20/06/2020

Ο. Γεροβασίλη: Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση διασπαθίζει δημόσιο χρήμα και σιωπά με το έτσι θέλω

Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Όλγας Γεροβασίλη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο» του Mega Channel και στους δημοσιογράφους Γ. Χουδαλάκη - Ά. Ραβανό

Η κυβέρνηση στάθμευσε το όχημα της οικονομίας και αποσυναρμολογεί εκείνο της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η κατάσταση στην οικονομία, στην αγορά αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και δυσκολότερη. Η αγωνία επιτείνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εγκαίρως στην κυβέρνηση το πρόγραμμά του, κατέθεσε τη δική του πρόταση, στη λογική και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για μια εμπροθοβαρή στήριξη στην ελληνική οικονομία ούτως ώστε να μειωθούν οι συνέπειες της ύφεσης. Η κυβέρνηση προτίμησε τη λογική του βλέποντας και κάνοντας με αποτέλεσμα η κατάσταση να δυσκολεύει και οι προβλέψεις να γίνονται όλο και πιο δυσμενείς. Με δεδομένο ότι η οικονομία επηρεάζεται δραματικά από τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος (μαζί με δραστηριότητες που συμπαρασύρει) αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Προτείναμε την προστασία και οικονομική ενίσχυση των μικρών, μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν και να στηριχθούν και οι θέσεις των εργαζομένων. Πράγμα το οποίο δεν συνέβη, αντίθετα είδαμε να έχουμε ρυθμίσεις οι οποίες στα αλήθεια απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας. Οι προγνώσεις για την ανεργία που επίκειται είναι δραματικές.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας: Η μάχη που οφείλει να δώσει η κυβέρνηση

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε εξαρχής την πρόταση που κατατέθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής και θα συζητηθεί και τον Ιούλιο, για την ενίσχυση των χωρών εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Στηρίζουμε και τις αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη, όσον αφορά την αναστολή διαφόρων δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ερώτημα αφορά τη μορφή (ενισχύσεις-δανεισμός), το μείγμα και τους όρους με τους οποίους θα δοθούν χρήματα στις χώρες. Παράλληλα υπάρχουν πολλές επίμονες φωνές κυρίως από τον ευρωπαϊκό βορρά οι οποίες σιγά-σιγά αυξάνονται και διατυπώνουν την αποψη ότι θα πρέπει να υπάρχουν παράλληλα μέτρα, μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Μένει να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, συμμαχώντας και με άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα, να αντικρούσει την πιθανότητα επιβολής δημοσιονομικών μέτρων στις χώρες που θα ενισχυθούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα.

Ο ανοιχτός, δημόσιος και διαφανής διάλογος είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς και σε ένα ζωντανό κόμμα το οποίο κυβέρνησε, μετασχηματίζεται και θα κυβερνήσει.

Η διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ανακόπηκε εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού επανεκκινεί. Αυτό αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία. Υπάρχει συνεδρίαση την άλλη εβδομάδα και του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και το επόμενο Σάββατο της Κεντρικής Επιτροπής ανασυγκρότησης.

Σε όλη αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται ανοιχτά, σας θυμίζω ότι υπήρχε και ένας έντονος προσυνεδριακός διάλογος τότε, με αρθρογραφία στον Τύπο και ήταν και ζητούμενο από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει ένας διαφανής δημόσιος διάλογος που να κατατεθούν οι προβληματισμοί και οι φόβοι ενδεχομένως, τα οποία είναι θεμιτά. Και είναι θεμιτά σε ένα ζωντανό κόμμα το οποίο μετασχηματίζεται. Και στην Αριστερά, μια κυβερνώσα Αριστερά, που οφείλει να είναι μία σύγχρονη Αριστερά.

Η κυβερνητική διασπάθιση του δημοσίου χρήματος βλάπτει το δημόσιο συμφέρον

Καλούμενη να σχολιάσει το ζήτημα που έχει προκύψει με τον κ. Παπαδημούλη, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι αφ ενός η αγορά ακινήτων δεν απαγορεύεται αφετέρου είναι χρήματα νομίμως κτηθέντα, δηλωμένα και φορολογημένα απολύτως διαφανώς. Υπάρχει και μια 30 ετών πορεία η οποία δεν μπορεί εύκολα να καταρριφθεί. Από την άλλη έχουν δοθεί από τον ίδιο εξηγήσεις, αλλά και από εμάς η συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση κρίθηκε.

Όμως κατά κύριο λόγο όλη αυτή η έκταση που έχει δοθεί προέρχεται από κινήσεις αντιπερισπασμού. Βρισκόμαστε απέναντι σε μία κυβέρνηση που έχει στριμωχτεί για την αδιαφανή διαχείριση οικονομικών, απευθείας αναθέσεις με αφορμή τον κορονοϊό αι διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση διασπαθίζει δημόσιο χρήμα και σιωπά με το έτσι θέλω, ακόμη και αν ένα σποτ υπήρξε πιθανώς ατυχές

Σε σχόλιο δημοσιογράφων ότι το επίμαχο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει τον δημοσιογραφικό κόσμο η Γραμματέας της Κ.Ο. υπήρξε ξεκάθαρη ως προς τη διάκριση ανάμεσα στην ουσία της συζήτησης και σε μία πιθανώς ατυχή αποτύπωσή της σε ένα σατιρικό σποτ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει ούτως ώστε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στα Μέσα με δεδομένες τις δυσκολίες και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων από πάρα πολλά Μέσα που κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Αυτή η επιλογή, δηλαδή τα διαφανή, αντικειμενικά κριτήρια τα οποία είχαμε νομοθετήσει, θυμάστε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να τα καταργήσει.

Στη συνέχεια εμείς απαιτήσαμε η στήριξη των ΜΜΕ να γίνει με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Αυτό προφανώς δεν έχει γίνει. Η διαφάνεια λοιδορήθηκε με προκλητικό τρόπο.

Δεν ήταν το θέμα μας οι δημοσιογράφοι όπως αντιλαμβάνεστε. Το θέμα μας είναι η όλη διαχείριση και το πώς η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας δεν απαντούν πόσα χρήματα δόθηκαν.

Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ένα σποτ, είχε μια πιθανώς ατυχή παρουσίαση, αυτό δεν ακυρώνει την ουσία που είναι η διαφάνεια, η λογοδοσία και τα αντικειμενικά κριτήρια χρηματοδότησης.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση στις κινήσεις αντιπερισπασμού που οργανώνονται προκειμένου να μετατοπιστεί προσοχή.

Αντίπαλός μας δεν είναι κανένας δημοσιογράφος. Ο κάθε δημοσιογράφος οφείλει να κάνει τη δουλειά του. Και εμείς, ως Αντιπολίτευση οφείλουμε να κάνουμε τη δική μας. Να ελέγχουμε κάθε κίνηση που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.