05/10/2020

Επίκαιρη ερώτηση Ειρ. Αγαθοπούλου: Παράταση συμβάσεων εργασίας εργαζομένων καθαριότητας Νοσοκομείων

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ζητά την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα των νοσοκομείων, κατέθεσε η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ειρήνη Αγαθοπούλου

Σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας (Άρθρο 45, ΦΕΚ 177/Α’/15.9.2020), δίνεται η δυνατότητα της παράτασης των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, την φύλαξη και την σίτιση των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς και άλλων νοσοκομείων, μη λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω τροποποίηση, ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολαβικά συνεργεία.

Την ώρα που το σύνολο της κοινωνίας επιβραβεύει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, για την υπερπροσπάθεια στην μάχη κατά της πανδημίας αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους, η διοίκηση του Νοσοκομείου Κιλκίς επιλέγει την τιμωρία κάποιων από αυτούς και την εκδίωξή τους στην ανεργία.

Επειδή, στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι ξεκάθαρη η μεροληψία υπέρ των εργολαβικών λύσεων και κατά των εργαζομένων, ενώ το Υπουργείο οφείλει να προστατεύσει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας που απειλούνται με απόλυση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά τον Υπουργό:

-Προτίθεται να διαφυλάξει την ίδια του την απόφαση και να ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας την υποχρεωτική εφαρμογή της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι 31/12/2021;

-Προτίθεται να προσλάβει επιπλέον προσωπικό όπου αυτό δεν επαρκεί;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Παράταση συμβάσεων εργασίας εργαζομένων καθαριότητας Νοσοκομείων»

Επειδή, στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι ξεκάθαρη η μεροληψία υπέρ των εργολαβικών λύσεων και κατά των εργαζομένων.

Επειδή, το Υπουργείο οφείλει να προστατεύσει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας που απειλούνται με απόλυση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να διαφυλάξει την ίδια του την απόφαση και να ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας την υποχρεωτική εφαρμογή της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι 31/12/2021;
2. Προτίθεται να προσλάβει επιπλέον προσωπικό όπου αυτό δεν επαρκεί;

Η ερωτώσα βουλευτής