθητή, χρήση μάσκας από το διδάσκαλο κ.λπ.) επομένως, αφορά στα ωδεία και τις μουσικές σχολές και όχι τα σωματεία των φιλαρμονικών,
Επειδή, αυτή είναι μία τραγική πραγματικότητα για τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, καθότι πλέον έχουν περιέλθει σε μαρασμό.
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Πως σκοπεύει να ενεργήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να επανέλθει η ομαλότητα κατά τη διενέργεια των μαθημάτων πνευστών οργάνων ;
2. Προτίθεται να θεσπίσει πλαίσιο διενέργειας δοκιμών (προβών) και μικρών εκδηλώσεων (συναυλιών) με συμμετοχή πνευστών και κρουστών οργάνων, με μέτρα εφικτά, πρακτικά ωφέλιμα και πραγματοποιήσιμα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος