ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/10/2020

Κώστας Αρβανίτης: «Συνεχίζουμε τη μάχη για να φύγουν οι ναζί και από την Ευρωβουλή» - ηχητικό

Κώστας Αρβανίτης: «Συνεχίζουμε τη μάχη για να φύγουν οι ναζί και από την Ευρωβουλή» - ηχητικό



Συνέντευξη του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ – GUE/NGL του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στον ρ/σ ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή Ανθέων 99 με την Ανθή Παζιάνου

.

«Απόφαση που την είχε ανάγκη η Δημοκρατία» χαρακτήρισε τη χτεσινή ετυμηγορία για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ο Κώστας Αρβανίτης μιλώντας ΣΤΟ ΝΗΣΙ. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φιλοξενήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της Ανθής Παζιάνου στους 99 των FM όπου παρουσίασε αναλυτικά τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της GUE/NGL, προκειμένου να απαλλαγεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους δύο Ναζί Ευρωβουλευτές, πολύ περισσότερο τώρα που είναι και με τη βούλα της Ελληνικής Δικαιοσύνης εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο μιας Εγκληματικής Ναζιστικής Οργάνωσης. 

Ο Κώστας Αρβανίτης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς τόσο στο χαρακτήρα της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ όσο και στον αντίκτυπο της απόφασης στις Βρυξέλλες, που φανερώνει τη πανευρωπαϊκή της σημασία.
Ακόμη, αναφέρθηκε εκτενώς και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εξηγώντας αναλυτικά τις παγίδες που η Ευρωπαϊκή ηγεσία επιχειρεί να κρύψει για τη χώρα μας πίσω από περίτεχνες διατυπώσεις περί δήθεν Αλληλεγγύης, που όμως θα εξαντλείται σε χρηματική συνεισφορά και θα εγκλωβίζει ανθρώπους τις χώρες πρώτης υποδοχής, αναπαράγοντας το μοντέλο «Μόρια».
Κλείνοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη η Λέσβος να πάψει να αποτελεί «φωτογραφία» του προσφυγικού, αναφερόμενος στις πλούσιες παραγωγικές δυνατότητες τους νησιού.

Ακολουθούν αναλυτικά σημεία από τη συνέντευξη:

Για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και την καταδίκη της:

«Φαινόταν ότι αυτή η οργάνωση που δεν είναι μόρφωμα, ήταν ένα ναζιστικό κόμμα δεν ήταν μια καρικατούρα είχε όλα τα στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή δεν είναι μόνο οι δολοφονίες, δεν είναι μόνο οι επιθέσεις, δεν είναι μόνο οι τραμπουκισμοί, είναι βεβαίως η ιεραρχία και η λογική με την οποία δούλευε αυτό το σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ήταν μια αναμενόμενη, λογική, δίκαιη απόφαση στο πρώτο στάδιο, γιατί περιμένουμε να δούμε τώρα και τις ποινές.
Είχαμε πανηγυρισμούς κατ’ αρχήν σε ότι αφορά τη δική μας την πολιτική ομάδα της Αριστεράς, είναι μια σημαντική νίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη γιατί μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης δε νομίζω να υπάρχει τέτοιου βεληνεκούς δίκη ναζί. Δεν αφορά τις ιδέες, όπως σώνει και καλά θέλουν να λεν οι φασίστες: αφορά κατ’ αρχήν τις εγκληματικές πράξεις τους απέναντι σε πολίτες, αφαίρεση ζωής, εκβιασμούς κλπ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ικανοποίηση και πρέπει να σας πω ότι η δική μας ομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και η GUE NGL από πέρσι στο Στρασβούργο, είχαμε βάλει το σύνθημα ξεκάθαρα ότι οι ναζί -πριν από την απόφαση δηλαδή- πρέπει να είναι εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιού. Σας θυμίζω η ομάδα μας είχε σηκώσει πλακάτ μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και χειροκροτήθηκε και από άλλες ομάδες με σύνθημα «Έξω οι ναζί από την Ευρωβουλή». Και δεν ήταν μόνο για το Λαγό, είναι δυο οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, και οι δυο πρέπει να είναι εκτός του Κοινοβουλίου, αφού απεφάνθη το δικαστήριο ότι μιλάμε για εγκληματική οργάνωση, είναι μέλη και οι δυο εγκληματικής οργάνωσης.
Δεν μπορεί λοιπόν να εκφράζεται μια εγκληματική οργάνωση και να χρηματοδοτείται κιόλας από τους ευρωπαίους πολίτες, και τους Έλληνες».
«Εδώ μιλάμε για ναζί: είναι άλλο πράγμα η ακραία δεξιά, η εθνικιστική δεξιά - απορριπτέα στις απόψεις της, είμαστε απέναντι - εδώ όμως μιλάμε για οργανωμένη ναζιστική οργάνωση. Είναι άλλο πράγμα λοιπόν να λέμε ακραία δεξιά, ο κ. Βελόπουλος π.χ. είναι ακροδεξιός – θα πείτε συγκοινωνούντα δοχεία και σε κάποιες ιδέες και αντιλήψεις.
Σας θυμίζω ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κτύπησε και στόχευε στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, εκεί που έχουν χαρακτηρισθεί από την ιστορία, κόκκινες γειτονιές. Δηλαδή το Κερατσίνι, η Κοκκινιά, το Πέραμα, σας θυμίζω ότι στις δράσεις αυτές για να επανέλθω πάλι στην Χ.Α., θυμίζω λίγο τα γεγονότα, είχαμε τρεις παρεμβάσεις με τη λογική του Σαμαρά, τη λογική της θεωρίας των δύο άκρων. Χτύπησαν τα παιδιά του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και μάλιστα οργανωμένα, ως συμμορία, δεν είναι ότι συναντήθηκαν δυο ομάδες αφισοκολλητών και είχαν μια σύρραξη, ήταν οργανωμένη δολοφονική επίθεση κατά των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ουσιαστικά ήθελαν τον έλεγχο της ζώνης και της εργατικής περιοχής.
Ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν μόνο ένας ράπερ, ένας καλλιτέχνης, ήταν παιδί της εργατικής τάξης, ήταν ένας άντρας, ο οποίος δούλευε μαζί με τον πατέρα του, την οικογένειά του στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είχε όλα τα χαρακτηριστικά να είναι στόχος της εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν αντιφασίστας, ήταν εργάτης, ήταν καλλιτέχνης και βεβαίως με όλα αυτά τα στοιχεία κινητοποιούσε και τους φίλους που ήταν στην ευρύτερη περιοχή, ήταν στόχος ο Φύσσας. Δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό όπου εκτελέστηκε, γιατί εκτελέστηκε. Ήταν ένα παιδί της εργατικής τάξης. Αυτό χτύπησαν».

Για το «ξέπλυμα» επί σειρά ετών της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

«Δεν την ξέπλυναν απλά τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κάποια ΜΜΕ, την έφεραν στο σαλόνι. Έτσι είχαν φέρει στο σαλόνι τον Καρατζαφέρη, τον αξιοποίησαν, δεν τον χρησιμοποιούσαν πια, μετά έφεραν τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Σας θυμίζω τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας που μέσα απ’ αυτά είχαμε δει όλες τις κουμπαριές των Χρυσαυγιτών, ότι είναι κανονικοί άνθρωποι σαν και εμάς, όπως και για τους ακροδεξιούς που βέβαια ξεπλύθηκαν μετά και πήγαν και στη Ν.Δ. Αυτό βαραίνει τους καναλάρχες όμως. Μην ταυτίζουμε τους δημοσιογράφους. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα της δημοσιογραφίας που έπαιξαν ρόλο, αλλά βαραίνει τους καναλάρχες».

Για τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης:

«Οι κοινωνίες δεν μετατοπίζονται αριστερά ή προοδευτικά με μια τέτοια απόφαση. Αυτή ήταν μια ιστορική απόφαση μιας ιστορικής αλήθειας, ήταν δηλαδή για το δίκαιο των οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους από τα μαχαίρια των φασιστών των εγκληματιών.
Θέλει πάρα πολύ δουλειά για να καταδικαστούν.
Όλοι αυτοί που έβγαιναν στα τηλεοπτικά δίκτυα και μίλαγαν για «σοβαρή ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ή έλεγαν ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, ή μέσα από τηλεοράσεις και εφημερίδες τότε μεγάλης κυκλοφορίας έλεγαν ότι οι Χρυσαυγίτες βοηθούν της γιαγιάδες -όλα αυτά τα fake news- είναι συνεργάτες των ναζί, είναι μέσα στο ίδιο κόλπο. Θέλει δουλειά από όλους τους προοδευτικούς πολίτες, χωρίς εγωισμούς για το ποιος έχει την απόλυτη αλήθεια της προοδευτικής κατεύθυνσης, ζύμωση και συνεργασία.
Υπάρχει όμως κι ένα θέμα με τον κύριο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει θέμα με τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και πως τη βία στην Ελλάδα φέρνει η Αριστερά. Μην το ξεχνάμε αυτό.
Υπάρχει μετατόπιση στο Δημόσιο λόγο, αλλά μην ξεχνάμε. Και όλους αυτούς όπως ο κ.Γεωργιάδης, ο κ. Λοβέρδος η κ. Μπακογιάννη, που έλεγε ότι της φέρονταν με ευγένεια, αυτά είναι καταγεγραμμένα.
Εγώ λοιπόν εγώ πρόβλημα με τους φασίστες, δεν θέλω καμία σχέση ούτε καλημέρα.
Η χτεσινή παρουσία χιλιάδων πολιτών σημαίνει πάρα πολλά για τη δημοκρατία. Το χτύπημα της φασιστικής και ναζιστικής αντίληψης είναι καθημερινός αγώνας και καθημερινή παρέμβαση, και των πολιτικών και των πολιτών και των δημοσιογράφων. Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, ότι αφορά απόψεις τέτοιες που τροφοδοτούνται στις κρίσεις. Από το 35 αν δούμε σοβαρά την ιστορία, και στη Γερμανία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μέσα από τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού πριμοδοτήθηκαν από το ίδιο το σύστημα οι φασίστες. Το σύστημα, ο καπιταλισμός τους χρησιμοποιούσε και έπειτα τους εξαφάνιζε.
Στην προκειμένη περίπτωση τους εξαφάνισε η ελληνική δικαιοσύνη και η απαίτηση του δημοκρατικού λαού, όχι μόνο της Αριστεράς, όλων των Δημοκρατικών πολιτών».

Για το ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
«Είναι ένα απολύτως συντηρητικό σχέδιο, συντηρητικότερο κι από το “Δουβλίνο”. Ο κ.Σχοινάς ήρθε προχτές στην πολιτική μας ομάδα, της Αριστεράς, και έδωσε απαντήσεις. Δεν μας έπεισε, σε καμία περίπτωση.
Εμείς πάντα λέγαμε και το είπαμε και στη Λέσβο όταν ήρθαμε, ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Αυτό που λένε ίσως και χωρίς πρόθεση, χαϊδεύει την ακροδεξιά αντίληψη. Η Ελλάδα και πάρα πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν εμπλοκή στους πολέμους αυτούς από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και τη δημιουργία προσφυγικών ροών. Ούτε από την αλλαγή του κλίματος, και τους λεγόμενους «κλιματικούς μετανάστες». Δεν μπορούν λοιπόν οι Ευρωπαίοι, οι ισχυροί της Ευρώπης να βαφτίζουν κατά το δοκούν άλλους πρόσφυγες και άλλους μετανάστες.
Δύο λύσεις υπάρχουν: Ή εγκαταλείπει η ΕΕ επεκτατικές πολιτικές και εμπλοκή σε πολέμους, ή μοιράζει αυτό που αναλογεί στις χώρες αυτές, τον πλούτο που τους παίρνει. Παραλλήλως θα πρέπει αναλάβει τις ευθύνες της για το πρόβλημα που αυτή δημιούργησε. Εδώ λοιπόν έρχονται οι Ευρωπαίοι και μιλάνε για Αλληλεγγύη. Λένε ψέματα! Αλληλεγγύη θεωρούν το τίμημα, να πάρει η Ελλάδα λεφτά, να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Γιατί αν η Μόρια που στήθηκε για 2.5 χιλιάδες επί Σαμαρά, πήγε 5.600 επί ΣΥΡΙΖΑ κι έφτασε 23.000 με τη ΝΔ ήταν κάτι κακό, αυτό που φτιάχνεται στο Καρά Τεπέ είναι χειρότερο! Θα είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπως στο Κλειδί, ίδιο μοντέλο, όχι καινούριο. Σκηνή, χώμα άμμος, να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη.

»Θα μας δίνουν λεφτά για να κρατάμε εδώ εγκλωβισμένους ανθρώπους. Εγκλωβισμένη θα είναι η χώρα και οι άνθρωποι ούτε πίσω μπορούν να πάνε, λένε ψέματα. Πόσες επιστροφές να κάνουν; Είπα και στον κ. Σχοινά, που δεν το σχολίασε: στις επιστροφές που λένε ότι κάνουν, το 87% είναι πολίτες Αλβανίας, Γεωργίας, πολίτες που έληξαν οι άδειες παραμονής και τους συνυπολογίζουν στις επιστροφές!
Το σύμφωνο προβλέπει ότι παραδείγματος χάριν η Αυστρία η οποία δε θέλει να έχει πρόσφυγες θα δίνει ένα ποσό, ένα αντίτιμο στην Ελλάδα για να τους κρατάει. Ε, δεν τη θέλουμε αυτή την αλληλεγγύη. Δεν μπορεί ο Πολωνός να μην παίρνει κανέναν στη χώρα του και από την άλλη να μας πουλάει φούμαρα περί αλληλεγγύης. Αυτό το θέμα αφορά και την Ιταλία. Και στην Ιταλία είναι εγκλωβισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες αλλά και η χώρα. Όμως για την Ιταλία αφήνεται στο Σύμφωνο μια χαραμάδα για μετεγκαταστάσεις , για την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε αυτό.
Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής που έφερε ο κ. Σχοινας ως πρόταση και το αφήγημα της ΝΔ με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ενσωμάτωση στο Προστασίας του Πολίτη, συμβάδιζαν με την αντίληψη της κεντρικής σκηνής της ΕΕ ότι θα έχουμε Ευρώπη-φρούριο και χώρες-ασπίδες. Αυτή η ασπίδα είναι η Ελλάδα, και ασπίδα σημαίνει φυλακή. Το να έχουμε στη χώρα 22.000 ποινικούς αλλά 100.000 -και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό, καθώς θα είναι εγκλωβισμένοι - πρόσφυγες κρατούμενους χωρίς αδίκημα, δημιουργεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική αντίληψη, την ακραία δεξιά αντίληψη Σχοινά και φον ντερ Λάιεν. Το προοδευτικό τόξο, οι Αριστεροί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι, διαφωνούμε με αυτό το σχέδιο. Μπορούμε να δημιουργήσουμε στην ΕΕ ένα κίνημα. Ο Σχοινάς έχει πρόβλημα. Δεν θα περάσει εύκολα από το ευρωκοινοβούλιο.
Το «Νησί» και το ραδιόφωνό σας είναι από τα λίγα μέσα που έδωσαν έμφαση στην επιστολή 170 Ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες – αρκετοί και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη Δεξιά, που ζητούσαν ισότιμη μετεγκατάσταση. Αυτή είναι η πραγματική αλληλεγγύη, και δεν υπέγραψαν την επιστολή οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της ΝΔ ούτε οι υπόλοιποι του δημοκρατικού τόξου· εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.


«Η Λέσβος είναι στην πρωτοπορία της αλληλεγγύης. Άδικο αυτό που έπαθε. Η κοινωνία οφείλει να συμμαχήσει μαζί μας. Όχι μαζί μας ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την άποψη για ίση μετεγκατάσταση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Έχετε δει τί γίνεται στις δομές όπως της Μόριας και του Καρά Τεπέ.
Στο Καρά Τεπέ παραιτήθηκε ο διοικητής του άλλου καταυλισμού στο Καρά Τεπέ, που ήταν πρότυπος. Γιατί; Γιατί θέλουν και όλους αυτούς να τους βάλουν όλους κάτω μες στο βοριά και να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Αυτό το είπα στον κύριο Σχοινά αλλά δεν το σχολίασε. «Αυτό θέλετε, να τους κάνετε τη ζωή δύσκολη; Θέλετε να λειτουργήσει ως τρόπος αποτροπής;»

Για τη Λέσβο και το Προσφυγικό:

«Η εικόνα μας για τις δομές είναι πλήρης. Ξέρουμε τί συμβαίνει και γιατί. Δεν μπορεί η Λέσβος να φωτογραφίζεται ως θέμα της προσφυγιάς. Οφείλουμε να δούμε, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και αυτοδιοίκηση τί είναι αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε για το νησί και τους ανθρώπους του. Πρέπει να αλλάξουμε την ατζέντα.»

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ