ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/07/2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων και συνεργατών

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων και συνεργατών



Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, σχετικά με τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων και συνεργατών, κατέθεσαν 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η γραμματέας της Κ.Ο, Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο νόμος για το Επιτελικό Κράτος, είναι το πρώτο σ/ν που κατατέθηκε προς ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και περιέχει διατάξεις που αφορούν την άσκηση δημόσιας διοίκησης και εξουσίας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί θέσπισης τομών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ακεραιότητας κλπ, το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στην οικοδόμηση αυταρχικού κομματικού κράτους.

Έτσι, η Κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών και το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος, μειώνοντας συστηματικά τα τυπικά προσόντα και ακυρώνοντας η ίδια τις δικές της κορώνες περί αριστείας.

 

Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο προβλέπει τη σύσταση εξήντα μιας (61) επιπλέον θέσεων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους εποπτευόμενους φορείς του (εμπειρογνωμόνων, μετακλητών κλπ), ενώ πριν την ψήφιση του εν λόγω σ/ν κατατέθηκε τροπολογία με διατάξεις, με τις οποίες συστήνονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες αυτής.

Επειδή η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ξεχάσει τις φωνές και την αγωνία που εξέφραζαν τα στελέχη της ΝΔ και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για τους μετακλητούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον μειωμένο αριθμό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους Υπουργούς και ζητούν η απάντηση να συνοδευτεί από αναλυτικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από έγγραφα, πίνακες, αποφάσεις αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή μη, ΦΕΚ και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο:

 

-Πόσοι μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες και κάθε άλλο προσωπικό οιασδήποτε ειδικότητας προβλέπεται, με ποια τυπικά προσόντα και σε ποιες διατάξεις για τη στελέχωση αναλυτικά και ανά υπηρεσία/ φορέα:

Ø όλων των δομών (Γενικών Γραμματειών, Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων κλπ.) της Προεδρίας της Κυβέρνησης

Ø των γραφείων Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης

Ø των γραφείων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων (υπηρεσιακών και θεματικών), Ειδικών Γραμματέων, Διοικήσεων Οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού;

-Σε πόσες και ποιες τροποποιήσεις ή/και προσθέσεις διατάξεων αναφορικά με το πρώτο ερώτημα έχει προβεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα;

-Πόσες εκ των συνολικώς προβλεπόμενων θέσεων έχουν καλυφθεί και με ποιες αποφάσεις ή διαδικασίες; Ζητούμε την προσκόμιση των αποφάσεων και των δημοσιεύσεων τους στο Διαύγεια και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

-Ποιο είναι το αναλυτικό προβλεπόμενο κόστος αλλά και τα καταβληθέντα ποσά ανά φορέα για την τακτική μισθοδοσία, τα επιδόματα θέσεων ευθύνης, τυχόν πρόσθετα επιδόματα, την υπερωριακή απασχόληση, την αμοιβή για μετακινήσεις και λοιπά έξοδα του ανωτέρω στελεχιακού δυναμικού από τις 8 Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα;

-Πόσοι άλλοι υπάλληλοι υπηρετούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και βάσει ποιών αποφάσεων στα αναφερόμενα στο πρώτο ερώτημα και ποια η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει αναλυτικά και ειδικότερα ανά υπηρεσία / φορέα από τυχόν πρόσθετες αποδοχές, επιδόματα, υπερωριακή απασχόληση κλπ;

 

Ακολουθεί η ερώτηση και ΑΚΕ των βουλευτών:

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.
 
Προς τους Υπουργούς
Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη
  Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο

Θέμα: «Διορισμοί μετακλητών υπαλλήλων, συμβούλων και συνεργατών»
 
Ο Νόμος 4622/2019 (Α’ 133) για το Επιτελικό Κράτος, όπως ήδη πολλάκις τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι το πρώτο σ/ν που κατατέθηκε προς ψήφιση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και περιέχει διατάξεις που αφορούν την άσκηση δημόσιας διοίκησης και εξουσίας.
Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί θέσπισης τομών στη λειτουργία του ελληνικού κράτους, διαφάνειας, αξιοκρατίας, ακεραιότητας κ.λ.π,  το όλο εγχείρημα  αποσκοπεί στην  οικοδόμηση αυταρχικού κομματικού κράτους.
Έτσι, η Κυβέρνηση αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των μετακλητών και το αντίστοιχο μισθολογικό κόστος,  μειώνοντας συστηματικά τα τυπικά προσόντα και ακυρώνοντας η ίδια τις δικές της κορώνες περί αριστείας.
 
Ως πρόσφατο παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο προβλέπει τη σύσταση εξήντα μιας (61) επιπλέον θέσεων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στους εποπτευόμενους φορείς του (εμπειρογνωμόνων, μετακλητών κ.λ.π)
Πριν την ψήφιση του εν λόγω σ/ν κατατέθηκε η με αριθμό  391/4 Τροπολογία που αφορά θέματα αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την οποία προστίθενται στον προσφάτως ψηφισθέντα ν. 4662/20 «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, …….» διατάξεις, με τις οποίες συστήνονται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, 28 θέσεις μετακλητών υπαλλήλων για τις διευθύνσεις και υπηρεσίες αυτής. Ενδεικτικά,  οι 7 από τις εν λόγω θέσεις αφορούν τους κλάδους ΠΕ ή ΤΕ Μηχανικών για τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, 4 για την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, 3 θέσεις για τη ΓΔΟΥ κλπ.
• Οι προσλήψεις των μετακλητών υπαλλήλων διενεργούνται με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, στην οποία καθορίζονται και τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.
 
Επειδή η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ξεχάσει τις φωνές και την αγωνία  που εξέφραζαν τα στελέχη της ΝΔ και ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για τους μετακλητούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον μειωμένο αριθμό,
Επειδή η Νέα Δημοκρατία κατηγορούσε σφοδρότατα την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για έφοδο κατάληψης του κράτους,
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί και ζητούμε την κατάθεση των αναφερόμενων στοιχείων και εγγράφων:
 


1.     Πόσοι μετακλητοί υπάλληλοι, ειδικοί σύμβουλοι, συνεργάτες και κάθε άλλο προσωπικό οιασδήποτε ειδικότητας προβλέπεται, με ποια τυπικά προσόντα και σε ποιες διατάξεις για τη στελέχωση αναλυτικά και ανά υπηρεσία/ φορέα:
• όλων των δομών (Γενικών Γραμματειών, Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων κλπ.) της Προεδρίας της Κυβέρνησης
• των γραφείων Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης
• των γραφείων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων (υπηρεσιακών και θεματικών), Ειδικών Γραμματέων, Διοικήσεων Οργανισμών, φορέων και υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ α’  και β’  βαθμού;
2.     Σε πόσες και ποιες τροποποιήσεις ή/και προσθέσεις διατάξεων αναφορικά με το πρώτο ερώτημα έχει προβεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μέχρι και σήμερα;
3.     Πόσες εκ των συνολικώς προβλεπόμενων θέσεων έχουν καλυφθεί και με ποιες αποφάσεις ή διαδικασίες; Ζητούμε την προσκόμιση των αποφάσεων και των δημοσιεύσεων τους στο Διαύγεια και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
4.     Ποιο είναι το αναλυτικό προβλεπόμενο κόστος αλλά και τα καταβληθέντα ποσά ανά φορέα για την τακτική μισθοδοσία, τα επιδόματα θέσεων ευθύνης, τυχόν πρόσθετα επιδόματα, την υπερωριακή απασχόληση, την αμοιβή για μετακινήσεις και λοιπά έξοδα του ανωτέρω στελεχιακού δυναμικού από τις 8 Ιουλίου 2019 μέχρι και σήμερα;
5.     Πόσοι άλλοι υπάλληλοι υπηρετούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και βάσει ποιων αποφάσεων στα αναφερόμενα στο πρώτο ερώτημα και ποια η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει αναλυτικά και ειδικότερα ανά υπηρεσία / φορέα από τυχόν πρόσθετες αποδοχές, επιδόματα, υπερωριακή απασχόληση κ.λ.π. ;
Παρακαλούμε η απάντησή σας να συνοδευτεί από αναλυτικά στοιχεία, όπως αυτά προκύπτουν από έγγραφα, πίνακες, αποφάσεις αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ή μη, ΦΕΚ και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο.
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σπίρτζης Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος (Θανάσης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ