13/07/2020

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.Ποια είναι η εξέλιξη και η πορεία του έργου κατασκευής Μουσείου Προσφυγικού και Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά;

2. Κρίνεται αναγκαία σε αυτή τη φάση η σύσταση του νομικού προσώπου καθώς και ο διορισμός του πρώτου Δ.Σ. με τη συμμετοχή των προσώπων εκείνων που θα τρέξουν και θα υλοποιήσουν το εμβληματικό αυτό έργο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Επισυνάπτεται η ερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Θέμα: «Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης»
Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τα μηνύματα που εξέπεμψε ομόφωνα και ομόθυμα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Χώρας για την αναγκαιότητα διατήρησης της συλλογικής μνήμης, επανέρχεται στο προσκήνιο η πορεία υλοποίησης του Μουσείου Προσφυγικού και Ποντιακού Ελληνισμού στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
Η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στην τοπική κοινωνία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2017, συνοδεύτηκε από τη δέσμευση του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για δημιουργία στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, Μουσείου Προσφυγικού και Ποντιακού Ελληνισμού. Πράγματι, ένα χρόνο μετά, εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και έργων αποκατάστασης του εμβληματικότερου κτίσματος του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, του κτηρίου Α2, που θα στεγάσει το Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού και στο οποίο θα φιλοξενηθεί μια μόνιμη έκθεση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, βασισμένη σε πολύτιμο αρχειακό που ευγενικά παραχώρησε ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κα Υπουργός:
Ο ερωτών βουλευτής

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος