ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/09/2020

Ό. Γεροβασίλη: Μυκήνες, κυβερνητική ύβρις απέναντι στην ιστορία, στη νοημοσύνη των πολιτών, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ

Ό. Γεροβασίλη: Μυκήνες, κυβερνητική ύβρις απέναντι στην ιστορία, στη νοημοσύνη των πολιτών, την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ



Σημεία παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ στα Παραπολιτικά FM και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», στους Δ. Τάκη και Χ. Κοραή

 

Οι διαφορετικές απόψεις στο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν και εκφράζονται ελεύθερα. Και αυτό ούτε πρόκειται, ούτε πρέπει να σταματήσει-Οι συγκλίσεις επιδιώκονται εντός των οργάνων.

Προσκαλούμενη η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ (αναφορικά με τις προτάσεις Κατσέλη για το ταμείο ανάκαμψης) να επιλέξει ανάμεσα στο χαρακτηρισμό «Αντιπισσαρίδης ή Αντιτσακαλώτος» και κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι παραγκωνίζεται πολιτικά ο Τσακαλώτος, η Όλγα Γεροβασίλη υπήρξε κατηγορηματική: «Δεν ισχύουν τέτοιες αναγνώσεις. Ποτέ δεν έχει υποτιμηθεί η εμβέλεια και η σημαντική παρουσία του Ε. Τσακαλώτου και δεν πρόκειται να συμβεί. Πάντα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και εκφράζονται διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Και αυτό είναι υγιές. Θα έπρεπε να ανησυχούμε αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και μάλιστα σε ένα αριστερό κόμμα όπου οι απόψεις εκφράζονται και πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα. Αυτό δεν πρόκειται και δεν πρέπει να σταματήσει Από την άλλη πλευρά πρέπει σε σημαντικά θέματα όπου υπάρχουν αποκλίσεις, να επιδιώκονται εντός των οργάνων συγκλίσεις, πράγμα που γίνεται διαρκώς. Και αυτό είναι το σημαντικό.

 

Διεύρυνση σε πρόσωπα δεν γίνεται χωρίς την ύπαρξη πολιτικού σχεδίου στο οποίο όλοι συμφωνούν. Το ζητούμενο για το ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκπόνηση αυτού του πολιτικού σχεδίου. Αυτό περιμένει η κοινωνία από εμάς.

Σχετικά τώρα με την επιτροπή την οποία πρόκειται να συστήσει ο Πρόεδρος: Κάθε επιτροπή αποτελείται από πρόσωπα τα οποία μπορεί να κάνουν μία ad hoc δουλειά πέραν της γενικής πολιτικής και της κεντρικής οικονομικής πολιτικής στην οποία έτσι και αλλιώς έχει το ρόλο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γνωρίζετε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση όλο αυτό το διάστημα και ενόψει της διεύρυνσης που θέλουμε να κάνουμε προς την κοινωνία. Προφανώς η διεύρυνση δε γίνεται σε πρόσωπα χωρίς την ύπαρξη ενός πολιτικού σχεδίου στο οποίο όλοι συμφωνούν. Αυτό το νέο πολιτικό σχέδιο είναι το ζητούμενο σήμερα για το ΣΥΡΙΖΑ. Μία συζήτηση που έχει ανοίξει από καιρό, παρά τις καθυστερήσεις και αναβολές λόγω covid, προχωρούμε στην εκπόνηση του νέου πολιτικού σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφουγκράζεται τα μηνύματα της δημόσιας συζήτησης αλλά δεν κατευθύνεται από αυτά. Αποφασίζει με βάση τις αρχές που τον διακρίνουν.

Ερωτώμενη για τον εσωτερικό ανασχηματισμό τομεαρχών στο ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί επιλογή του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα και ως προς τον χρόνο και ως προς τον τρόπο. Ο Πρόεδρος, συνέχισε, προφανώς αφουγκράζεται τα μηνύματα που αναδεικνύονται από το δημόσιο διάλογο και προφανώς στέλνει και τα δικά του μηνύματα. Οι αποφάσεις του όμως ούτε εξαρτώνται ούτε κατευθύνονται από δημόσιες συζητήσεις όσον αφορά τις επιλογές του. Ο Τσίπρας έχει δώσει δείγματα γραφής. Κάνει τις δικές του επεξεργασίες με τις αρχές που τον διακρίνουν. Τα μηνύματα (σ.σ. ενός πιθανού εσωτερικού ανασχηματισμού) απευθύνονται προς την κοινωνία και έχουν να κάνουν με την ικανότητα και τις δυνατότητες αντιπολιτευτικής στόχευσης από πλευράς τομεαρχών. Στην Κ.Ο. υπάρχουν πάρα πολλά ικανά στελέχη. Ο πρόεδρος έχει να διαλέξει και να κάνει τις εκτιμήσεις του.

‘Ερήμην του αρμοδίου` τα όσα γράφονται για δεύτερη υποψηφιότητα για τη θέση Γ.Γ. ΣΥΡΙΖΑ - Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: στόχος να εξαντλήσουμε τα όρια ώστε να διεξαχθεί το συνέδριο. Δυσκολίες λόγω υγειονομικών συνθηκών

Ερωτώμενη για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι ο τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου, είναι μία συζήτηση η οποία επανεκκινείται θα συζητηθεί στα όργανα. Εκκρεμεί καιρό εξαιτίας της πανδημίας. Το συνέδριο έχει καθυστερήσει και πρέπει να ξαναδούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθεί καθώς βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα επιδημίας. Ο στόχος που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο ήταν να οργανωθεί το συνέδριο τον Οκτώβριο, με οριστικοποίηση του χρονοδιαγράμματος τέλη Αυγούστου όπου και θα γνωρίζαμε την εξέλιξη της επιδημίας. Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα όρια να γίνει το Συνέδριο, δεν είναι όμως καθόλου εύκολο λόγω των υγειονομικών συνθηκών.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για ύπαρξη κατά τα δημοσιεύματα β΄ υποψηφιότητας για τη θέση του Γραμματέως του κόμματος και δη του κ. Σπίρτζη σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη ότι όσα γράφονται είναι ερήμην του αρμοδίου.

Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης-Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε Σ/Ν προστασίας της α’ κατοικίας, που αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία-Μέσα στην κοινωνική, εργασιακή οικονομική και υγειονομική κρίση η κοινωνία θα έχει να αντιμετωπίσει και την πληγή των πλειστηριασμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχέδιο νόμου προστασίας της α’ κατοικίας, που αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία. Μέσα στην κοινωνική, εργασιακή οικονομική και υγειονομική κρίση η κοινωνία θα έχει να αντιμετωπίσει και την πληγή των πλειστηριασμών, σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το νέο πτωχευτικό κώδικα. Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2021 είναι ήδη ένα μεγάλο πρόβλημα. Προφανώς έχουμε σοβαρές διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα της οποίες θα εκφράσουμε όταν έρθει της συζήτηση στην ολομέλεια. Από την πλευρά της είχαμε καταθέσει την πρότασή της ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό που υπάρχει έως και την 31/12. Η Νέα Δημοκρατία της την αρνήθηκε διότι πρόθεσή της δεν είναι να προστατεύσει την α’ κατοικία. Αν δεν γνώριζε τον τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο τον οποίο και θα πληρώσει, θεωρώ ότι δεν θα είχε καμία απολύτως αγωνία να προστατεύσει την α κατοικία. Αυτό δείχνει η στάση της.

 

Η Υπουργός Πολιτισμού, με δηλώσεις του τύπου «ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτε», εξόργισε την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για προκλητική υποβάθμιση του γεγονότος και για υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών

Τα fake news επέλεξε χθες ως τακτική το υπ. Πολιτισμού και η κ. Μενδώνη, απάντησε η Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την πυρκαγιά στις Μυκήνες. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Σκουρολιάκος και Γκιόλας) προέβη σε αυτοψία χθες στο χώρο προκειμένου να υπάρξει εξ ιδίων εκτίμηση της κατάστασης και του συμβάντος. Η κριτική από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολήθηκε ούτε με τα fake news του διαδικτύου ούτε με παιχνίδι λέξεων. Αντιθέτως το υπουργείο παίζει με τις λέξεις « λίγο μαύρο» « η μικρότερη δυνατή ζημιά» κ.λπ.

Αυτό ήταν άραγε το θέμα μας; Είχαμε μία πρωτοφανή καταστροφή, μία πυρκαγιά για πρώτη φορά σε έναν εμβληματικό χώρο. Διεκόπη η ροή των προγραμμάτων σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού για να μεταδώσουν το συμβάν. Προκάλεσε θλίψη στην παγκόσμια κοινότητα και στους έλληνες πολίτες. Στη συνέχεια αντί η υπουργός να κρατήσει μία μετριοπαθή και υπεύθυνη στάση λέγοντας ότι θα διερευνηθεί τι συνέβη, αν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης αν έγιναν οι προληπτικές ενέργειες κ.ο.κ. και αντί να εκφράσει τη λύπη της, προκάλεσε οργή και θυμό στην ελληνική κοινότητα. Αυτό το «ευτυχώς δεν πάθαμε και τίποτε» όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο και το «δεν είναι αυτό που βλέπετε» συνιστά υποτίμηση των ελλήνων πολιτών.

 

Η κυβέρνηση ΝΔ, με την προκλητική της στάση, υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών- καταφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος- απαξιώνει την σημασία της αντικειμενικής ενημέρωσης

Πρόκειται δε για μία στάση της κυβέρνησης η οποία είναι διαρκής πλέον. Κάποιοι υπουργοί θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους! Εδώ πρόκειται για προκλητική υποβάθμιση του γεγονότος εκ μέρους του υπουργείου ενώ παράλληλα υποβαθμίστηκε ή εξαφανίστηκε από κεντρικά ΜΜΕ στη χώρα. Και αυτό το τελευταίο επίσης εξοργίζει τον κόσμο. Γιατί οι πολίτες δε ζουν μέσα σε μία εικονική πραγματικότητα που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν. Και αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας!

Οι φωτογραφίες που τράβηξε το υπουργείο είχαν πράσινο και πουλάκια! Η υποτίμηση της νοημοσύνης και η προκλητική υποβάθμιση του γεγονότος προκάλεσαν οργή στον κόσμο! Προέτρεξε χτες η κ. Μενδώνη να πει ότι δεν υπάρχουν ζημιές. Πριν ακόμη εκτιμήσουν οι ειδικοί. Εσπευσμένες δηλώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια έρευνα των ειδικών.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής: η υποβάθμιση σημαντικών γεγονότων δεν βοηθά ούτε την αντιμετώπιση αυτού καθαυτού του γεγονότος αλλά πλήττει και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και την απαξίωση που κατά συνέπεια δημιουργείται και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα και στα ΜΜΕ. Όλα τα σοβαρά θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και χωρίς φόβο πολιτικού κόστους.

 

Ας μιλήσουμε για ανάληψη πολιτικών ευθυνών: Σε ένα χρόνο διακυβέρνησης ΝΔ, σε τραγικά συμβάντα χαμένων ανθρώπινων ζωών από φυσικά φαινόμενα και ελλιπή διαχείριση σε Εύβοια και Χαλκιδική, ούτε ένα συγγνώμη, ούτε μία παραίτηση!

Με το τελευταίο σχόλιο της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση μεταπήδησε στο Μάτι. Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών έγινε εξολοκλήρου από μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν και οι αντίστοιχες παραιτήσεις. Αντιθέτως», συνέχισε, «φέτος είχαμε νεκρούς στην Εύβοια, είχαμε στη Χαλκιδική και δεν είδα ούτε συγγνώμη ούτε παραιτήσεις! Στον ένα χρόνο αυτό διακυβέρνησης ΝΔ έχουμε γεγονότα τραγικά από φυσικά φαινόμενα και την ελλιπή αντιμετώπισή τους. Σήμερα κυβερνά η ΝΔ και δεν έχω δει ούτε συγγνώμη από μέρους του Πρωθυπουργού, ούτε παραίτηση υπουργού. με νεκρούς σε Χαλκιδική και Εύβοια. Δεν τίθεται θέμα αν είναι ένας ή είκοσι οι νεκροί. Δεν είναι ποσοτικό θέμα η ανθρώπινη ζωή. Είναι καλό λοιπόν να σταθούμε σε αυτά τα θέματα. Η κάθε ανθρώπινη ζωή είναι μοναδική και κάθε απώλεια ζωή είναι σημαντική. Στην περίπτωση του Ματιού έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης με κραυγαλέο τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εμπράκτως ως όφειλε. Με παραίτηση και του υπουργού και του αρχηγού της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Στη συνέχεια βέβαια ο τότε αρχηγός Πυροσβεστικής που παραιτήθηκε, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έγινε γενικός γραμματέας υπουργείου. Τότε όμως ήταν όλοι ανίκανοι...»

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ