30/07/2020

Ερώτηση & Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τους θανάτους κρατουμένων στις φυλακές

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσαν 34 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Δικαιοσύνης Σ. Λάππα προς τον υπ. Προ.Πο. με θέμα: «Θάνατοι κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης»

Ι. Η προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των κρατουμένων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας που συνάγεται, τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται με τη λήψη μέτρων ασφαλείας αλλά και την παροχή της κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης στους κρατουμένους, σε επίπεδο ανάλογο των ελεύθερων πολιτών.

ΙΙ. Η κυβέρνηση αν και προβάλλει το αφήγημα της ασφάλειας, δεν διαθέτει ένα στοιχειωδώς ολοκληρωμένο σχέδιο για την ασφάλεια στις φυλακές. Όλη η δράση της εξαντλείται σε συνεχείς αστυνομικές επεμβάσεις, δηλ. στην καταστολή χωρίς τη λήψη μέτρων πρόληψης. Ενώ όμως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει ευρήματα ερευνών που διενεργούνται σε χώρους κράτησης, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ευθύνη του για την δημιουργία ή εισαγωγή όλων αυτών των παράνομων αντικειμένων. Η ασφάλεια όμως δεν δημιουργείται με αλλεπάλληλα «ντου» για τηλεοπτική κατανάλωση αλλά με μέτρα πρόληψης, ορθολογικής κατανομής κρατουμένων, διοικητικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού, ανθρώπινης μεταχείρισης, ανάπτυξης προγραμμάτων κλπ., δηλ. με δυναμική ασφάλεια. Αντίθετα, φαίνεται να μην ενδιαφέρει το ζήτημα του υπερπληθυσμού που εκ των πραγμάτων δημιουργεί συνθήκες έντασης και διακινδύνευσης της ασφάλειας των φυλακών.

ΙΙΙ. Μόλις πριν λίγο καιρό έλαβε χώρα στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας περιστατικό ανθρωποκτονίας ενός 31χρονου κρατουμένου. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σχετικό Δελτίο Τύπου (15.5.2020), χωρίς καμιά συναίσθηση της ευθύνης του, απλά αποφάσισε, σε πνεύμα απόλυτου αμοραλισμού, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το πλούσιο ποινικό και πειθαρχικό μητρώο του δράστη και του θύματος (!) Παράλληλα, ορισμένες φορές φτάνουν στα ΜΜΕ πληροφορίες για θανάτους κρατουμένων στις φυλακές, που άλλοτε αποδίδονται σε παθολογικά αίτια και άλλοτε σε άγνωστες αιτίες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει από τις 9 Ιουλίου 2019 ανά κατάστημα κράτησης; Πόσοι απ’ αυτούς πέθαναν σε νοσοκομεία;

2. Ποιες οι αιτίες των θανάτων των κρατουμένων, ανά κατάστημα κράτησης;

3. Πόσοι θάνατοι οφείλονται σε ανθρωποκτονία ή αυτοκτονία, αν κατάστημα κράτησης;

Καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει:

Επισυνάπτεται η ερώτηση

Περιοχή συνημμένων

EΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Θάνατοι κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης»

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
2. Ποιες οι αιτίες των θανάτων των κρατουμένων, ανά κατάστημα κράτησης;
Καλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει:
• Το σύνολο των υπηρεσιακών αναφορών των καταστημάτων κράτησης για κάθε θάνατο κρατουμένου.
• Το σύνολο των ιατροδικαστικών εκθέσεων ή των ιατρικών πιστοποιήσεων που έχουν συνταχθεί για θανάτους κρατουμένων.
• Το σύνολο των πορισμάτων πειθαρχικού ελέγχου (ΕΔΕ, Πειθαρχικής Προκαταρκτικής από Εισαγγελέα) που συντάχθηκαν κατόπιν θανάτου κρατουμένου.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λάππας Σπυρίδων