ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

25/10/2020

Ν. Ηλιόπουλος: «Μαζικά λουκέτα φέρνει ο νέος πτωχευτικός – Η ΝΔ οδηγεί την κοινωνία στη χρεοκοπία και χωρίς lockdown»

Ν. Ηλιόπουλος: «Μαζικά λουκέτα φέρνει ο νέος πτωχευτικός – Η ΝΔ οδηγεί την κοινωνία στη χρεοκοπία και χωρίς lockdown»



«Η ΝΔ προσπάθησε να φέρει το νέο πτωχευτικό σε καθεστώς σιωπής με τον κ. Μητσοτάκη να απουσιάζει από τη Βουλή», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο.
Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, ο Ν. Ηλιόπουλος επισημαίνει ότι με το νέο πτωχευτικό «καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Για πρώτη φορά θα χρεοκοπούν και τα φυσικά πρόσωπα και θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Ταυτόχρονα το ακατάσχετο μειώνεται από τα 1200 στα 610 ευρώ. Ακόμα και όσοι χαρακτηρίζονται ‘ευάλωτοι’ θα χάνουν το σπίτι τους και για τα επόμενα 12 χρόνια θα μπορούν απλά να διαμένουν σε αυτό ως ενοικιαστές».
«Η ΝΔ έχει φέρει προς ψήφιση μία πρόταση που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει να φέρει», προσθέτει και σημειώνει ότι ο νόμος αυτός «θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους κοινωνικούς φορείς, σε μαζικά λουκέτα».
Αναφερθείς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Επέλεξε να μην ενισχύσει το σύστημα υγείας το οποίο εν μέσω πανδημίας λειτουργεί με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι». Κατηγορεί, ακόμα, τη ΝΔ ότι παίζει με την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών γιατί αντί να προχωρήσει «σε άμεσα μέτρα όπως η επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ», έδωσε «τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αυξήσουν κατά 40% τις μονάδες ΜΕΘ χρησιμοποιώντας το ίδιο προσωπικό».
Επισημαίνει, έτσι, πως το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας «βρίσκει την κοινωνία μας ανοχύρωτη αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «με άμεσες δαπάνες 11,8 δις για την στήριξη εργαζομένων, ανέργων, πληττόμενων επιχειρήσεων και όσων έχουν πραγματική ανάγκη μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη σημαντική ανάσα για την κοινωνία».
Παράλληλα, διαψεύδει τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «έχουν δαπανηθεί 24 δις ως έκτακτα οικονομικά μέτρα» καθώς «τα στοιχεία από το ΓΛΚ αναφέρονται σε μόλις 4,6 δις», ενώ προσθέτει ότι «μέτρα όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας που μειώνουν το εισόδημα εν μέσω ύφεσης αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης».
«Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς καραντίνα οδηγούμαστε σε μια νέα κοινωνική χρεοκοπία», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ακολουθείτο πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με την κυβέρνηση να λαμβάνει αυξημένα περιοριστικά μέτρα. Τι εκτίμηση κάνετε στην αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με την πορεία της πανδημίας; Μπορεί η κοινωνία και η οικονομία να αντέξουν νέα καραντίνα;

Η κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Επέλεξε να μην ενισχύσει το σύστημα υγείας το οποίο εν μέσω πανδημίας λειτουργεί με 5.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρσι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε ντράπηκε, να δηλώσει ότι αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πετάξει εκατομμύρια σε ΜΕΘ. Αντί να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα όπως η επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και δωρεάν τεστ έδωσαν τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αυξήσουν κατά 40% τις μονάδες ΜΕΘ χρησιμοποιώντας το ίδιο προσωπικό. Παίζοντας δηλαδή με την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Όλοι γνώριζαν ότι θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα, αλλά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη βρίσκει την κοινωνία μας ανοχύρωτη αποτελεί αποκλειστική κυβερνητική ευθύνη.
Στο πεδίο της οικονομίας τώρα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η κυβέρνηση παρέλαβε ανάπτυξη στο 2,8% και κατάφερε να μας οδηγήσει σε ύφεση πολύ πριν την πανδημία, ήδη από το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ψευδώς ισχυριστεί ότι έχουν δαπανηθεί 24 δις ως έκτακτα οικονομικά μέτρα την στιγμή που τα στοιχεία από το ΓΛΚ αναφέρονται σε μόλις 4,6 δις. Μέτρα όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας που μειώνουν το εισόδημα εν μέσω ύφεσης αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Επίσης ο νέος πτωχευτικός κώδικας καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας και θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους κοινωνικούς φορείς, σε μαζικά λουκέτα.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς καραντίνα οδηγούμαστε σε μια νέα κοινωνική χρεοκοπία.  Η πρόταση μας με άμεσες δαπάνες 11,8 δις για την στήριξη εργαζομένων, ανέργων, πληττόμενων επιχειρήσεων και όσων έχουν πραγματική ανάγκη μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη σημαντική ανάσα για την κοινωνία.

Γιατί καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας για τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα;

Η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει τον νέο πτωχευτικό νόμο σε καθεστώς σιωπής με τον κ. Μητσοτάκη να απουσιάζει από τη Βουλή. Η επιλογή της πρότασης δυσπιστίας ήταν αυτή που αντιστοιχεί στην κρισιμότητα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Με τη συγκεκριμένη πρόταση καταργείται κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Για πρώτη φορά θα χρεοκοπούν και τα φυσικά πρόσωπα και θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας τους. Ταυτόχρονα το ακατάσχετο μειώνεται από τα 1200 στα 610 ευρώ. Ακόμα και όσοι χαρακτηρίζονται «ευάλωτοι» θα χάνουν το σπίτι τους και για τα επόμενα 12 χρόνια θα μπορούν απλά να διαμένουν σε αυτό ως ενοικιαστές.
Η ΝΔ έχει φέρει προς ψήφιση μία πρόταση που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει να φέρει. Μιλάμε για μια πραγματική οικονομική φυλακή που θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Έναν νόμο που αντιμετωπίζει την κοινωνία ως στρατηγικούς κακοπληρωτές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και των αντικειμενικών δυσκολιών που αυτή έχει φέρει στο πεδίο της οικονομίας.

Την ίδια ώρα η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται, ενώ η ευρωπαϊκή ηγεσία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του ρόλου της. Πώς είδατε την στάση του Κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την στάση των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών, όπως οι κ.κ. Μέρκελ και Μακρόν;

Η εξωτερική πολιτική της «περικεφαλαίας» και του «προβλέψιμου σύμμαχου» μας έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι χωρίς την απειλή κυρώσεων δεν θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα είχε καταφέρει να περάσει για πρώτη φορά απόφαση υπέρ των κυρώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης όμως αντί να χτίσει πάνω σε αυτή την απόφαση την ακύρωσε. Πανηγύριζε για αποφάσεις που δεν περιελάμβαναν ούτε κυρώσεις, ούτε μηχανισμό κυρώσεων και αυτό αποτελεί δική του ευθύνη και όχι των Ευρωπαίων.  

Από την μεριά μας παραμένουμε σταθερά στον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας. Αυτό όμως απαιτεί τον συνδυασμό μιας θετικής ευρώ-τουρκικής ατζέντας με την απειλή κυρώσεων και δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Επιτρέψτε μου όμως εδώ μια παρένθεση για τη σημασία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Ένας μεγάλος πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ο Ερντογάν καθώς η υπογραφή της αποτέλεσε μια σημαντική ήττα της πολιτικής όξυνσης που επιθυμούσε για τα Βαλκάνια. Θα ήθελα λοιπόν καλοπροαίρετα να απευθύνω σε όσους είχαν διαφωνίες το ερώτημα, αν σήμερα θα προτιμούσαμε στα βόρεια σύνορά μας να έχουμε μια χώρα υπό την επιρροή του Ερντογάν της οποίας ο στρατός θα συνεργαζόταν με τον αντίστοιχο τουρκικό ή μία χώρα σύμμαχο όπως τελικά καταφέραμε;

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι δυσλειτουργίες λόγω του κορονοϊού προκάλεσαν ένα μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων της μαθητικής κοινότητας σε όλη τη χώρα, που σε ένα βαθμό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στηρίζετε τις εν λόγω μαθητικές κινητοποιήσεις άνευ όρων;

Η Ελλάδα αποτέλεσε την μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επέλεξε να ανοίξει τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη. Την ίδια στιγμή η σχολική χρονιά ξεκίνησε με σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση είχε έξι μήνες να προετοιμαστεί και επέλεξε να παίξει στα ζάρια την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ακόμα και σήμερα που μια σειρά από σχολεία και τμήματα κλείνουν από κρούσματα η διεξαγωγή τεστ αποτελεί αποκλειστικά ατομική ευθύνη. Πόσα τεστ μπορεί να αντέξει ο οικογενειακός προϋπολογισμός; Οι κινητοποιήσεις των μαθητών διεκδικούν το αυτονόητο, ένα σχολείο με ασφάλεια. Λύσεις υπάρχουν για να δημιουργηθούν τμήματα έως δεκαπέντε μαθητών και μαθητριών. Αλλά αυτό απαιτεί προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που η κυβέρνηση έκανε καθαρό ότι δεν επιθυμούσε. Ήταν πιο εύκολο να συκοφαντήσει αρχικά τους μαθητές ότι είναι αρνητές της μάσκας και όταν τελικά και αυτό το επιχείρημα κατέρρευσε να επιλέξει τον δρόμο της καταστολής.

Η πανδημία επέβαλε στο κόμμα σας την αναβολή του Συνεδρίου διεύρυνσης και ανασυγκρότησης. Τα μέτρα περιορισμού έχουν οδηγήσει σε περιορισμένη δραστηριότητα στελεχών και οργανώσεων. Σας ανησυχεί η συχνότητα της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία; Θα καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τις κατά τόπους Συνδιασκέψεις, όπως έχετε προγραμματίσει;

Η πανδημία αποτελεί μια αντικειμενική συνθήκη για τη ζωή όλων μας. Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να βάλει σε καθεστώς υπολειτουργίας τη δημοκρατία. Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται τόσο από το πρόγραμμά τους όσο και από την σχέση τους με τη κοινωνία. Από την πρώτη στιγμή προτείναμε μια σειρά από άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των πληττόμενων επιχειρήσεων. Βρεθήκαμε δίπλα στους πολίτες σε δύσκολες στιγμές όπως στην Καρδίτσα και την Κοζάνη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της κοινωνίας για δίκαια αιτήματα όπως π.χ. για τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου. Σε αυτό το πνεύμα και με όλες τις απαραίτητες μέριμνες, θα πραγματοποιήσουμε και τις κατά τόπους Συνδιασκέψεις με στόχο την προγραμματική εμβάθυνση και την διεύρυνση στην κοινωνία των δυνάμεων που επιθυμούν να εργαστούν για μια διαφορετική πορεία της χώρας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ