ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

06/10/2020

Ν. Βούτσης: Ορόσημο πολυσήμαντου χαρακτήρα αποτελεί η δίκη της ΧΑ στον αντιφασιστικό αγώνα, σε μία περίοδο μάλιστα που διεθνώς ενισχύεται η δεξιά ριζοσπαστικοποίηση (ηχητικό)

Ν. Βούτσης: Ορόσημο πολυσήμαντου χαρακτήρα αποτελεί η δίκη της ΧΑ στον αντιφασιστικό αγώνα, σε μία περίοδο μάλιστα που διεθνώς ενισχύεται η δεξιά ριζοσπαστικοποίηση (ηχητικό)



Συνέντευξη τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση, στον Ρ/Φ  ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και στην εκπομπή «Ένα βλέμμα» του Ν. Ξυδάκη

Συνέντευξη στο ρ/φ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 με αφορμή την αυριανή ημέρα ορόσημο για τον αντιφασιστικό αγώνα όπου αναμένεται η ετυμηγορία του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε, σήμερα Τρίτη 06/10/20, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης.

.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5:


·         Ορόσημο πολυσήμαντου χαρακτήρα αποτελεί η δίκη της ΧΑ στον αντιφασιστικό αγώνα, σε μία περίοδο μάλιστα που διεθνώς ενισχύεται η δεξιά ριζοσπαστικοποίηση.

·         Τιμή στη Μάγδα Φύσσα και σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που απονομιμοποίησαν τη δράση της ΧΑ και την οδηγούν στην καταδίκη της.

·         Από το 2012 μέσα στη Βουλή τεκμηριωμένα θέσαμε το ζήτημα της ρατσιστικής και φασιστικής βίας.

·         Στη Βουλή καθόλη την προηγούμενη 4ετία ήταν ανοιχτή η σύγκρουση με την ηγεσία της ΧΑ.

·         Ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 ήταν στην πρώτη σειρά των Μέσων που ενίσχυσαν τον αντιφασιστικό αγώνα κάθε στιγμή, σε αντίστιξη με την ιστορική ντροπή σειράς συστημικών Μέσων που λειτούργησαν κυριολεκτικά ως εμβρυουλκός για την εμφάνιση του φαινομένου της ΧΑ

·         Η ΧΑ βεβαίως και δεν ψήφισε την απλή αναλογική. Απείχε της διαδικασίας. Σε αντίθεση με την περιρρέουσα προπαγάνδα για δήθεν ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

·         Η θεωρία των 2 άκρων δεν έχει φύγει διαχρονικά από το οπλοστάσιο της δεξιάς διακυβέρνησης. Αντίθετα με τον ακραίο τακτικισμό για τη Συμφωνία των Πρεσπών ενσωματώθηκε βασικό μέρος της επιρροής της ΧΑ στη «δεξιά πολυκατοικία».   

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5:
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΑ

Η αυριανή ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον αντιφασιστικό αγώνα. Η αυριανή απόφαση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι καταδικαστική για την ηγεσία της ΧΑ, είναι ένα πραγματικό ορόσημο πολυσήμαντου χαρακτήρα αφού διεθνώς υπάρχει μία έφεση για την ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση. Δεν είναι λοιπόν ένα θέμα που αφορά στο παρελθόν, δηλαδή να κανονίσουμε μόνο τους λογαριασμούς μας με τη ΧΑ και το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν της χώρας. Αντιθέτως θα είναι μία κινητήρια δύναμη για τον αντιφασιστικό αγώνα διότι τα προβλήματα και τα επίδικα είναι μπροστά μας. Είμαι αισιόδοξος διότι ο υφέρπων κοινωνικός ρατσισμός και φασισμός έτσι όπως τους βλέπουμε σε ορισμένες τους διαστάσεις μέσα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης της πανδημίας και απέναντι και σε πρόσφυγες και μετανάστες με ακραίο λόγο αλλά και με πράξεις βίας θα υποχωρήσουν, θα συρρικνωθούν. Θα ενθαρρυνθούν οι κοινωνικές δυνάμεις που είναι απολύτως πλειοψηφικές και βρίσκονται απέναντι στο ρατσισμό, στη φασιστική βία και όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία πολλές φορές στην ιστορία της χώρας μας σφράγισαν επώδυνες περιόδους.         

Νίκο Ξυδάκη, πρέπει να είσαι υπερήφανος που είσαι διευθυντής στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5, σε ένα σταθμό, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια όχι απλά φιλοξενούσε τις απόψεις του αντιφασιστικού αγώνα αλλά ήταν από τα προπύργια μιας πολύ συνεπούς στάσης απέναντι στη Χ.Α σε αντίστιξη με την ντροπή σειράς συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπου είχαν λειτουργήσει ως εμβρυουλκός για να διαμορφωθεί το φαινόμενο της Χ.Α στην πολιτική ιστορία του τόπου. Εδώ πρέπει να πούμε ότι στη φάση που γεννήθηκε εκείνο το φαινόμενο, δεν ήταν μόνο μια σειρά από μέσα ενημέρωσης που έδιναν βήμα και εξωράιζαν τις πρακτικές τους μέσα στον κόσμο. Τις αντιπροσφυγικές, τις διχαστικές, τις πρακτικές της βίας αλλά και στις εκλογές του 2012 η ατζέντα της Χ.Α απέκτησε ένα εθνικό ακροατήριο, εμμέσως, μέσω της ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας που έφερε σε προτεραιότητα, παρότι υπήρχαν τα καυτά θέματα των μνημονίων, θέματα που αφορούσαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι τους μετανάστες καθώς και σειρά άλλων θεμάτων. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν ευθύνες και πολιτικών χώρων.

Από το 2012 κιόλας που βρεθήκαμε με μια αξιόμαχη κοινοβουλευτική ομάδα ως αξιωματική  αντιπολίτευση στη Βουλή σηκώσαμε πάρα πολύ αυτό θέμα. Είχαμε καταθέσει όλο τα πρακτικό του παρατηρητηρίου ενάντια στην ρατσιστική βία, με 82 περιπτώσεις που είχαν υπάρξει το 2010, 2011 και 2012, με κοινοβουλευτικό έλεγχο και μας είχαν απαντήσει από την τότε κυβέρνηση, ότι είχαν στοιχεία μόνο για δυο περιπτώσεις.

Δηλαδή υπήρξε μια ολόκληρη πορεία μέχρι να φτάσουμε και μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα γεγονότα στο Μελιγαλά, όπου προφανώς μετά και από πολλές εξωγενείς πιέσεις, μιας και η δράση της Χ.Α έφτανε σε βιαιοπραγίες και βεβήλωση μνημάτων των εβραϊκών νεκροταφείων σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και προχθές είχαμε τέτοια βεβήλωση. Έφτασε δηλαδή ο κόμπος στο χτένι ώστε να ληφθούν αποφάσεις από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό μετά από μια ολόκληρη πορεία όπου ``εις ώτα μη ακουόντων`` είχε γίνει στην Αθήνα και το διήμερο πογκρόμ και όλες οι άλλες περιπτώσεις που υπήρξαν και ενοποιήθηκαν και έφτασαν στο δικαστήριο με την τέταρτη και πιο σοβαρή κατηγορία, για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όπου αφορά πλέον και στην ηγεσία της Χ.Α.

Όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια μέσα στη Βουλή και ενώ η δίκη προχωρούσε, έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες για την απομόνωση του λόγου των χρυσαυγιτών με πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και τιμωρία μέσω του δεοντολογικού κώδικα της Βουλής σε συγκεκριμένους βουλευτές τους όπως και την απόκρουση των κυμάτων επίθεσης που δέχτηκε η Βουλή μετά το δεύτερο συλλαλητήριο. Δηλαδή η Βουλή δεν ήταν απούσα αυτά τα τέσσερα χρόνια που γίνεται η δίκη από τη μετωπική σύγκρουση  με την ηγεσία της Χ.Α, οι οποίοι ήταν παρόντες, δυστυχώς με την ψήφο του ελληνικού λαού, μέσα στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.


ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 2 ΑΚΡΩΝ

Η θεωρία των 2 άκρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ευθέως με την απάντηση που έδωσε ο κ. Σαμαράς στο πολυσυζητημένο άρθρο και πρωτοσέλιδο της ΕΦΣΥΝ του Δημήτρη Ψαρρά αλλά και εμμέσως ο κ. Μητσοτάκης κινούνται σε αυτή τη λογική. Ευθύτατα βεβαίως ο κ. Σαμαράς. Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και δια του ακραίου τακτικισμού της πολιτικής της ΝΔ υπήρξε μία σαφής προσπάθεια η «δεξιά πολυκατοικία» με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο καταρχήν σε επίπεδο ψηφοφόρων να εγκολπωθεί το εκλογικό ακροατήριο και το εκλογικό σώμα της ΧΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΣΥΝ     

Βεβαίως και δεν είναι αντιφασίστες όσοι ορθώνουν ένα πολιτικό τείχος αντίρρησης προς το φασισμό. Δεν εξομοιώνονται οι πολιτικοί ηγέτες που αναφέρονταν στο πρωτοσέλιδο κατά καμία έννοια. Πλην όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Δημοκρατία η κατάφαση από όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων αυτή τη στιγμή στην ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα και να τελειώνουμε με αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Δημοσιογραφικά και πολιτικά υπάρχει μία σωστή πινελιά σε αυτήν την πρωτοβουλία που πήρε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Δεν εφησυχάζουμε, δεν συμψηφίζουμε ούτε κατά διάνοια. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχουν συγκεκριμένες καταστάσεις μέσα στο σημερινό κυβερνών κόμμα από το 2012 κιόλας για το πώς έγινε εθνική η ατζέντα της ΧΑ και πως ενσωματώθηκε η άλλη ακροδεξιά της πολυκατοικίας σε κορυφαίες θέσεις του κομματικού οργανισμού της ΝΔ. Πρέπει όμως να ξεχωρίζουμε τις καταστάσεις. Είναι μία λεπτή γραμμή με μεγάλη ωστόσο ιστορική βαρύτητα. Να ξεχωρίζουμε το απόλυτο τείχος στη ρητορική του πολιτικού συστήματος απέναντι στο φασισμό από τον αντιφασισμό.

Εκεί, στον αντιφασισμό, δεν είναι όλοι. Εκεί είναι τα κόμματα της Αριστεράς, ηγετικά στελέχη των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, δικηγόροι, η ίδια η Μάγδα Φύσσα κυριολεκτικά επικεφαλής μίας προσπάθειας απονομιμοποίησης της ΧΑ μέσα στην κοινή γνώμη. Άνθρωποι που δώσαν αγώνες και στο δρόμο, μάλιστα υπήρξαν και πολλοί τραυματίες και πολλά θύματα από πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις σε συγκρούσεις με τους φασίστες. Υπήρξαν τραυματίες και από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και από τα κινήματα ιδιαίτερα των μαθητών. Να πω και κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αιρετικό αλλά δεν είναι και είμαι υποχρεωμένος να το πω γιατί το αισθάνομαι. Στην προσπάθεια εισόδου στη Βουλή από 5 διαφορετικές πλευρές που έγινε το Καλοκαίρι του 2018 από ακροδεξιά και νεοφασιστικά τάγματα στο δεύτερο συλλαλητήριο για τις Πρέσπες τα ίδια τα Σώματα Ασφαλείας που είχαν τις εντολές για τη φύλαξη της Βουλής είχαν 22 τραυματίες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μέσα στα σώματα ασφαλείας δυστυχώς για μία ολόκληρη περίοδο το 30 με 40% των ψήφων στα ειδικά τμήματα πήγαιναν στη ΧΑ. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να ισοπεδώνουμε καταστάσεις ή να θεωρούμε ότι τα σώματα ασφαλείας είναι όμηροι της χρυσαυγίτικης αντίληψης ή ότι υπέθαλπαν εν συνόλω τη βία της ΧΑ.

ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΖΑΡΟΥΛΙΑ

Σχετικά με το σάλο που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με τον διορισμό της Κας. Ζαρούλια ως μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή, το αναγνώρισε και ο σημερινός ΠτΒ κος Τασούλας, εν τοις πράγμασι ως λάθος. Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι λάθος διότι αφορά πρώην βουλευτίνα υπόδικο, πέραν ότι είναι σύζυγος του Μιχαλολιάκου, η οποία αντικατέστησε εσπευσμένα κάποιον άλλο υπάλληλο.

Για την διάταξη δε της Βουλής, αφορά τουλάχιστον δέκα πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων, ακόμα και προγενέστερων ετών και είχε δοθεί μια παράταση ακόμα μιας εκλογικής περιόδου για να έχουν αυτή την δυνατότητα. Όχι για να έχουν το δικαίωμα διορισμού στη Βουλή σαν μονίμου υπαλλήλου αλλά σαν μετακλητού. Αυτή η διάταξη είναι ακόμα στην Βουλή και αφορά αρχηγούς κομμάτων που υπήρξαν πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν. Εμείς είχαμε κάνει βήματα για την αλλαγή αυτού του εδαφίου και την μείωση του αριθμού των μετακλητών σε όλες τις κατηγορίες.


ΓΙΑ ΑΡΘΡΟ ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ 6/10/20

Δεν περίμενα από έναν έγκριτο δημοσιογράφο όπως είναι ο Μιχάλης Μητσός να επαναλάβει αυτά που η «Ομάδα Αλήθειας» της ΝΔ, κυρίως όμως μέσα από τριτεύοντες διαύλους και προσωπικές ιστοσελίδες απεργάζονται τα τελευταία τρία χρόνια για δήθεν ανοχή στη ΧΑ και στα οποία είχε υπάρξει απάντηση και μέσα στη Βουλή σε μία θυελλώδη συνεδρίαση. Η απάντηση μάλιστα είναι γραμμένη και στα πρακτικά. Η ΧΑ όπως γνωρίζετε δεν ψήφισε την απλή αναλογική, απείχε της συνεδρίασης. Άρα θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να πει ότι σε συνεργασία με τη ΝΔ μπλόκαρε την απλή αναλογική. Προφανώς δεν το είπαμε ποτέ. Πλην όμως όλο αυτό είναι ένα fakenews. Διότι είχα αναφερθεί σε μία ερώτηση της Κας. Κοσιώνη στο ΣΚΑΙ για το αν υπάρχουν ευπρόσδεκτες ή όχι ψήφοι στη Βουλή. Ήμουν πάρα πολύ σαφής ότι στη Βουλή δεν υπάρχουν a priori ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφοι αλλά εν προκειμένω για το νόμο της απλής αναλογικής εμείς δεν καλούμε τη ΧΑ να υπερψηφίσει. Είναι σαφές και εκ του αποτελέσματος ότι η ΧΑ μπλόκαρε από την πλευρά της το νόμο της απλής αναλογικής. Επομένως σε ένα μη θέμα κάνουν μία συστηματική συκοφαντική προσπάθεια και τώρα δεν αναφέρομαι στον κ. Μητσό, να καταδείξουν ότι η Αριστερά μέσω της λογικής των 2 άκρων, την ομολογημένη στρατηγική του κ. Σαμαρά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είχε μία ανοχή στη ΧΑ.   



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ