08/09/2020

Δήλωση των βουλευτών Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου σχετικά με την επίσκεψή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας

Οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου επισκέφθηκαν χθες, Δευτέρα 8.9, τις αρμόδιες υπηρεσίες εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που έχουν παρθεί αλλά και τον σχεδιασμό που έχει γίνει ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που διανύουμε το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας και συνομίλησαν με τον διευθυντή κ. Γιαννόπουλο, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στην οποία παρεμπιπτόντως συνεδρίαζε το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγινε μια γόνιμη συζήτηση και με τα μέλη του και τέλος τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζέρβα.

Τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη, για τον οποίο δεν υπάρχει απολύτως καμία μέριμνα από την Πολιτεία, η απουσία ενίσχυσης των υπηρεσιών καθαρισμού και απολύμανσης των σχολικών χώρων, τα ειδικά προβλήματα που θα τεθούν αναπόδραστα στα ολοήμερα σχολεία, λόγω της μετακίνησης μαθητών και καθηγητών από και προς αυτά, οι νέες τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών όπως προβλέπονται στο νέο πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση και αφορά και την εκπαίδευση και τέλος τυχόν υποψίες για στοχευμένες υπηρεσιακές μεταβολές και τοποθετήσεις, ίδιον χαρακτηριστικό της δεξιάς παράταξης διαχρονικά στην χώρα μας.

Οι βουλευτές διαπίστωσαν την απουσία σχεδιασμού σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για τις νέες συνθήκες που έχει επιφέρει με δραστικό τρόπο η πανδημία. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα συνέβαλλε με την υποστήριξή του στα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες όλο το προηγούμενο διάστημα. Η πίστωση χρόνου όμως, που πήρε η κυβέρνηση δεν μεταφράστηκε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα γίνεται σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν έχει ζητηθεί καθόλου από το Υπουργείο Παιδείας η καταγραφή των μαθητών ανά σχολείο και η ύπαρξη κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για τις ιδιαίτερες ανάγκες που θα δημιουργηθούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πάγιες προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δραστική μείωση των μαθητών ανά τάξη (15 μαθητές ανά τάξη), η εύρεση χώρων σε συνεργασία με όλους τους δημόσιους φορείς (ΟΤΑ, Περιφέρεια κ.τ.λ.), η άμεση πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών και τέλος η διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δειγματοληπτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η ευθύνη της κυβέρνησης για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας στα σχολεία δεν πρέπει επ’ ουδενί να βαρύνει τις πλάτες των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών.