ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/09/2020

Θ. Φωτίου: Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση δε κάθε τι δημόσιο και δημοτικό, για να επωφεληθεί και να χρησιμοποιηθεί οι ιδιωτικός τομέας - βίντεο

Θ. Φωτίου: Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση δε κάθε τι δημόσιο και δημοτικό, για να επωφεληθεί και να χρησιμοποιηθεί οι ιδιωτικός τομέας - βίντεο



Η παντελής ολιγωρία της κυβέρνησης για την θωράκιση κατά του κορωνοϊού των κλειστών και ανοιχτών δομών σε όλη τη χώρα και η πολιτική του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής, οδήγησε στην σημερινή ασύλληπτη τραγωδία της Μόριας

Το ανύπαρκτο επιτελικό κράτος, η τσιγγούνικη πολιτική για τους ΟΤΑ, η έλλειψη προσωπικού και το «βλέποντας και κάνοντας» δημιουργούν τραγικά τετελεσμένα: Κρούσματα και θάνατοι σε γηροκομεία, αναστολή λειτουργίας δήμων, κρούσματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Σπαταλήθηκε ολόκληρος ο Ιούνιος για να πεισθεί ο λαός ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, και όταν αυτή η εικόνα κατέρρευσε, τα τρία αρμόδια Υπουργεία (εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας), δεν συντόνισαν τη δράση τους, δεν έκαναν τους αναγκαίους ελέγχους, τα διαγνωστικά τεστ για όλους και αφέθηκαν αθωράκιστες δημόσιες και δημοτικές δομές παιδικής προστασίας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) και δομές ηλικιωμένων

Είναι ύβρις στους νεκρούς να επαίρεται η κυβέρνηση ότι δεν υπήρξαν νεκροί στις δημόσιες δομές, με 24 νεκρούς στο Ασβεστοχώρι (που δεν είναι δημόσιο)

Πάνω από 1 € το κόστος της κάθε μάσκας στα σχολεία όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών

 

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών η Θ. Φωτίου με τίτλο: «Ολέθριες οι συνέπειες της ανυπαρξίας διαγνωστικών τεστ Covid 19 στο προσωπικό των Δήμων για τη διασπορά του ιού».


Κατά τη συζήτηση η βουλευτής, στην αρχική της ομιλία και τη δευτερολογία, είπε αναλυτικά τα εξής:

 

Αρχική τοποθέτηση

Κύριε Υπουργέ,

Η παντελής ολιγωρία της κυβέρνησης για τη θωράκιση των Κλειστών και ανοιχτών δομών σε όλη τη χώρα οδήγησε σήμερα σε τεράστια προβλήματα στους δήμους, στα γηροκομεία, στις δομές παιδικής προστασίας και σε μία ασύλληπτη τραγωδία με την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, όπου ένα χρόνο τώρα καταφέρατε να αυξηθούν οι φιλοξενούμενοι από 5.500 που τους αφήσαμε εμείς στις 21.000 και σήμερα στις 13.500.

Το προσωπικό των Δήμων, σε όποια θέση κι αν απασχολείται, έχει άμεση καθημερινή επαφή με μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του κάθε Δήμου.

Με αυτά τα δεδομένα, και προς αποφυγή της διασποράς του ιού στην κοινότητα, θα έπρεπε όλο το προσωπικό των Δήμων να υποβάλλεται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, που οι εργαζόμενοι επιστρέφουν από τις άδειές τους, επανεκκινεί το σύνολο των δράσεων των Δήμων, ξεκινούν σχολεία, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.λπ., ο εντοπισμός των φορέων είναι η μόνη λύση για να μην υπάρξει διασπορά του ιού στους δημότες.

Σε σχετικά αιτήματα των Δήμων στην Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΔΥ δηλώνεται αδυναμία πραγματοποίησης των τεστ, λόγω έλλειψης συνεργείων και περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων τεστ, που οδηγούν σε προτεραιοποίηση η οποία δεν περιλαμβάνει τους Δήμους.

Έτσι, οδηγούνται οι Δήμοι να επιλύσουν, ο καθένας μεμονωμένα, το σοβαρό αυτό πρόβλημα υγειονομικής ασφάλειας των δημοτών τους, απευθυνόμενοι στην ιδιωτική αγορά των διαγνωστικών κέντρων. Αυτό, όμως, συνεπάγεται ένα μεγάλο κόστος για τον κάθε Δήμο, δεδομένου ότι η τιμή των ιδιωτικών κέντρων είναι πολύ υψηλή, ότι το προσωπικό του συνόλου των υπηρεσιών και δομών του είναι πολυπληθές και τα τεστ θα χρειαστεί να επαναλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα όσο ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος.

Η ΚΕΔΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ζητούν χρήματα, προσωπικό μόνιμο, συνεχείς ελέγχους, διαγνωστικά τεστ για όλους και συντονισμό υπουργείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής έχει δώσει μόνο 75 εκατομμύρια για ενίσχυση όλων των δήμων για δράσεις κατά του κορωνοϊού. Αυτό που ζητάνε οι δήμοι ως χρηματική ενίσχυση είναι 2 ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) 220 εκατομμύρια ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν τα θέματα του κορωνοϊού, πολύ περισσότερο που τα έσοδα τους είναι μειωμένα. Για πότε κρατάτε τα χρήματα που σας αφήσαμε και όσα δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Επίσης πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη σχολικών καθαριστριών στα σχολεία, γιατί τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι καθαρισμός και απολύμανση δύο φορές ημερησίως. Με τις σχολικές καθαρίστριες που έχει εγκρίνει το Υπουργείο να προσληφθούν αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Πολλοί δήμοι έχουν ζητήσει από το Υπουργείο να εγκρίνει πολύ περισσότερους σχολικές καθαρίστριες να εγκρίνει αλλιώς ο καθαρισμός των σχολείων θα είναι ελλιπής.

Αναγάγατε τις μάσκες σε κυρίαρχο μέτρο προστασίας των παιδιών για τα σχολεία και δεν ήσασταν έτοιμοι ούτε για την προκήρυξη. Πόσες μάσκες θα πάρετε με 6,5 εκατομμύρια; Η έλλειψη συντονισμού του ανύπαρκτου επιτελικού κράτους, η τσιγκούνικη πολιτική σας να μη δίνετε χρήματα και το «βλέποντας και κάνοντας», δυστυχώς δημιουργούν τραγικά αποτελέσματα. Ο Δήμος Μαρκοπούλου έκλεισε τις 31 Αυγούστου λόγω κρουσμάτων και ανοίγει, από ό,τι έμαθα σήμερα. Ανακοινώθηκαν κρούσματα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, θάνατοι και κρούσματα σε γηροκομεία.

Κύριε Υπουργέ, πριν τέσσερις μόλις μέρες ο περιφερειάρχης Αττικής, παιδί από τα σπλάχνα της Ν.Δ., ανέδειξε το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και κατήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά ενέκρινε 4 μήνες προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Και αυτό τη στιγμή που στην Περιφέρεια υπάρχουν 1.500 κενές οργανικές θέσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, μετά το μνημόνιο, να επαναφέρει την αναλογία αποχωρούντων προσλαμβανόμενους και στην τοπική αυτοδιοίκηση το 1:!.

Κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ:

Πρώτον: Τι σκοπεύει να πράξει, σε συνεργασία με το Υπ. Υγείας και την Πολιτική Προστασία, ώστε να συμπεριλάβει ο ΕΟΔΔΥ το προσωπικό των Δήμων στους τομείς προτεραιότητας διενέργειας δωρεάν διαγνωστικών τεστ για τον covid19;

 

Δεύτερον: Προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να καλύψει το σύνολο της δαπάνης διενέργειας διαγνωστικών τεστ στο προσωπικό των Δήμων ανά την επικράτεια, από την ειδική επιδότηση που διαθέτει για τις δράσεις κατά της πανδημίας;

 

Δευτερολογία

Κύριε Υπουργέ, σας αφήσαμε την Μόρια με 5.500 άτομα και με την πολιτική σας του εγκλωβισμού έφτασε στα 21.000 και σήμερα στις 13.000. Και λέτε ότι σας παραδώσαμε μια κακή κατάσταση;

Δεν αμφισβητήσατε ότι δώσατε 75 εκατ. αλλά είπατε ότι δεν τα δώσατε αναλογικά.

Τρεις μήνες έχουν περάσει από το πέρας του lockdown, μήνες που σπαταλήθηκαν σε επικοινωνιακή δοξολογία υπέρ της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οι δυο πρώτοι μήνες αναλώθηκαν για να καρπωθεί πολιτικά το μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού να κρατήσει χαμηλά τα ποσοστά κρουσμάτων και θυμάτων από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από την αδημονία να πείσετε ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Αυτό το σήμα εκπέμπατε καθημερινά. Αυτό έπρεπε να εμπεδώσει ο ελληνικός λαός. Η κανονικότητα έρχεται, ο Μητσοτάκης τα κατάφερε ως νέος Μωυσής. Οι δημοσκοπήσεις του έδιδαν την αυταπάτη του απόλυτου κυρίαρχου του πολιτικού παιχνιδιού, τα φιλικά σας media σάς προέτρεπαν σε εκλογές το φθινόπωρο για να εξοντώσετε τελειωτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός έπαιρνε αντιφατικά μηνύματα. Η κυβέρνηση όριζε διαφορετικά πρωτόκολλα για τις πύλες εισόδου της χώρας, αύξανε τον αριθμό των επιβατών σε πλοία, ενώ δεν αύξανε τα δρομολόγια στα μετρό, τα τρένα και τα λεωφορεία. Και όταν η επιστροφή στην κανονικότητα συντρίφτηκε από την δριμύτερη και εντονότερη επιστροφή του κορωνοϊού γυρίσαμε στην «ατομική ευθύνη». Όμως είχε σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος και αποδείχτηκαν τα εξής:

 

1ον: Το επιτελικό κράτος απέδειξε την ανυπαρξία του. Στην δική σας περίπτωση κε Υπουργέ δεν συντονίσατε έγκαιρα τρία Υπουργεία που είχαν την ευθύνη για τις δημόσιες και δημοτικές δομές παιδικής προστασίας, βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ, δομές προστασίας ηλικιωμένων και γηροκομεία. Δηλαδή τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Υγείας. Δεν βγάλατε κοινά υγειονομικά πρωτόκολλα για διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζομένους και ωφελούμενους είτε τα γηροκομεία είναι δημόσια είτε ιδιωτικά κοινωφελούς σκοπού είτε κερδοσκοπικά. Και δεν δημιουργήσατε ενιαίο ελεγκτικό μηχανισμό και των τριών.

Αποτέλεσμα να επαίρεστε ανοίκεια, ακόμη και χτες, ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν είχατε ούτε ένα θάνατο, την ίδια στιγμή που είχαμε μόνο σε ένα ιδιωτικό, στο Ασβεστοχώρι, 24 θανάτους.

Δεν κάνατε προσλήψεις στα δημόσια γηροκομεία και τα κροκοδείλια δάκρυα ευγνωμοσύνης στους εξαντλημένους εργαζόμενους δεν συνοδεύτηκαν ούτε από ένα ευρώ του ειδικού επιδόματος που δώσατε στους γιατρούς και νοσηλευτές.

2ον: Ανοίξατε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με ελλιπή μέτρα και αφήσατε 65.000 παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, ενώ οι γονείς τους έλπιζαν ότι εκεί θα βρίσκονται σε καλύτερα ελεγχόμενο περιβάλλον. Χρηματοδοτήσατε το ολοήμερο σχολείο με τα 100 εκατομμύρια τα οποία κόψατε από τα ΚΔΑΠ.

3ον: Αποφασίσατε να δίνετε με το σταγονόμετρο χρήματα σε κάθε τι δημόσιο και δημοτικό. Για να σπρώχνετε όλα στον ιδιωτικό τομέα, όπως καταγγέλλει και η ΚΕΔΕ.

4ον: Και βέβαια καμία πρόσληψη μόνιμου και σταθερού εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά 4μηνες προσλήψεις, όπως καταγγέλλει και ο Περιφερειάρχης κ. Παττούλης, σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ.

Κύριε Υπουργέ,

Το κράτος είναι ο επικεφαλής της πάλης κατά της πανδημίας. Επομένως το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να διαθέσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ό,τι χρειάζεται για να παλέψει από την πρώτη γραμμή κατά του ιού. Χρήματα, προσωπικό, κυρίως εξειδικευμένο και επαγγελματίες υγείας, μέσα προστασίας. Δεν είναι στιγμή να βάζουμε ως προκάλυμμα την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ουσιαστικά «ας κόψει το κεφάλι της».

Θα αυξήσετε το κονδύλι επιδότησης των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού για δράσεις κατά του κορωνοϊού; Θα στείλετε άμεσα κι άλλα χρήματα;

Θα προγραμματίσετε, σε συνεργασία μαζί τους, προσλήψεις προσωπικού;

Θα καλύψετε όλους, προσωπικό των ΟΤΑ και ωφελούμενους των γηροκομείων με διαγνωστικά τεστ, και γενικότερα

Θα παίξετε τον ρόλο σας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία;



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ