26/06/2020

Γ. Μπαλάφας: Η Novartis έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές αναγνωρίζοντας τα τεράστια σκάνδαλα με δωροδοκίες γιατρών και άλλων αξιωματούχων σε μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Σημεία συνέντευξης του Γ. Μπαλάφα στην τηλεόραση του Mega

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό MegaTV (στους δημοσιογράφους Θ. Φουσκίδη και Γ. Παπαδόπουλο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Πως θα σχολιάζατε την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του Σ. Μιωνή με τον Ν. Παππά;

«Όσο και αν δεν αναπαράγεται από τα ΜΜΕ, η σημερινή είδηση είναι ότι η Novartis έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές αναγνωρίζοντας τα τεράστια σκάνδαλα με δωροδοκίες γιατρών και άλλων αξιωματούχων σε μια σειρά από χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Novartis θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 340 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 310 αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδαγια το διάστημα 2012-2015και θα πρέπει η χώρα μας να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα γιατί αφορούν χρήματα του ελληνικού λαού. Το κείμενο του συμβιβασμού είναι ξεκάθαρο και, πέραν των άλλων, υπάρχει ζήτημα πολιτικής ευθύνης την οποία δεν αναλαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης. Αντίθετα, στην πολιτική ιστορία του τόπου μας όποτε υπήρξε ζήτημα ευθυνών ο εκάστοτε πρωθυπουργός (Α. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, Α. Τσίπρας) αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη.

Μετά και την εξέλιξη αυτή είναι σαφέστατο ότι υπήρξε μια θλιβερή απόπειρα αντιπερισπασμού με μαφιόζικες μεθόδους, με κύριο μοχλό τη δημοσιοποίηση μέρους παράνομης ηχογράφησηςσυνομιλίας μεταξύ του Ν. Παππά και του Σ. Μιωνή, σε μια συνάντηση που έλαβε χώρα πριν από τέσσερα χρόνια. Και μόνο το γεγονός ότι την κρύβανε για τέσσερα χρόνια περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να την εμφανίσουν, αντιλαμβάνεστε του λόγου μου το αληθές.

Επειδή μίλησα για αντιπερισπασμό, επισημαίνω ότι οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν φθορά στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα: η οικονομία, δυστυχώς, δεν πάει καλά (ύφεση, μείωση τζίρου, μείωση μισθών, ανεργία κ.λπ.).Ο τουρισμός καταρρέει. Από τη άλλη πλευρά, για τα 20 εκ. που έχουν δοθεί σε ημετέρους στο χώρο των ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, παρόλο που βοά η ελληνική κοινωνία, παρά τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, παρά και τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών. Επιπροσθέτως, ο ίδιος ο κρατικός Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δημοσιοποιεί ότι το ελληνικό κράτος έχει υποστεί ζημία κατά 1,7 εκ. από την υπερ-συνταγογράφηση του ιατρού συζύγου της κας. Ράικου, της κύριας, δηλαδή, κατηγόρου του Δ. Παπαγγελόπουλο στην δήθεν σκευωρία.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, δημιουργούν μια φθορά στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη. Έπρεπε να βρεθεί, λοιπόν, ένας αντιπερισπασμός. “Βρέθηκε” η παράνομα κτηθείσα ηχογράφηση και παρουσιάστηκε μετά από μια κοπτοραπτική που, όμως, δεν αποδεικνύει τίποτα. Είναι άλλο θέμα η αισθητική, το ύφος, αλλά και κάποια ζητήματα ουσίας και άλλο τα γεγονότα που χρήζουν αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση όπου προκύπτει το οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη. Αλλιώς μιλάμε για φαιά προπαγάνδα, προκειμένου να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση.»