ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/09/2020

Π. Σκουρλέτης: Επιλογή της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην ενέργειατα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ παρά την πτώση του κόστους - βίντεο

Π. Σκουρλέτης: Επιλογή της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων στην ενέργειατα υψηλά τιμολόγια της ΔΕΗ παρά την πτώση του κόστους - βίντεο



Τοποθετήσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση της Επερώτησης για το «Επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ»

.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε τα εξής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της Επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλου με θέμα: «Επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ»:

Στην πρωτολογία του:

«Κύριε υπουργέ, ένα πράγμα θα σας παρακαλούσα. Να μην κακομεταχειρίζεστε τον Τζορτζ Όργουελ. Δεν ξέρω πότε έχετε τα γενέθλιάσας, να σας δώσουμε τα βιβλία του, διότι ο Τζορτζ Όργουελ έκανε κάποιες προφητικές επισημάνσεις μέσα από τα γραφόμενά του και δεν διαστρέβλωσε την πραγματικότητα.Άρα ήταν αδόκιμη η φράση σας. Τα υπόλοιπα, αυτά που εσείς είπατε, δυστυχώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα της επιχείρησης, με την πραγματικότητα που βιώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά αυτή τη δύσκολη περίοδο, λόγω της δικής σας πολιτικής, έτσι όπως αποτυπώνεται στον ενεργειακό τομέα.

Κύριε υπουργέ, το αφήγημάσας, η ιστορία σας, είναι πολύ παλιά και κλασική.Εσείς ο ίδιος το έχετε εφαρμόσει και αλλού, όταν βρεθήκατε σε άλλες εποχές σε υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις. Πρώτα από όλα, απαξιώνουμε την επιχείρηση.Θυμάμαι ότι, μόλις είχατε αναλάβει, λέγατε ότι ξυπνάτε στον ύπνο σας από εφιάλτες και όταν κοιμόσαστε δίπλα σας έχετε φακούς και κεριά γιατί φοβάστε ένα μπλακ-άουτ. Βεβαίως όλα αυτά είχαν τη σκοπιμότητά τους. Έπρεπε να προετοιμάσουν το έδαφος και να μας πείσετε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από αυτόν που πριν από λίγο σας είπε ο κ.Φάμελλος. Να βάλετε επιβαρύνσεις, μέσω της αύξησης των τιμολογίων μισό δισ., που κλήθηκαν να τις πληρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.Έπρεπε να μας πείσετε ότι ο μόνος δρόμος για να σωθεί η Επιχείρηση είναι να ακολουθήσει αυτό που ετοιμάζετε τώρα, να ιδιωτικοποιήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το αναπτυξιακό οξυγόνο για μία θετική πορεία της εταιρίαςκι εσείς το αποστερείτε. Δεν σας αφορούν αυτά. Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε όλες οι πολιτικές σας:“δουλεύουμε για τους ιδιώτες”. Καιανεξάρτητα αν μια αγορά είναι μονοπωλιακή ή όχι, -διότι φαντάζομαι ότι εσείς έχετε κάποια ευαισθησία γύρω από τον ελεύθερο ανταγωνισμό- δεν σας ενδιαφέρει. Δεν σας ενδιαφέρει εάν είναι μια μονοπωλιακή αγορά. Δεν σας ενδιαφέρει αν το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης θα το κατέχει ένας. Θέλετε να το δώσετε σε ιδιώτες.Το ίδιο κάνατε στο φυσικό αέριο, το ίδιο κάνατε όπου αλλού μπορούσατε.
Βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ εμπεριέχει και την μεγάλη επένδυση, η οποία πραγματικά θα είναι τομή για την ελληνική πραγματικότητα, η οποία είναι οι έξυπνοι μετρητές. Αυτή τη θετική προοπτική για την εταιρεία θέλετε να τη σβήσετε, θέλετε να την εκχωρήσετε σε άλλες δυνάμεις.

Μέσα στην αναμπουμπούλα, βοηθάμε να βολέψουμε και λίγο κάποια “δικά μας παιδιά”. Εκτός ΑΣΕΠ οι προσλήψεις. Βάζουμε κάτι υπερμεγέθεις αμοιβές σε διάφορα στελέχη, κάνουμε περί τα Χριστούγεννα με τις πολλές αργίες κάποιες προκηρύξεις θέσεων,για να βολέψουμε τον “γαλάζιο στρατό”. Αυτό που κάνετε εδώ και χρόνια εσείς και οι άλλοι και χρεοκοπήσατε τη χώρα και τα πληρώνουμε ακόμη και τώρα.

Προσέξτε όμως. Σας το είπε πολύ καλά ο κ. Φάμελλος. Αυτό που κάνετε με τα τιμολόγια, στις δεδομένες συνθήκες που έχει υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος και αγοράζει από τη χονδρική η ΔΕΗ σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή και πουλά σε πολύ υψηλότερη, απ’ όταν ήταν ακριβότερο το κόστος, ξέρετε πού οδηγεί; Οδηγεί στο να δημιουργεί χώρο και για υπερκέρδη στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Και πάλι για τους ιδιώτες ανταγωνιστές δουλεύετε.

Δεν σκέφτεστε, όμως, ότι ζούμε σε συνθήκες μιας πρωτόγνωρης πανδημίας. Ότι οι επιχειρήσεις από τον Μάρτιο έχουν κλείσει και δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Και έχει φανεί ότι δεν έχετε ευαισθησία γύρω από αυτά τα ζητήματα ως κυβέρνηση. Και την ενέργεια, όμως, τελικά θα την στερήσετε; Γιατί τόσες χιλιάδες αποκοπές αυτές τις μέρες; Γιατί δεν καθίσατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία γνωρίζει τις ευάλωτες ομάδες, και με τον κ. Θεοδωρικάκο, που κατά τα άλλα εμφανίζεται ευαίσθητος, να καταγράψετε όλες αυτές τις ευάλωτες ομάδες, να δημιουργήσετε ένα ειδικό Ταμείο στήριξης, έτσι ώστε ο κόσμος να μην στερηθεί τουλάχιστον το ρεύμα; Το δημόσιο αγαθό του ρεύματος. Καμία ευαισθησία! Υπερκέρδη, υπερκέρδη για τους ιδιώτες!

Όλο το αφήγημά σας γύρω από την απολιγνιτοποίηση εκεί στοχεύει. Να ανοίξετε χώρο στο φυσικό αέριο, δηλαδή και πάλι στους ιδιώτες επενδυτές, τη στιγμή που οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, όταν χρειάζεται να μπουν σε λειτουργία, υπολειτουργούν. Και πάλι για τους ιδιώτες. Το ίδιο κάνετε και στην υγεία αυτές τις μέρες που συζητάμε. Υπερκέρδη μέσω των μοριακών τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το ίδιο κάνετε και στην παιδεία. Δουλεύετε για τους σχολάρχες. Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν και οι ανάγκες των πολλών πέρα από τις ανάγκες των λίγων που θέλετε να εκπροσωπείτε εδώ πέρα. Αλλά δεν έχετε καμία απολύτως σχέση με τέτοιου είδους προσεγγίσεις.

Έρχεστε, λοιπόν, κύριε υπουργέ, και αντί ο δημόσιος πυλώνας μέσα στην αγορά, καθώς κατέχει μια δεσπόζουσα θέση, να σύρει τον χορό της αποκλιμάκωσης των τιμών και να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εσείς κάνετε τα πάντα για να αυξήσετε το ενεργειακό κόστος τους.

Στους δε υπόλοιπους τομείς που έχετε δεσμευτεί να δώσετε λύσεις, αντί μιας δίκαιης μετάβασης στην απολιγνιτική εποχή, με βάση την απολιγνιτοποίηση, εδώ έχουμε μια βίαιη και άδικη μετάβαση, γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Η ηλικία σας, κύριε υπουργέ, είναι κοντά στη δική μου. Αν δεν κάνω λάθος, έχουμε περίπου τρία χρόνια διαφορά. Θυμάστε, λοιπόν, πριν από χρόνια, όταν είχε υπάρξει η αποβιομηχάνιση, στο Λαύριο που μαζεύαμε κουβέρτες και στέλναμε κονσέρβες σε μια περιοχή που είχε συνειδητοποιήσει τι γίνεται, μπροστά στην αποβιομηχάνιση;Μπροστά στον ξαφνικό θάνατο που ετοιμάζετε σήμερα για τη Δυτική Μακεδονία πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα. Δεν επιτρέπεται να ξαναζήσει αυτή η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας «μαύρες» ημέρες. Περισσότερη, λοιπόν, ευαισθησία και σχέδιο, το οποίο οφείλετε επιτέλους να παρουσιάσετε».

Στη δευτερολογία του:

«Κύριε υπουργέ, επιβεβαιώσατε ότι πράγματι πιστεύετε στην ακριβή ενέργεια. Ότι η πολιτική σας να αυξήσετε κατά 20% τα τιμολόγια, αδιαφορώντας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είναι αμετακίνητη.Εκτός αν αυτή η επιλογή σας γίνεται με βάση τα υπόλοιπα μέτρα και την αντίληψή σας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου ζόμπι τις ανεβάζετε, σαπάκιατις κατεβάζετε. Άρα, λέτε, τώρα τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε πολιτική για να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις; Οι αποκοπές τώρα γίνονται, κ.υπουργέ.Χιλιάδες, εκατοντάδες. Βάλτε κάποιους ανθρώπους, όπως κάναμε εμείς όταν ήμασταν στο υπουργείο, να μιλάνε με τους πολίτες και να παίρνουν καταγγελίες και να κάνετε τα ανάλογα βήματα. Τώρα χρειάζεται ελάφρυνση ο κόσμος που, ενδεχομένως, σε λίγες ημέρες μπορεί να χρειαστεί να είναι μέσα στα σπίτια του.

Μιλήσατε, λοιπόν, για ψέματα δικά μας. Εγώ θα σας πω μερικές αλήθειες. ΑΔΜΗΕ. Ποια μερική ιδιωτικοποίηση; Το 51% το κατείχε η ΔΕΗ, της οποίας, όπως γνωρίζετε, αντίστοιχα το 50% και κάτι ήταν στο δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ανήκε στους ιδιώτες. Τώρα το 51% το έχει αμιγώς το δημόσιο και μάλιστα είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου σας. Δεν είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών ο ΑΔΜΗΕ.
Μια επιχείρηση που υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ευρώπη, που έχει κέρδη και μάλιστα σήμερα διάβαζα ότι θέλει να κάνει και τις διασυνδέσεις με νησιά ιδιωτικών επενδύσεων σε ΑΠΕ. Γιατί μπορεί, είναι κερδοφόρα. Ποιος είναι ο λόγος αυτό το φυσικό μονοπώλιο να το δώσετε σε κάποιους ιδιώτες; Δεν υπάρχει επιχειρηματική εξήγηση, παρά μόνο η μονομανία σας, ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός σας, ο δογματισμός σας να δουλεύετε για κάποια συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και να δημιουργείτε ιδιωτικά μονοπώλια εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας περιουσίας.

Δυτική Μακεδονία. Προσέξτε! Το προσωπείο της πράσινης πολιτικής και της πράσινης ανάπτυξης είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Δουλεύετε για το φυσικό αέριο, το οποίο, όμως, έχει αποτύπωμα περιβαλλοντικό. Μπορεί να είναι ένα μεταβατικό καύσιμο, αλλά έχει και πληρώνει και πιστοποιητικά ρύπων. Μικρότερα, αλλά πληρώνει πιστοποιητικά ρύπων. Και την ίδια στιγμή έρχεστε -για να δείτε πόσο αντιφατικοί είστε- και μιλάτε για την προσπάθεια να μπορέσετε η επίπτωση από το 20% αύξησης στους λογαριασμούς να είναι μικρότερη, μειώνοντας το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργήσατε πολύ μεγάλο έλλειμμα στο λογαριασμό των ΑΠΕ. Με αποτέλεσμα σήμερα να σας καταγγέλλουν ότι αυτό το επί δεκαετίες πρόβλημα που λύσαμε εμείς, το να πληρώνονται οι επενδυτές στην ώρα τους, σήμερα να επανέλθει. Αυτή είναι η αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη, ότι βάζετε φρένο στη διείσδυση των ΑΠΕ; Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ.

Θέλω να σας πω κάτι και να τελειώσω με αυτό. Εμείς είμαστε υπερήφανοι, διότι επί των ημερών μας δεν ανέβηκε ούτε ένα ευρώ το τιμολόγιο, ούτε το οικιακό, ούτε το επιχειρηματικό και οι 36 δόσεις που γίνανε τότε, ήταν μία ανάσα στις δύσκολες συνθήκες της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Πήραν ανάσα τα νοικοκυριά και βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα τότε της ΔΕΗ. Δείτε τα στοιχεία. Σήμερα εσείς έχετε μία διαφορετική πολιτική. Αδιαφορείτε γι’ αυτά, τα θεωρείτε ψιλά γράμματα και ερχόσαστε εδώ με διάφορες αναφορές ορκωτών λογιστών που αναφέρονται όχι σε πραγματικά στοιχεία, αλλά σε λογιστικά μεγέθη, όταν προηγουμένως σε αυτά τα λογιστικά μεγέθη δεν ενσωματώνετε, για παράδειγμα, αυτά τα οποία οφείλει η ΔΕΗ να επιστρέψει από προκαταβολές προς τους δήμους. Άρα, με λίγα λόγια, μας κοροϊδεύετε».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ