ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/09/2020

Ν. Γκαρά: Η δήλωση της Μενδώνη για την καταστροφή στις Μυκήνες αποτελεί ύβρη - βίντεο

Ν. Γκαρά: Η δήλωση της Μενδώνη για την καταστροφή στις Μυκήνες αποτελεί ύβρη - βίντεο



Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς η Βουλευτής από τον Έβρο

 

Εισηγήτρια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης κυριότητας ή ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών ή πολιτιστικής περιουσίας και την προώθηση της αποκατάστασής του» ήταν κατά τη σημερινή ημέρα η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά με αφορμή το γεγονός ότι το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου αφορά στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα όσα τραγικά εξελίχθηκαν στην αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών πριν μόλις δύο ημέρες και τη φωτιά που ξέσπασε σε αυτόν.

Η Βουλευτής από τον Έβρο υποστήριξε ότι συντελέστηκε ύβρις σε βάρος της ιστορικής μας αλλά και της παγκόσμιας κληρονομιάς, η οποία και έγινε ακόμη μεγαλύτερη με τις προκλητικές δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού, Λίνας Μενδώνη, που είπε πως «το μόνο που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

«Θα περιμέναμε από μία Υπουργό μεγαλύτερο σεβασμό και προς την Ιστορία μας και προς τους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά και προσέθεσε: «θα περιμέναμε άμεσα να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή και να ενημερωθούμε για τους λόγους που συντελέστηκε. Επίσης, θα περιμέναμε άμεσα να ανακοινωθούν δράσεις αποκατάστασης του χώρου και του μνημείου».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας, δέχεται σημαντικό πλήγμα», αναφερόμενη βεβαίως στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε ότι αφορά την Κύρωση της Συμφωνίας η κα Γκαρά στην τοποθέτησή της υπενθύμισε πως αυτή υπεγράφη την 16η Ιανουαρίου του 2018, δηλαδή επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντασσόμενη στην διαμορφωμένη πολιτική της χώρας μας για την σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.

Παράλληλα η Βουλευτής από τον Έβρο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βασιλείου της Ιορδανίας, που διεξήχθη το 2018 στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της τότε ελληνικής Κυβέρνησης, μέρος της οποία υπήρξε και η συμφωνία για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που συζητήθηκε σήμερα.

Η κα Γκαρά εξήρε τη σημασία του να υπάρχουν σταθερές σχέσεις και δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιφερειακοί δεσμοί και να ενισχυθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Κλείνοντας, επισήμανε πως αυτό υπηρετούσε και η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που χάραξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία της, προασπίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τα συμφέροντα της χώρας σε μία περίοδο ισχυρών προκλήσεων.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:


Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε

Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιας και συζητάμε σήμερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών αγαθών, να εκφράσω τη θλίψη μου για τις εικόνες που είδαμε μόλις δύο ημέρες πριν, με την πυρκαγιά στον ιστορικού χώρο των Μυκηνών.

Οι εικόνες από την πρωτοφανή αυτή καταστροφή, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δεν έπαιξαν στα ελληνικά κανάλια βέβαια, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης, όμως, προκαλεί οργή.

Δυστυχώς, σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στη γνωστή μέθοδο παραποίησης της πραγματικότητας και απόκρυψης της αλήθειας.

Μέθοδος η οποία, όχι μόνο αφήνει ανυπεράσπιστη την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κοινωνία, όχι μόνο δεν προλαμβάνει και δε δίνει λύσεις στα προβλήματα, αλλά ωφελεί μόνο στην επικοινωνιακή επιβίωση της Κυβέρνησης. Και αυτό είναι ίσως το μόνο που την αφορά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι εξαιρετικά λυπηρό να αντικρίζουμε ανυπεράσπιστο τον καμένο αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, τη μαυρισμένη από τις φλόγες Ακρόπολη και τον θησαυρό του Ατρέως που τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Νιώθουμε να συντελείται μία ύβρις σε βάρος της ιστορικής μας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία αφήνεται να καεί, χωρίς να αναλαμβάνονται και να αποδίδονται ευθύνες.

Και μία μεγαλύτερη ύβρις σε βάρος της νοημοσύνης μας από τις δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού Λίνας Μενδώνη, η οποία με περισσό θράσος κι απαξίωση δήλωσε:
«Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα. Έχουν καεί τα ξερά χόρτα, τα οποία ήταν απολύτως ξυρισμένα. Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω, δεν είναι και τίποτα τρομερό».

Θα περιμέναμε από μία Υπουργό μεγαλύτερο σεβασμό και προς την Ιστορία μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και προς τους πολίτες. Θα περιμέναμε άμεσα να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή και να ενημερωθούμε για τους λόγους που συντελέστηκε.

Επίσης, και το κυριότερο, θα περιμέναμε άμεσα να ανακοινωθούν δράσεις αποκατάστασης του χώρου και του Μνημείου, κι όχι απαξιωτικές δηλώσεις για το «λίγο μαύρο» που θα δουν οι επισκέπτες, πλήττοντας τη λάμψη και την εμβέλεια του ελληνικού πολιτισμού.

Και θα επαναλάβω, ότι η στάση και η δήλωση αυτή για μας, αποτελεί ύβρη.

Δυστυχώς, αξιότιμοι συνάδελφοι, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, που μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία μας, να δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα.

Είχε προηγηθεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Προφανώς, σε καμία περίπτωση δεν συνδέω, δεν συγχέω, και δεν συγκρίνω τα γεγονότα. Επισημαίνω μόνο πως θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και να προλαμβάνουμε των θλιβερών καταστάσεων.

Πόσο μάλλον όταν έχουμε να υπερασπισθούμε και να προστατεύσουμε έναν τέτοιο όγκο πολιτιστικής κληρονομίας και αγαθών, όπως αυτόν που η λαμπρή ιστορία του τόπου μας, νεότερη και παλαιότερη, μας έχει κληροδοτήσει.

Σοβαρότης και προσοχή λοιπόν.

Τώρα, σε ότι αφορά τη σημερινή συμφωνία.

Συζητούμε σήμερα το Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής ή μεταβίβασης κυριότητας ή ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών ή πολιτιστικής περιουσίας και την προώθηση της αποκατάστασής του».

Αυτός είναι και ο τίτλος της κύρωσης.

Όπως επισημαίνεται και στην Αιτιολογική Έκθεση που συνοδεύει το Σχέδιο Νόμου «την 16η Ιανουαρίου 2018 υπογράφηκε στη Λευκωσία τριμερής Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας, σκοπός της οποίας είναι η προώθηση της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Η τριμερής αυτή Συμφωνία εντάσσεται στη διαμορφωμένη πολιτική της χώρας μας για σύναψη συμφωνιών με όσο το δυνατό περισσότερες χώρες για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, που αναγνωρίζεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα ως σοβαρότατη απειλή για την ταυτότητα του κάθε έθνους».

Είναι το κομμάτι που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, σήμερα ερχόμαστε να επικυρώσουμε μία συμφωνία 15 άρθρων, που υπεγράφη το Ιανουάριο του 2018, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και δηλώνουμε εξ` αρχής ότι κινούμαστε θετικά απέναντι στην κύρωση της εν λόγω Συμφωνίας και θα την υπερψηφίσουμε.

Πρόκειται για μία συμφωνία, όπως προβλέπει και το πρώτο άρθρο, με βάση την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη συνεργάζονται για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, την τήρηση των διατάξεων, των όρων εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από τις αντίστοιχες αρμόδιες αρχές του κάθε συμβαλλόμενου μέρους, καθώς και για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των παρανόμως διακινηθέντων αγαθών.

Αν για τη σχέση Ελλάδας και Κύπρου, είναι γνωστοί σε όλες και όλες μας οι άρρηκτοι ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί των δύο χωρών, έχει αξία να κάνουμε μία αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Βασιλείου της Ιορδανίας, χώρα η οποία και αποτελεί το τρίτο συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας.
Οι ιστορικοί δεσμοί, λοιπόν, μεταξύ Ελλάδος και Ιορδανίας, εκτείνονται στο βάθος του χρόνου και διατηρούνται μέχρι και σήμερα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το πλήθος των μνημείων που διασώζονται από την Ελληνιστική Περίοδο στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη Γέρασα, στην οποία και διασώζεται μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση ένα σημαντικό τμήμα της πόλης που υπήρχε εκεί κατά την ελληνιστική περίοδο. Αρχαίες επιγραφές που διασώζονται, συνδέουν την ίδρυση των Γεράσων με τον Μέγα Αλέξανδρο ή τον στρατηγό του Περδίκκα.

Επίσης, απομεινάρια της λαμπρότητας που χαρακτήριζε τα μνημεία κατά την ελληνιστική περίοδο, συναντώνται και στην Ακρόπολη της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμμάν, η οποία και ονομάζεται Φιλαδέλφεια, διότι, όπως έχει καταγραφεί, την έχτισε ένας από τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο βασιλιάς Πτολεμαίος ο Φιλάδελφος.

Παράλληλα, η πολύ γνώστη πόλη της Πέτρας, η οποία βρίσκεται στην Ιορδανία και αποτελεί σήμερα ένα από τα γνωστότερα και εντυπωσιακότερα ιστορικά μνημεία που διασώζονται παγκόσμια. Φέρει και αυτή πολύ έντονα τα σημάδια της ελληνιστικής περιόδου, αλλά όπως αποδεικνύεται και από το ίδιο το όνομα της πόλης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από πολύ νωρίς η παρουσία αρχαίων Ελλήνων εκεί , πιθανότατα εμπόρων.

Τα παραπάνω φανερώνουν τους λόγους για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπογράφονται συμφωνίες, για την από κοινού και με κανόνες, προστασία των πολιτιστικών αγαθών και της πολιτιστικής περιουσίας ανάμεσα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιορδανία, που αποδεικνύεται ότι διαθέτουν έναν κοινό βηματισμό απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας εδώ και πολλούς αιώνες.

Μια παρακαταθάκη και μία ιστορική σχέση, την οποία, συμφωνίες σαν τη σημερινή έρχονται να ενισχύσουν και να σφυρηλατήσουν.

Το δεύτερο στοιχείο που έχει αξία να αναφέρουμε, είναι το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο υπεγράφη η Συμφωνία, που καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε.

Όπως ανέφερα και νωρίτερα η σημερινή Συμφωνία υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2018. Ήταν μία από τις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας, που διεξήχθη στη Λευκωσία, και εντασσόταν στο πλαίσιο ανάπτυξης των περιφερειακών δεσμών κι ενίσχυσης της συνεργασίας των χωρών, προκειμένου να ενισχυθούν οι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά ισχυρών προκλήσεων.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όλοι πόσο κρίσιμο είναι για τα συμφέροντα της χώρας μας, να υπάρχουν σταθερές σχέσεις ,δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες με τις οποίες υπάρχουν διαχρονικά φιλικές σχέσεις. Πάντα στο πλαίσιο της χάραξης μιας ενεργούς και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, σαν και αυτής που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτόν τον τρόπο προασπίσθηκε τα συμφέροντα της χώρας μας.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η χώρα μας παραδοσιακά από τη δεκαετία του 70΄ κι εντεύθεν επιδιώκει και καταφέρνει να διατηρεί καλές σχέσεις με το σύνολο των χωρών του Αραβικού κόσμου, ενώ θα ήθελα να υπενθυμίσω και δύο ακόμη στοιχεία:

- την ισχυρή παρουσία που έχει η ελληνορθόξη εκκλησία στην Ιορδανία, της οποίας περίπου το 10% του πληθυσμού είναι χριστιανοί,
- και παράλληλα να επισημάνω πως χιλιάδες ιορδανοί φοιτητές είναι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων.

Δε θα προχωρήσω στην αναφορά και ανάλυση των άρθρων, καθώς αναπτύχθηκαν προηγουμένως.

Κατόπιν όλων όσων προανέφερα, δηλώνουμε τη θετική μας στάση στη συγκεκριμένη Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης, Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας.

Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ