23/07/2020

Β. Αποστόλου: Ολέθριες οι επιπτώσεις στον αγροτικό χώρο από την κατανομή των πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης

Τοποθέτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, με θέμα: «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις»

Κατά την παρέμβασή του ανέφερε τα παρακάτω:

Στη χθεσινή σας θριαμβολογία για τους πόρους της ΚΑΠ που αφορούν στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες αγρότες μίλησα για επιχείρηση παραπλάνησης.

Κι αυτό κυρίως γιατί εσκεμμένα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εσείς τους ανακατέψατε με το Ταμείο Ανάκαμψης, φτάνοντας μέχρι του σημείου να μιλάτε για 70 δις €, όταν τα 32 δις από αυτά προβλέπονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Βέβαια εσείς το κάνετε κατά κόρον με όλες τις πληρωμές.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής εγκρίθηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋπολογισμός 1074 δις € για την περίοδο 2021-27. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις € να κατανεμηθεί σε 390 δις για επιχορηγήσεις και 360 δις δάνεια.

Η πραγματικότητα για την ΚΑΠ είναι ότι ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε ανέρχεται σε σταθερές τιμές 2018, στα 258 δις € για τον 1ο πυλώνα και 78 δις € για το 2ο πυλώνα, δηλαδή συνολικά 336 δις €.

Η λαθροχειρία που επιχειρείτε από μεριά σας είναι ότι χρησιμοποιείτε τιμές με την υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα είναι στο 2% / έτος την επόμενη περίοδο 2021-27 και έτσι ο προϋπολογισμός της αντίστοιχης ΚΑΠ φαίνεται σε γενικές γραμμές σταθερός σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο (2014-2020).

Όταν όμως εκφραστεί σε σταθερές τιμές με βάση το έτος 2018, ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ είναι μειωμένος κατά 46,5 δις € (-12%), από τον προϋπολογισμό της προηγούμενης περιόδου (2014-20), που ήταν 383 δις €, δηλαδή υπάρχει μια μείωση μεγαλύτερη από ένα πλήρες έτος ενίσχυσης του πρώτου πυλώνα.

Η δεύτερη λαθροχειρία που επιχειρείτε είναι ότι ανακατέψατε με την ΚΑΠ και τα 7,5 δις €, δηλαδή τα μισά από τα 15 δις €, που ήταν να μπουν με βάση την αρχική πρόταση του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα ταμείο που όπως είπα συνδέεται αποκλειστικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό αν υπολογιστεί στη ΚΑΠ η μείωση ανέρχεται στα 39 δις € αφού σε σταθερές τιμές του 2018 το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 344 δις €, δηλαδή η μείωση πάλι ξεπερνά το 10%.

Μην ξεχνάτε ότι η τελική πρόταση της ΕΕ ήταν μείωση κατά 3,9 % για τις άμεσες ενισχύσεις και συνολικά για την ΚΑΠ 5 %.

Και για να είμαι όσο το δυνατόν πιο ακριβής κάτι λιγότερο από το ήμισυ αυτής της μείωσης (περίπου 19 δις €) συνδέεται με το κόστος του Brexit για την ΚΑΠ. Επομένως θα υπάρξει μια πραγματική μείωση γύρω στα 20 δις στην 7ετία που θα μετακινηθεί επί της ουσίας να χρηματοδοτήσει άλλες πολιτικές.

Κι επειδή η ερχόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ενδέχεται να φέρει κι άλλες μειώσεις λόγω της σύνδεσής της, για παράδειγμα με το κλίμα, με την πράσινη συμφωνία και άλλα.

Κι εδώ θέλω να σας κάνω ένα ερώτημα που με απασχολεί έντονα, το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης.

Τα 500 εκ. € που θα «λάβουν ως δωράκι» οι Βαλτικές Χώρες για τα οποία μάλιστα δεν αναφέρεται σαφώς πως θα εξασφαλιστούν, αλλά σημειώνεται ότι «η ενίσχυση / εκτάριο να μην πέφτει κάτω από τους εθνικούς μέσους όρους στην ΕΕ από τα 200 € / εκτάριο το 2022 και 215 € / εκτάριο το 2027».

Μήπως τελικά μειώνουν τις άμεσες ενισχύσεις της Ελλάδας για να συμπληρωθεί το ποσόν αυτό; Και αν ναι πως αποφασίστηκε;

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι ο αγροτικός τομέας, ο οποίος άντεξε και στήριξε επισιτιστικά τον ευρωπαίο πολίτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα κληθεί να το επαναλάβει και στο μέλλον για άλλες δύσκολες καταστάσεις δεν αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ., αλλά ούτε και δική σας κύριε Υπουργέ.

Ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις ειδικά των αγροτών του νότου.