15/10/2020

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση έχει πλήξει την εικόνα της χώρας όσον αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος - Με τις πλάτες της, κάποιοι κατάφεραν να «ξεπλύνουν» και να νομιμοποιήσουν χρήματα από εγκληματικές δραστηριότητες

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης την οποία εγκάλεσε ότι έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα της χώρας, όσον αφορά την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος», εξαπέλυσε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση πρώτα δημιούργησε, με τον περιορισμό των βασικών εγκλημάτων-κακουργημάτων που δημιουργούν βρώμικο χρήμα για «ξέπλυμα»,  μια «δικλείδα ασφαλείας» για όσους κατάφεραν τελικά να χωρέσουν, έρχεται τώρα εκ των υστέρων, με μια ερμηνευτική τροπολογία, να διορθώσει το δήθεν «λάθος» της.
Η τροπολογία αφορά την διάταξη ιη του άρθρου 4 του Νόμου 4557/2018, όπως την είχε τροποποιήσει με το άρθρο 3 του Ν. 4734/2020 η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με αυτήν στα βασικά αδικήματα για ξέπλυμα περιλαμβάνεται και  κάθε άλλο αδίκημα από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Η συγκεκριμένη διατύπωση, είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν πολλά  κακουργήματα, όπως αυτά της απάτης, της υπεξαίρεσης και άλλα οικονομικά εγκλήματα, από τα αδικήματα εκείνα από τα οποία παράγεται χρήμα που «ξεπλένεται».
Με την νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ορίζεται ότι στα βασικά αδικήματα για ξέπλυμα, περιλαμβάνεται και κάθε άλλο αδίκημα από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος και τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή φυλάκισης.
«Επειδή η διάταξη αφορά το ποινικό δίκαιο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ερμηνευτική αυτή τροπολογία που καταθέσατε σήμερα θα έχει κάποιο αποτέλεσμα για όσους έχουν ήδη έχουν καταφέρει ήδη να ευνοηθούν και οι οποίοι χλευάζουν την ελληνική κοινωνία γιατί με τις πλάτες της ΝΔ κατόρθωσαν να διαφυλάξουν όσα παρανόμως απέκτησαν, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.
Και υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία πάλι της κυβέρνησης, πριν λίγο διάστημα, κατάφεραν να επανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν δεσμευθεί, όσοι κατηγορούνταν για ξέπλυμα χρήματος, μέσω διάταξης που περιόριζε χρονικά στους έξι μήνες το διάστημα της δέσμευσης.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση οδηγίας και τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προιόντων στο περιβάλλον,  ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε τα εξής:
-Η κυβέρνηση δεν καινοτομεί, ούτε αναλαμβάνει κάποια προωθημένη πρωτοβουλία. Απλά ενσωματώνει ως δεσμεύεται κοινοτική οδηγία.
- Η αναφορά της σε πράσινη κυβέρνηση αποτελεί φύλλο συκής για όσα πράττει στο περιβάλλον. Υπονόμευσε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών με μείωση αρμοδιοτήτων, κατάργησε περιοχές NATURA, ακύρωσε δασικούς χάρτες, προωθεί την καύση απορριμμάτων. Όλα αυτά αποτελούν την πράσινη πολιτική της κυβέρνησης
-Κατάγομαι από τη Δράμα, έχουμε στην περιοχή μας το μεγαλύτερο δασικό συγκρότημα της χώρας, το δάσος του Φρακτού και νοιώθουμε στο πετσί μας την αλόγιστη κυβερνητική περιβαλλοντική πολιτική.