27/10/2020

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει εάν δρομολόγησε λεωφορεία χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μετακινούνται καθημερινά με λεωφορείο βιώνουν ασφυκτικές συνθήκες τις ώρες αιχμής, εν μέσω πανδημίας, ενάντια σε κάθε έννοια τήρησης των αναγκαίων κανόνων προστασίας της υγείας τους.
Πριν από λίγες ημέρες, στη Βουλή, ρωτούσα τον κ. πρωθυπουργό εάν αληθεύει ότι η κυβέρνηση δρομολογεί λεωφορεία με παράθυρα που δεν ανοίγουν, με συνέπεια να μη διευκολύνεται η μέγιστη ανανέωση του αέρα, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την απομείωση του ιικού φορτίου.
Απάντηση δεν πήρα.
Σήμερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Σαρηγιάννης, επεσήμανε την αναγκαιότητα φυσικής ανανέωσης ή, εναλλακτικά, της απολύμανσης του αέρα, σε εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς, ερωτώμενος για τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για εκείνα που δρομολογήθηκαν αν και δεν διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα!
Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται δραματικά, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα εάν αληθεύει ότι δρομολογήθηκαν λεωφορεία χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα. Οφείλει, βεβαίως, να λάβει και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της μετακίνησης του κόσμου με ασφάλεια. Με τήρηση των αποστάσεων, με ανανέωση του εισπνεόμενου αέρα, με αποτελεσματική απολύμανση των επιφανειών και του εσωτερικού των λεωφορείων και με πύκνωση των δρομολογίων με τα κατάλληλα λεωφορεία.
Θυμίζω ότι εάν η κυβέρνηση δεν είχε ακυρώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική ως προς τους χρόνους των δρομολογίων και τις δυνατότητες διατήρησης των αποστάσεων στο εσωτερικό τους.