14/10/2020

Θ. Τζάκρη: Ποιος έστειλε την PITSOS στην Τουρκία

Δήλωση της Αναπληρώτριας Tομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη μεταφορά του εργοστασίου της PITSOS στην Τουρκία

Το 2012 με βάση το Νόμο 4072, που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της SIEMENS να ρυθμίσουν οριστικά τις διαφορές τους, λόγω της ανάμιξης της τελευταίας σε παράνομες δραστηριότητες στην Ελλάδα και τις σχετικές ευθύνες που προέκυπταν βάσει του αστικού και του ποινικού δικαίου, η γερμανική πολυεθνική SIEMENS ανέλαβε την υποχρέωση μεταξύ άλλων

(1) να επενδύσει 100 εκ. € εντός του 2012 στο εργοστάσιο της PITSOS στο Ρέντη προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία απασχολούσε τη δεδομένη χρονική περίοδο περισσότερους από 600 εργαζόμενους και

(2) να επενδύσει 60 εκ. € προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα που θα οδηγούσε στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

Μετά την ψήφιση του νόμου που επικύρωνε την συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της SIEMENS ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά όφειλε αυθωρί και παραχρήμα να επιδιώξει την εκτέλεση των συμβατικών όρων και την εφαρμογή του νόμου. Δηλαδή όφειλε (1) με εξώδικη όχληση της SIEMENS να την υποχρεώσει να ολοκληρώσει τα συμφωνημένα με το Ελληνικό Δημόσιο και (2) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να προβεί σε δικαστικές ενέργειες εναντίον της προκειμένου να την υποχρεώσει δικαστικά να συμμορφωθεί με το Νόμο και τη Συμφωνία Συμβιβασμού.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ. Την PITSOS στην Τουρκία την έστειλε η παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκ μέρους του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού Οικονομικών επί διακυβέρνησης Σαμαρά που ισοδυναμούσε νομικά με άφεση χρέους, εφόσον οδήγησε στην απαλλαγή της SIEMENS να υλοποιήσει την επένδυση που χρωστούσε και το γεγονός αυτό οδήγησε σε αργό θάνατο το εργοστάσιο της PITSOS και χθες απλά με την ανακοίνωση μεταφοράς του εργοστασίου στην Τουρκία, μια πράξη υψηλού αρνητικού συμβολισμού για την χώρα μας, ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση.

Η «φιλοεπενδυτική» ΝΔ που δήθεν κόπτεται για τις επενδύσεις κατάφερε το αδιανόητο: όχι μόνο δεν φέρνει νέες επενδύσεις, αλλά χάνει και τις παλιές, εφόσον ακόμη και αυτές που ήταν διπλή νομική και συμβατική υποχρέωση της SIEMENS να υλοποιήσει στην Ελλάδα, τις στέλνει στην Τουρκία.