17/09/2020

Θ. Φωτίου: Ο καθορισμός του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις επίσημη θέση της ΕΕ - βίντεο

Τοποθέτηση της βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (17/09)

Ενώ η ΕΕ ενισχύει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως δύναμη ανάκαμψης με το πρόγραμμα SURE ύψους 90 δις, η Ελλάδα παρά το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας παίρνει μόνο 2,9 δις, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει ελάχιστα από εθνικούς πόρους

Επιτακτικό το άνοιγμα της συζήτησης για μια ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους

Να μπει τέλος στους προϋπολογισμούς των υπερβολικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων

Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι «ουδέτερος» διαμεσολαβητής στις ελληνοτουρκικές διαφορές – οφείλει αλληλεγγύη στις χώρες- μέλη Ελλάδα και Κύπρο

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί των προτεραιοτήτων της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Θεανώ Φωτίου έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Είπε χθες η κ. Von der Leyen: το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, δεν πληρώνονται όλοι με αξιοπρεπείς μισθούς, όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα σε κατώτατο μισθό καθορισμένο μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σημαίνει άρα αυτό ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις ορισμένων χωρών για κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Και τι θα ισχύσει ως προς τον καθορισμό του κατώτατου μισθού; Σε ποιο ύψος, με ποιες διαδικασίες;

2. Είναι γνωστό το πρόβλημα του υψηλού χρέους ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών. Εκτιμάμε ότι η Ελλάδα φέτος θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ. Ποιά είναι η συζήτηση που ανοίγει η Γερμανική προεδρία για την επόμενη μέρα; Επιστροφή στο Σύμφωνο Σταθερότητας ή νέους δρόμους και ευρωπαϊκή λύση για τα χρέη των χωρών; Η εποχή των πλεονασμάτων θα συνεχιστεί ή τελείωσε με τον κορωνοϊό;

3. Είπε η κ. Von der Leyen ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι η δύναμη της ανάκαμψης. Γι αυτό η ΕΕ έφτιαξε το SURE με 90 δις. Το συνέδεσε όμως με το ποσοστό που έχει ήδη δαπανήσει κάθε χώρα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάρει μόνο 2,9 δις, επειδή είχε δαπανήσει λίγα. Αυτό μπορεί να αλλάξει και πως;

4. Στην αναφορά του γερμανού πρέσβη που ότι είπε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά «δεν μπορούμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή σκληρότητα προς την Τουρκία», γιατί τότε δεν θα ήμασταν καλοί διαμεσολαβητές, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι ο ρόλος της γερμανικής προεδρίας δεν είναι απλός ρόλος διαμεσολαβητή. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οφείλει κυρίως να στηρίζει αποτελεσματικά την Ελλάδα και την Κύπρο, χώρες μέλη της ΕΕ.