13/07/2020

Θ. Μωραΐτης: «Ολιγωρία κι εξωτερική πολιτική του παρατηρητή, υποχώρηση και συμβιβασμός από την κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα»

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σήμερα στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 “Από της έξι” με το δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη, μίλησε εκτενώς για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα

.

«Η εξωτερική πολιτική του παρατηρητή και η ολιγωρία της Κυβέρνησης οδήγησαν στην κλιμάκωση των προκλήσεων Ερντογάν και συνέβαλαν στην μετατροπή της Αγιά- Σοφιάς σε τζαμί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τη στάση της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο είπε ότι «βλέπουμε τη μετάλλαξη της Δεξιάς από τις εθνικιστικές φανφάρες και τον ακροδεξιό λαϊκισμό, με τον οποίο αντιμετώπισε το Μακεδονικό, πριν ένα χρόνο στην υποχώρηση και το συμβιβασμό, στην αποδοχή του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου».

Ο κ. Μωραΐτης επισήμανε την ολιγωρία της Κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με τη στάση της Αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «εδώ και 8 μήνες εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση ζητάμε την ενεργοποίηση των κυρώσεων που πετύχαμε μαζί με την Κύπρο από τον Ιούνιο του 2019 και τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».

«Η κυβέρνηση, όμως, αναζητεί συμμάχους έξωθεν ενώ στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει δημιουργήσει κανένα πλαίσιο συνεννόησης», τόνισε.

Κλείνοντας ο κ. Μωραΐτης είπε ότι η έλλειψη ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής έχει απομονώσει τη χώρα. «Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με ένα τηλεφώνημα», σημείωσε ο ίδιος ενώ είπε συγκεκριμένα ότι μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με τον Ερντογάν μάλλον καταφέραμε κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς καθώς συνέβησε μια σειρά γεγονότων, όπως αναλυτικά είπε ο Βουλευτής:

• τέθηκε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας
• τέθηκε θέμα αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, από τον Τούρκο Υπουργό εξωτερικών,
• παρέμειναν οι προκλήσεις της ρητορικής της γαλάζιας πατρίδας: «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε», διαμήνυσαν οι Τούρκοι μια μέρα μετά τη συνομιλία.
• συγκεντρώθηκαν μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απέναντι από τη Ρόδο και τουρκικές φρεγάτες στα νότια της Κρήτης.
• ανακοινώθηκε ότι τα πλωτά γεωτρύπανα έχουν ξεκινήσει ήδη τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο