19/10/2020

Αλ. Χαρίτσης - Α. Ξανθός - Ε. Αχτσιόγλου: «Σκανδαλώδης ρύθμιση δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές»

Κοινή δήλωση των τομεαρχών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υγείας και Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Χαρίτση, Ανδρέα Ξανθού και Έφης Αχτσιόγλου

Με σκανδαλώδη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις απαιτήσεις μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων σε βάρος χιλιάδων πολιτών, δίνοντας τους το δικαίωμα να επιβάλλουν μονομερώς αυθαίρετες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας. Στερώντας ουσιαστικά από τη δημόσια διοίκηση τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες για να προστατεύσει τους ασφαλισμένους. Μοναδική επιλογή του ασφαλισμένου που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξήσεις, είναι να ακυρώσει το συμβόλαιο χάνοντας την υγειονομική του κάλυψη, κι ας πλήρωνε αδιαλείπτως για αυτήν επί σειρά ετών.
Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τυχαία αστοχία. Μετά την αδικαιολόγητη ακύρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων και το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές, με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει την εξόφθαλμα αντικοινωνική της πολιτική. Σε ένα νομοσχέδιο μάλιστα που καταργεί κάθε προστασία της α’ κατοικίας και οδηγεί μέσω της υποχρεωτικής πτώχευσης νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον οικονομικό αφανισμό. Και όλα αυτά εν μέσω μιας πρωτοφανούς πανδημίας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει την σκανδαλώδη διάταξη. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι ευθύνη τους δεν είναι η εξυπηρέτηση αποκλειστικά των συμφερόντων των οικονομικών ελίτ αλλά η προστασία και η στήριξη του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.