14/09/2020

Α. Μείκόπουλος: «Υγειονομικά εκτεθειμένες οι δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων και ανηλίκων καθώς και στα Καταστήματα Κράτησης της Μαγνησίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Υγειονομικά εκτεθειμένες οι δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων και ανηλίκων καθώς και στα Καταστήματα Κράτησης της Μαγνησίας»
Ανεπάρκεια εντοπίζεται τόσο στην επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ, όσο και στους ελέγχους και την προμήθεια του απαραίτητου υγειονομικού υλικού στις δομές της Μαγνησίας που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τη φιλοξενία και νοσηλεία ευπαθών ομάδων και ανηλίκων και την κράτηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Σουρλίγκειου Ιδρύματος Καναλίων και του Γηροκομείου Βόλου, οι προληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ξεκίνησαν μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν μέσω της πλήρους εξέλιξης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων μόνο στους εργαζόμενους των δομών και τμηματικά. Στην περίπτωση του Γηροκομείου με 55 άτομα προσωπικό, διενεργείται εβδομαδιαίος έλεγχος ανά 15 εργαζόμενους, με την τακτική αυτή να προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς μόνο όταν ο έλεγχος πραγματοποιείται στο σύνολο του προσωπικού και σε τακτική βάση μπορεί να υπάρξει σαφής επιδημιολογική εικόνα και προληπτική ικανότητα.

Για την ίδια προβληματική κατάσταση έγινε λόγος στην ΕΛΕΠΑΠ Βόλου και τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλσχαϊμερ (Μ.Α.Ν.Α.) Νομού Μαγνησίας. Στην περίπτωση της ΕΛΕΠΑΠ, ενώ ο ΕΟΔΥ επικύρωσε όλες τις προτάσεις της δομής, αναφορικά με τον τρόπο και τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των θεραπευομένων, μόλις πρόσφατα επιτεύχθηκε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ για την αναγκαιότητα διενέργειας προληπτικών ελέγχων με τεστ.
Έντονη αγωνία προκαλεί το γεγονός ότι στη Μ.Α.Ν.Α γίνεται προληπτικός έλεγχος μόνο στους εργαζομένους που επιστρέφουν από άδεια, με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια να καλύπτει αποκλειστικά αυτό το κόστος, ενώ είναι αρνητική στη διενέργεια μαζικών προληπτικών τεστ σε όλο το προσωπικό, αλλά και στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στη δομή. Αξίζει να τονιστεί πως στη Μονάδα λειτουργεί και Κέντρο Ημέρας, που σημαίνει ότι το επισκέπτονται καθημερινά ηλικιωμένοι οι οποίοι αφού λάβουν την απαραίτητη φροντίδα επιστρέφουν, στη συνέχεια, στο σπίτι τους.

Εντελώς ξεχασμένο και το Ορφανοτροφείο Βόλου. Η δομή βρίσκεται, όπως φαίνεται, εκτός υγειονομικού χάρτη του ΕΟΔΥ καθώς, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, δεν έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί κανένας προληπτικός έλεγχος στο προσωπικό ή στα ανήλικα παιδιά που διαμένουν ή φιλοξενούνται για ορισμένο διάστημα σε αυτή.

Πλήρης είναι και η απουσία μέριμνας εκ μέρους των αρμοδίων σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ρόμπες μιας χρήσης, ασπίδες προστασίας) σε αυτή την έκτακτη υγειονομική συνθήκη. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δομών, η προμήθειά τους γίνεται είτε με δικά τους έξοδα και σε πολύ υψηλές τιμές και αντίστοιχη, φυσικά, επιβάρυνση του ήδη περιορισμένου προϋπολογισμού τους είτε μέσω δωρεών.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε σχετικό αίτημα της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Αλσχαϊμερ προς την 5η ΥΠΕ για χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, η απάντησή της ήταν μια λίστα προμηθευτών προκειμένου η Μονάδα να αγοράσει με δική της πρωτοβουλία και δικούς της πόρους τα απαραίτητα.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα Καταστήματα Κράτησης της Μαγνησίας, καθώς σύμφωνα με τους Διευθυντές των Καταστημάτων έλεγχοι διενεργούνται σε κρατουμένους και προσωπικό μόνο εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων (ΕΚΚΝ) δεν έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος στο προσωπικό που επέστρεψε από τις άδειες.
Η ίδια ανυπαρξία προληπτικότητας των ελέγχων εντοπίζεται και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου (ΙΑΑΑ) στη Νέα Ιωνία, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργηθεί κανένας προληπτικός έλεγχος. Από τον ΕΟΔΥ έχει ζητηθεί ο ειδικός εξοπλισμός (ειδικά kit) για τη λήψη δειγμάτων από την εκπαιδευμένη ομάδα του Ιδρύματος, τα οποία ωστόσο ακόμα δεν έχουν φτάσει στο ίδρυμα. Όσον αφορά τις απολυμάνσεις των χώρων του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και μέχρι σήμερα δεν έχουν επαναληφθεί.
Επειδή, η Μαγνησία διαθέτει πολλές δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων αλλά και Καταστήματα Κράτησης.
Επειδή, χωρίς τη σωστή διαχείριση οι χώροι αυτοί μπορούν να προκαλέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Επειδή, η υγειονομική θωράκιση της Μαγνησίας εξαρτάται και από την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας σε δομές, που λόγω της φύσης τους περιλαμβάνουν πλειονότητα ατόμων σε συνωστισμό.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πως προτίθεται να παρέμβει, ώστε να εξασφαλίσει την ορθή διαχείριση της πανδημίας σε χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης εξαιτίας της φιλοξενίας ή κράτησης πλειονότητας ατόμων μεταξύ των οποίων και αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες;
2. Προτίθεται να προβεί σε μαζικούς προληπτικούς ελέγχους σε τακτική βάση και σε όλες τις δομές φιλοξενίας και νοσηλείας ευπαθών ομάδων και ανηλίκων καθώς και στις δομές κράτησης της Μαγνησίας;
3. Προτίθεται, να προμηθεύσει τις εν λόγω δομές με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό (ειδικά kit) για την ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων κωρονοϊού αλλά και τα απαραίτητα μέσα προστασίας για τη βέλτιστη υγειονομική προστασία του προσωπικού των δομών;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος