ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/09/2020

Β. Αποστόλου: Απανθρακώνετε δικαιώματα και βυθίζετε στην ανασφάλεια την κοινωνία

Β. Αποστόλου: Απανθρακώνετε δικαιώματα και βυθίζετε στην ανασφάλεια την κοινωνία



Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και Πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, ως εισηγητή στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 10.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες ρυθμίσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, στήριξης της αγοράς εργασίας και διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας” (Α’ 157) και β) της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας και την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων, τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, καθώς και τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας που επλήγησαν κατά τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020” (Α΄161) και άλλες διατάξεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλων επειγόντων ζητημάτων.», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Δευτέρα 14/9/2020.

.

«Όταν ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη ισοπεδώνει την εργασία, λέγοντας ότι η λογική της κυβέρνησης είναι να κάνει πιο ελαστική την εργασία για να βοηθήσει την ανάπτυξη, έδειξε ξεκάθαρα ότι στόχος σας είναι σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και με αφορμή μια πανδημία να θεσμοθετείτε και ανάλογες διατάξεις.

Είναι απαράδεκτο τον ελληνικό λαό, που έβαλε πλάτη για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση, να τον στήνετε την επομένη με τη πλάτη στο τοίχο.

Για πρώτη φορά θεσμοθετούνται διατάξεις που επιτρέπουν την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία και την πρόσληψη αναπληρωτών με τρίμηνη σύμβαση.

Και δεν είναι μόνον αυτά.

Πετσοκόβετε το δώρο των Χριστουγέννων για χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.

Είχε φαγωθεί ήδη ο 13ος μισθός (δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας ) μειώνετε τώρα και το 14ο, αφού θα υπολογίζεται με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό τους μισθό.

Καθυστερείτε κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού -τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2021- η οποία έχει ήδη ακυρωθεί για φέτος.

Παρατείνετε το καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, και μετατροπής της πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία, σπέρνοντας ουσιαστικά και το φόβο των απολύσεων.

Επιμέναμε στις παρεμβάσεις μας, όλη η αντιπολίτευση, αλλά και οι εκπρόσωποι των φορέων που ακροασθήκαμε, να αποσύρετε αυτές τις ρυθμίσεις.

Δεν ανταποκριθήκατε γιατί θέλετε σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και με αφορμή μια πανδημία να θεσμοθετείτε τέτοιες διατάξεις .

Χωρίς στήριξη όμως αφήνει με τη γνωστή της φιλελεύθερη αντιμετώπιση η Ν.Δ. και τους επαγγελματίες, είτε βρίσκονται σε αναστολή, είτε πλήττονται από την πανδημία ,αλλά και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής της.

Συνεχίστε κ. συνάδελφοι της Ν.Δ. το μοναχικό σας δρόμο, ένα δρόμο γεμάτο ανασφάλεια για όλη τη κοινωνία . Τα παραδείγματα πολλά:

Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς μαζικά υποχρεωτικά τεστ.

Αποτύχατε πλήρως. Το ρεσιτάλ ανευθυνότητας που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Θεοχάρης στο BBC δείχνει το φιάσκο στο τουρισμό.

Ποιος να σας πιστέψει λοιπόν κ. Υπουργέ όταν μου απαντούσατε προχθές στην τοποθέτησή μου ότι αποκρύπτετε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αφήνετε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους,

όταν ο αρμόδιος Υπουργός καμώνεται ότι δεν γνωρίζει και την ίδια στιγμή εξαφανίζονται από τα νησιά οι τουρίστες, ενώ θερίζει ο κορωνοϊός στις δομές και στα γηροκομεία.

Επί 14 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει ότι η επιλογή εγκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και ειδικά στη Μόρια θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα όχι μόνο στην έκρηξη των κρουσμάτων, αλλά και των στοιβαγμένων ψυχών.

Ανοίξατε σήμερα τα σχολεία. Κι εμείς θέλαμε να ανοίξουν. Διαφωνούσαμε όμως γιατί γίνεται χωρίς καμία προετοιμασία. Δεν αλλάξατε, ούτε βελτιώσατε κάτι σε σχέση με το άνοιγμα του Ιουνίου.

Εξακολουθούν ως μοναδικά μέτρα πρόληψης η μάσκα και το παγουρίνι (αν υπάρχουν παντού κι αυτά).

Η κα Κεραμέως αντί να βρει κι άλλες αίθουσες για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών κατά τάξη τον αύξησε, στοιβάζοντας 25 έως και 27 παιδιά σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Τροποποιείτε τις διατάξεις για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, εισάγοντας τις κάμερες στα σχολεία, παρά τη σύσσωμη αποδοκιμασία από την εκπαιδευτική κοινότητα. Υπάρχουν και έχουν κατατεθεί προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς. Μην τους αγνοείτε.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή αναδείξαμε και πολλά ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας.

Δεν απαντήσατε Κε Υπουργέ σε ένα ερώτημα που επίμονα σας βάζαμε στην Επιτροπή, τόσο ο Κ.Ε., όσο και εγώ για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.

Θα απαντήσετε επιτέλους;

Μην παίζετε κορώνα – γράμματα με την υγεία και την ασφάλεια των ελλήνων, που βρίσκονται μπροστά σε μια νέα υγειονομική κρίση.

Η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Πάψτε επιτέλους να θεωρείτε τη διαχείριση της πανδημίας επικοινωνιακό παιχνίδι και να τη μετατρέπετε σε προσωπικό θρίαμβο του κ. Μητσοτάκη.

Εμείς θα στηρίξουμε τη μάχη του ελληνικού λαού και στη δεύτερη φάση. Όμως απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή ανευθυνότητα που δείχνει η Κυβέρνηση, αλλά και στην ενορχηστρωμένη προπαγάνδα που φορτώνει τις ευθύνες στους πολίτες, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί.

 

Κι έρχομαι στη τραγωδία της Εύβοιας. Οκτώ συνάνθρωποί μας χάθηκαν άδικα.

Υποδομές και δίκτυα εξαφανίστηκαν.

Περιουσίες και κόποι μιας ζωής θάφτηκαν στη λάσπη.

Για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες που εντοπίζονται στην πλήρη απουσία έργων πρόληψης και ορθολογικής διαχείρισης των περιοχών που επλήγησαν.

Θα μου πείτε ότι αυτή την ώρα προέχει η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών. Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ μια φράση βολική για πολλούς .

Όταν συμβαίνουν καταστροφές σαν κι αυτές που βιώσαμε στην Εύβοια να απαντούν με τη φράση: “ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες” και να σταματούν εκεί, που σημαίνει διάχυση ευθυνών με κατάληξη την αμνηστία.

Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα περιστατικά γιατί κάποτε πρέπει να αναδεικνύονται με τεκμηρίωση και οι ευθύνες που οδηγούν σε τραγωδίες.

Το Δεκέμβρη του 2019 το δέλτα του Λήλαντα ποταμού, του βασικού υποδοχέα των νερών της Δίρφυς πλημμύρισε. Απομακρύνθηκαν 150 οικογένειες προληπτικά, αλλά ο Λήλας έστειλε το μήνυμα στην αρμόδια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ότι θα επανέλθει αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα καθαρισμού και αποκατάστασης του ποταμού.

Η Περιφέρεια όμως είχε τις δυνατότητες να απαντήσει με συγκεκριμένο έργο,

αφού στις αρχές του 2019 η Οικονομική της Επιτροπή με την απόφαση 614/18-3-19 είχε εγκρίνει ποσό 2,56 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του συστήματος άρδευσης του Λήλαντα και είχε δεσμευτεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο προσεχές διάστημα. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική επιστολή, με ημερομηνία 9 Απριλίου 2019 της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δυστυχώς οι άνθρωποι πνίγηκαν περιμένοντας, ενώ η ανάθεση του έργου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

Είναι τεράστια η ευθύνη της πρώην και της τωρινής περιφερειακής αρχής. Γιατί έχει επιδείξει τέτοια αδιαφορία για ένα έργο που θα έσωζε ζωές;

Άλλο περιστατικό. Στις 13 Αυγούστου του 2019 είχαμε τη μεγαλύτερη φωτιά στη χώρα μας στη Δίρφυ (25.000 στρ.). Στις 27 Αυγούστου στην επίσκεψή του στην περιοχή ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανακοινώνει την άμεση κατασκευή των απαραίτητων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Στις 16 Σεπτεμβρίου έτοιμες οι μελέτες για 4 υποέργα ύψους 1,65 εκατ., οι οποίες και εγκρίθηκαν στις 18 Νοεμβρίου.

Εκτελέστηκε μόνο ένα υποέργο 76.000 ευρώ, που μάλιστα λειτούργησε και αποτελεσματικά.

Τα υπόλοιπα 3 έργα, ύψους 1,57 εκατ. εγκρίθηκαν μετά από 8 μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο του 2020, παρά την αγωνιώδη επιστολή του Δημάρχου Μεσσαπίων -Διρφύων από τις 22 Νοεμβρίου 2019 για επίσπευση.

Καταθέτω τη σχετική επιστολή.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντέδρασε σε όλα αυτά με την ανακοίνωσή του για τη μη εκτέλεση των 3 απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων προϋπολογισμού 1,57 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας και τις δικές μας διαπιστώσεις.

Δεν απατήθηκε όμως το ερώτημα. Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η έγκριση των συγκεκριμένων υποέργων, όταν οι μελέτες είχαν υποβληθεί πριν 8 μήνες;

Κι ενώ ξεκινούσε στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή μετά την έγκριση η διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών κατατέθηκε προσφυγή κατά της πρόσκλησης στην Ανεξάρτητη Αρχή προδικαστικών Προσφυγών, η οποία και έγινε δεκτή στις 5 Αυγούστου 2020, δηλαδή 5 ημέρες πριν την τραγωδία.

Άλλο ερώτημα. Γιατί η διαγωνιστική διαδικασία δεν έλαβε υπόψη της ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μάλιστα με διαδοχικές αποφάσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα, πράγμα που όχι μόνο καθιστά υποχρεωτική την επιτάχυνση των συγκεκριμένων εργασιών, αλλά και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 4412/2016.

Μήπως τελικά η αρχική ανακοίνωση για άμεση κατασκευή των έργων ήταν μια φούσκα;

Υπάρχει τεράστια ευθύνη και στη διαχείριση της τραγωδίας με την άποψη ότι η χρήση του 112 θα προκαλούσε πανικό.

Η μετεωρολογική υπηρεσία επί 3-4 ημέρες αναφερόταν στον κίνδυνο ακραίων φαινομένων στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν έγινε καμία αξιολόγηση. 8-10 ώρες που κράτησε το φαινόμενο δεν μπόρεσαν ούτε μία ειδοποίηση να στείλουν στους πληττόμενους κατοίκους.

Η ενεργοποίηση του 112 ασφαλώς και δεν γίνεται μόνο για εκκενώσεις. Θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πολίτες με μια στοχευμένη ενημέρωση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν υπήρξε δεν υπήρξε.

Για την επόμενη ημέρα θα μπορούσα να πω πολλά. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Έχουν ήδη δημιουργήσει τοπικές Επιτροπές και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Στηρίζουμε τον αγώνα τους .

Η υλοποίηση των υποσχέσεων ακόμη και για το επίδομα επιβίωσης των 600 ευρώ καθυστερεί.

Μόνο 110 πληγέντες ως αυτή την ώρα από τους χιλιάδες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχουν κριθεί δικαιούχοι των ποσών της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παρότι τα χρήματα δεν επαρκούν εμείς θεωρούμε ότι και η παραμικρή βοήθεια είναι απαραίτητη.

Αυτό που όμως πραγματικά είναι εξοργιστικό μέχρι αυτή την ώρα, είναι ότι δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την άμεση αντιμετώπιση των αιτίων που προξένησαν τη συγκεκριμένη καταστροφή και τους κατοίκους τους ζώνουν τα φίδια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς λοιπόν λέμε όχι στο νομοσχέδιο της εργαλειοποίησης της πανδημίας για την απανθράκωση δικαιωμάτων εργαζομένων, για ανασφάλεια στην παιδεία, για χωρίς σχέδιο άνοιγμα των σχολείων. Από κει και πέρα θα παρακολουθούμε όλες τις διαδικασίες όσον αφορά την εφαρμογή των ΠΝΠ, γιατί βασικός μας στόχος είναι και να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οπωσδήποτε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ