ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/09/2020

Ερώτηση 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ΜΕΘ και τα 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές από την κυβέρνηση

Ερώτηση 42 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ΜΕΘ και τα 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές από την κυβέρνηση



Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης για την πραγματική εικόνα των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία και την χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών από την κυβέρνηση με 30.000.000 ευρώ.

Επτά μήνες μετά την έναρξη της πρώτης φάσης της πανδημίας, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ενισχύσει τις ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά μεροληπτεί διαρκώς υπέρ των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση άφησε να περάσει πολύτιμος χρόνος, που κερδήθηκε με τη συλλογική και κοινωνική ευθύνη των πολιτών, χωρίς να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, παρά την πλαστή εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει με πλασματικούς αριθμούς.
Το θέμα έφερε σήμερα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη με ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, την οποία συνυπογράφουν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τους αποκλειστικά για ασθενείς με COVID-19, προωθώντας παράλληλα στα ιδιωτικά νοσοκομεία τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις, όπως τις χειρουργικές. Οι ασθενείς απευθύνονται για αυτές τις υπηρεσίες στο ΕΣΥ, αλλά τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς  παραμένουν αβοήθητα από το κράτος, υποστελεχωμένα και φορτωμένα με όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει να προσφέρει ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες, ενισχύοντας εκτάκτως τα ιδιωτικά νοσοκομεία με 30.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19. Ενώ, κάλλιστα, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την  θωράκιση του ΕΣΥ, την ενίσχυση των ΜΕΘ και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συν τοις άλλοις, το πλέον προκλητικό είναι οι αμοιβές για τις ιδιωτικές κλίνες, καθώς  διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή για αυτές. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται  στα 1.672 ευρώ (αντί 800 ευρώ) για τις τρεις πρώτες μέρες, ενώ αναπροσαρμόζεται  στα 1.149,5 ευρώ (αντί για 550)  από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας, και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας!
Παράλληλα, όπως προκύπτει από Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπεται η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική –με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό– με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το ΕΣΥ. Ουσιαστικά, δηλαδή, προβλέπεται- κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας, των αυστηρών κείμενων διατάξεων και υγειονομικών πρωτοκόλλων- η πρόχειρη, μη ασφαλής και χωρίς τον εγκεκριμένο τρόπο λειτουργία των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία!
«Γιατί δεν ενισχύονται με τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα δημόσια νοσοκομεία και επιλέγονται τα ιδιωτικά;», είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την ερώτησή τους προς τον κ. Κικίλια, το πλήρες κείμενο της οποία ακoλουθεί παρακάτω:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα,   29  Σεπτεμβρίου 2020
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Ποια είναι η πραγματική εικόνα των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία της  χώρας; Γιατί δεν ενισχύονται αυτά με τα 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι ιδιωτικές κλινικές;
Η υγειονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του COVID -19,  δοκιμάζει έντονα τους τελευταίους μήνες τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η συνεχής αύξηση κρουσμάτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναδείξει με ένταση τόσο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό υγείας), όσο και την έλλειψη από αυτό επαρκών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας.
Η κυβέρνηση, καθ’ όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επέδειξε πλήρη αδράνεια και παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, επτά μήνες μετά από την έναρξη της πρώτη φάσης της πανδημίας, όχι μόνο να μην έχει ενισχύσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αλλά να ακολουθεί την πάγια, μεροληπτική τακτική της,  προς όφελος και χάρη των ιδιωτικών κλινικών, που εφάρμοσε και τον περασμένο Μάρτιο.
Συγκεκριμένα στη σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας  (Αριθμ. οικ 6177/24.9.2020, αρ. φύλλου ΕτΚ 4126)   προβλέπεται στο άρθρο 1 παρ.1 ότι «η δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων». Στο άρθρο 2 ορίζεται ότι: «Σε περίπτωση αναγκαίας διακομιδής ασθενούς από δημόσιο νοσοκομείο σε θάλαμο νοσηλείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου-κλινικής, κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική, τότε η νοσηλεία αποζημιώνεται σύμφωνα με το φύλλο νοσηλείας του ασθενούς, είτε με ΚΕΝ είτε με ημερήσιο νοσήλιο και τα εξαιρούμενα αυτού, όπως περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ».
Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ τους αποκλειστικά σε  χώρους υποδοχής  περιστατικών  - κρουσμάτων ασθενών με COVID – 19, ενώ την ίδια ώρα προωθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία τις υπόλοιπες ιατρικές πράξεις , για τις οποίες οι ασθενείς απευθύνονται στο ΕΣΥ, αλλά αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς μένει αβοήθητο και χωρίς ενίσχυση από το κράτος. Προφανώς, αυτό γίνεται  μεθοδευμένα και βάσει σχεδίου από την κυβέρνηση, η οποία επιλέγει να προσφέρει ζεστό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ στα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να καλύψει με αυτό το πόσο βασικές και επιτακτικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων που επί επτά μήνες δίνουν την μάχη, με νύχια και με δόντια, κόντρα στην πανδημία.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, αυτά τα  30.000.000 ευρώ θα καλυφθούν με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδικό αποθεματικό του COVID-19. Κάλλιστα, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την  θωράκιση του ΕΣΥ, την ανάπτυξη των ΜΕΘ και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Συν τοις άλλοις, το πλέον προκλητικό είναι οι αμοιβές για τις ιδιωτικές κλίνες, καθώς  διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή αυτών. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ανέρχεται  στα 1.672 ευρώ (αντί 800 ευρώ) για τις τρεις πρώτες μέρες, ενώ αναπροσαρμόζεται  στα 1.149,5 ευρώ (αντί για 550)  από την τέταρτη ως την δέκατη πέμπτη ημέρα νοσηλείας, και σε 836 ευρώ ημερησίως (αντί για 400) για το υπόλοιπο της αναγκαίας νοσηλείας!
Παράλληλα, στο άρθρο 3 της παραπάνω ΚΥΑ υπό τον τίτλο «Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ» προβλέπεται:  «η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας. Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Ουσιαστικά, δηλαδή, προβλέπεται- κατά παρέκκλιση της πάγιας νομοθεσίας, των αυστηρών κείμενων διατάξεων και υγειονομικών πρωτοκόλλων- η πρόχειρη, μη ασφαλής και χωρίς τον εγκεκριμένο τρόπο λειτουργία των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία!
 
Επειδή, η χώρα διέρχεται μια περίοδο παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης.
Επειδή, η προστασία της υγείας και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι διασφαλισμένη για όλους.
Επειδή, το ΕΣΥ εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ο κύριος πυλώνας του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας.
Επειδή, με τις παραπάνω ενέργειες ουσιαστικά αποκαλύπτεται η διγλωσσία και η υποκρισία της κυβέρνησης  για την «αύξηση – διπλασιασμό» των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
Επειδή, η έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει γενικευμένο “lockdown” στις ΜΕΘ και εν γένει στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Επειδή, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει την πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας κανένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά  θέτει σε διακινδύνευση και την υγεία των πολιτών και  φέρνει το ΕΣΥ στα όρια της πλήρους  κατάρρευσης.
 
Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κ. Υπουργός
-Ποιος είναι σήμερα ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας; Πόσες νέες κλινικές ΜΕΘ και ΜΑΦ δημιουργήθηκαν το διάστημα της πανδημίας και ήδη βρίσκονται σε πραγματική λειτουργία;
-Ποιος είναι ο αριθμός κλινών ΜΕΘ, που λειτουργούν  στα δημόσια νοσοκομεία αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID -19;
-Ποια είναι η δύναμη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομειακών τμημάτων που έχουν διατεθεί το ΕΣΥ για τη νοσηλεία των περιστατικών COVID -19;        
-Ποιο είναι το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία το επόμενο διάστημα;
-Εξαιρούνται από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ οι ιδιωτικές κλινικές και οι ΜΕΘ τους;
-Γιατί δεν ενισχύονται με τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα δημόσια νοσοκομεία και επιλέγονται τα ιδιωτικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)
ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΒΡΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ (ΣΙΑ)
ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ
ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΒΕΤΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΚΙΟΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΡΙΤΣΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ
ΜΑΛΑΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΠΑΡΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΣΑΚΗΣ)
ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ)
ΣΚΟΥΦΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ
ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΤΖΟΥΦΗ ΜΕΡΟΠΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΧΑΡΙΤΟΥ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΡΑΛΛΙΑ
ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ