29/07/2020

Ερώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου: Ανάγκη άμεσης προμήθειας μοριακού αναλυτή για τον SARS-COV2 στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την ανάγκη άμεσης προμήθειας μοριακού αναλυτή για τον SARS-COV2 στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης προμήθειας μοριακού αναλυτή για τον SARS-COV2 στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου
Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ, με 400 κλίνες. Ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, εξυπηρετεί το μόνιμο πληθυσμό της Στερεάς Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων πληθυσμού περίπου 200.000 κατοίκων, ο οποίος αυξάνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
Από την αρχή της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Covid-19 μέχρι και σήμερα, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο δεν διαθέτει τον ειδικό μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Τα δεκάδες τεστ που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο Νοσοκομείο του Βόλου αποστέλλονται για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας (ΠΓΝΛ).
Τα αποτελέσματα των τεστ καθυστερούν τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι και δύο ημέρες, προκαλώντας προβλήματα τόσο σε ασθενείς που υποχρεούνται να τα αναμένουν για να χειρουργηθούν, όσο και στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και τον προγραμματισμό των χειρουργείων.
Δυσκολία υπάρχει και για τους πολίτες της Μαγνησίας που για διάφορους λόγους επιθυμούν να προβούν σε τεστ Covid προληπτικά. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν προληπτικά τεστ στο δημόσιο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της περιοχής τους, έχοντας ως μόνη λύση την επί πληρωμή εξέταση στις ιδιωτικές κλινικές που, σε αντίθεση με το νοσοκομείο, διαθέτουν και πάνω από έναν μοριακούς αναλυτές.
Σύσσωμοι οι υγειονομικοί φορείς της περιοχής, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ), καθώς και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, έχουν από καιρό επισημάνει την ανάγκη προμήθειας του νοσοκομείου με μοριακό αναλυτή για τεστ Covid, ώστε να γίνεται πιο εύκολη, άμεση ιχνηλάτηση ύποπτων κρουσμάτων, αλλά και πιο εύκολη διακίνηση των περιστατικών.
Σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία, με ιδιαίτερη και απαιτητική γεωμορφολογία, με ορεινές περιοχές και νησιωτικό πλέγμα, το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο της, είναι αναγκαίο να διαθέτει μοριακό αναλυτή για το νέο κορωνοϊό, ώστε να διευκολύνεται έμπρακτα η καθημερινότητα, κατοίκων, ασθενών, αλλά και προσωπικού του νοσοκομείου.
Επειδή, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο εξυπηρετεί το μόνιμο πληθυσμό περίπου 200.000 κατοίκων.
Επειδή, η Μαγνησία είναι μία περιοχή ιδιαιτέρως τουριστική με μεγάλη επισκεψιμότητα ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.
Επειδή,  μέχρι και σήμερα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο δεν διαθέτει τον ειδικό μοριακό αναλυτή για την ανίχνευση του κορωνοϊού.
Επειδή, τα αποτελέσματα των τεστ Covid αποστέλλονται στο ΠΓΝΛ και καθυστερούν τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι και δύο ημέρες προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή διακίνηση ασθενών και στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Επειδή, οι ιδιωτικές κλινικές της περιοχής διαθέτουν μέχρι και δύο μοριακούς αναλυτές Covid, ενώ το μόνο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο κανένα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να αποκτήσει άμεσα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου μοριακό αναλυτή για τον SARS-COV2, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των υγειονομικών φορέων της περιοχής και θα διευκολύνει έμπρακτα τη διακίνηση των περιστατικών, την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών της Μαγνησίας;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος