01/11/2020

Χρ. Σπίρτζης: «Να λάβει πρωτοβουλίες η ΝΔ για να αντιμετωπίζονται τα δάνεια των πολιτών όπως τα δικά της»

Συνέντευξη του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Ανατολικής Αττικής στην εφημερίδα Kontra News (Χρ. Κυμπιζής)

ΕΡ: Η πανδημία, δυστυχώς, φαίνεται ότι παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση για να την περιορίσει; Θεωρείτε πως άργησαν να παρθούν μέτρα; Γιατί κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσιόδρα πως καλύπτει την κυβέρνηση στο θέμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς;
«Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση μετά το lockdown. Έλεγαν: Επαναφέρουμε την οικονομία, καταφέραμε να είμαστε η ασφαλέστερη χώρα, η επιτυχία στην υγειονομική κρίση θα δώσει καρπούς στον τουρισμό, χειροκροτούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, λέμε καλημέρα στους ανθρώπους της καθαριότητας και πολλά άλλα επικοινωνιακά τεχνάσματα του επιτελικού κράτους της ΝΔ. Τι έκαναν; Συνεχείς εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, μηδενική μνήμη και διαχειριστική ανεπάρκεια. Να θυμίσουμε το φιάσκο με τις μάσκες, τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε καθαρίστριες στα σχολεία, την ολιγωρία στις ανάγκες των νοσοκομείων, την τραγική κατάσταση και τις σκοπιμότητες στις αστικές συγκοινωνίες, την αύξηση του ποσοστού πληρότητας στην ακτοπλοΐα και στις αερομεταφορές, τους μηδενικούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας, τις αντικρουόμενες απόψεις για τα σχολεία, την εστίαση, τα ξενοδοχεία. Η υγειονομική κρίση αντιμετωπίσθηκε ως ευκαιρία πολιτικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και απευθείας αναθέσεων που έγιναν με άλλοθι την υγειονομική κρίση και δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση της, όπως ο μεγάλος περίπατος. Ο κ. Τσιόρδας είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας λοιμωξιολόγος. Αρκετές φορές και μια από αυτές είναι οι δηλώσεις του για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ήταν δηλώσεις λοιμωξιολόγου αλλά Υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εμείς σεβόμαστε την επιστημονική κοινότητα και οι επιστήμονες οφείλουν να μην καλύπτουν ανεπάρκειες υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν υπήρξε αντίδραση του κ. Τσιόρδα όταν η κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις απόψεις του ίδιου και των επιστημόνων, που θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη…».

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά πυκνά εξαπολύει πυρά προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Για ποιο λόγο; Πώς εξηγείτε ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς υπουργούς;
«Μία από τις κύριες αντιπολιτευτικές γραμμές της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν το θέμα της ασφάλειας του πολίτη και του δόγματος “Νόμος και Τάξη”. Επιχείρησαν από την πρώτη ημέρα, μέσω επικοινωνιακών επιχειρήσεων να δείξουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει καμία ανοχή στην παραβατικότητα, από όπου κι αν προέρχεται. 15 μήνες μετά έχει φανεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την Ελληνική Αστυνομία για δικές της πολιτικές επιλογές και πολιτικές σκοπιμότητες, σε πλήρη αντίθεση με τους σκοπούς της ελληνικής αστυνομίας. 15 μήνες μετά βλέπουμε ότι το δόγμα “Νόμος και Τάξη” έχει γίνει στην πράξη “Τρόμος και Πάταξη”. 15 μήνες μετά τα ακροδεξιά στοιχεία στους κόλπους της αστυνομίας δρουν απελευθερωμένα και η πλειοψηφία των αστυνομικών που υπηρετούν την δημοκρατία, την ασφάλεια του πολίτη και την ελληνική κοινωνία έχει τεθεί στο περιθώριο. Το φιάσκο με την διαφυγή του καταδικασθέντα Χρήστου Παππά αλλά και η ανοχή στη δράση ακροδεξιών ομάδων είναι ενδεικτικές. Τα περιστατικά αστυνομικής βίας στην οικία του κ. Ινδαρέ, σε κινηματογράφους, σε κέντρο διασκέδασης νέων ανθρώπων, στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ντροπιάζουν την ελληνική αστυνομία, τη δημοκρατία μας και την κοινωνία. Η χρησιμοποίηση της αστυνομίας για να τρομοκρατηθούν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, η διάλυση της ειρηνικής συγκέντρωσης στο εφετείο, η υπερστελέχωση των ΜΑΤ και η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών που υπηρετούν την ασφάλεια του πολίτη, η δραματική εγκατάλειψη των αστυνομικών που δίνουν την καθημερινή μάχη με το έγκλημα έχει δείξει ποιες είναι οι εντολές της κυβέρνησης και ποιες οι πολιτικές της».

ΕΡ: Φαίνεται πως η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό κρατά μια πιο σκληρή στάση απέναντι οτον Ερντογάν, όμως οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;
«Τι εννοείτε τον τελευταίο καιρό και ποια είναι η πιο σκληρή στάση; Η κυβέρνηση έχει να επιδείξει συνεχείς υποχωρήσεις. Έχει ανεχθεί τις προκλήσεις της Τουρκίας, θίγοντας την περηφάνια του λαού μας. Έχει υποχωρήσει σε σημαντικά θέματα όπως η επιβολή κυρώσεων, δημιουργώντας στην Τουρκία την αντίληψη ανοχής στις προκλήσεις και στο γκριζάρισμα των εθνικών μας θέσεων και δικαιωμάτων. Η Κύπρος εγκαταλείφθηκε μόνη στο αίτημα της για ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στην Λευκορωσία. Όλα αυτά γίνονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αρνείται πεισματικά την σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

ΕΡ: Πώς σχολιάζετε τα ολοένα αυξανόμενα χρέη της ΝΔ; Δεν θα έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα για να μην παρατηρούνται φαινόμενα υπερχρεωμένων κομμάτων; Σε τι κατάσταση είναι τα οικονομικά του δικού σας κόμματος;
«Τα χρέη της ΝΔ τυγχάνουν μιας ευνοϊκής αντιμετώπισης, σε πλήρη αντίθεση με τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων που η ίδια η ΝΔ καταδικάζει σε πτώχευση, αδιέξοδα και φτώχεια. Προτείνω στη ΝΔ αντί για τον ανάλγητο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε να υιοθετήσει για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως τα δάνεια της ΝΔ. Το κόμμα μας δεν έχει χρήματα για επικοινωνιακούς μηχανισμούς όπως η ΝΔ, για ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, για επικοινωνιακές φιέστες. Το κόμμα μας επίσης δεν έχει καμία ιδιαίτερη αντιμετώπιση από τις τράπεζες, ούτε χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια. θα είχε ενδιαφέρον να ρωτήσετε τους αρμόδιους φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος για τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί για τα υπερχρεωμένα κόμματα και για τους ισχύοντες διακανονισμούς».

ΕΡ: Είχατε αναφέρει στο παρελθόν πως δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ και κυβερνώσα Αριστερά χωρίς Τσίπρα. Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρχηγικό κόμμα;
«Πιστεύω ότι το κόμμα μας πρέπει να αποκτήσει την επικοινωνία, τις δομές, το συναίσθημα, τη σχέση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την κοινωνία και τον κόσμο της προοδευτικής παράταξης. Πιστεύω ότι το κόμμα μας, οφείλει διευρυμένο, να δώσει νέα πνοή και σύγχρονη λειτουργία στο θεσμό του κόμματος, ξεπερνώντας τα μοντέλα των παλαιοκομματικών κομμάτων της Δεξιάς και των δογματικών αγκυλώσεων και δομών της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Κάνοντας τα μέλη του πολιτικά ενεργά και συμμέτοχα στις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις και τις εξειδικεύσεις πολιτικών θέσεων. Προφανώς αυτά δεν είναι τα χαρακτηριστικά αρχηγικού κόμματος, θα ήταν όμως τεράστιο πολιτικό λάθος και στρουθοκαμηλισμός να μην αναγνωρίζεται ο ρόλος του Προέδρου ενός κόμματος, με διακριτές αρμοδιότητες και ευθύνες, ιδιαίτερα όταν ο Πρόεδρος ενός κόμματος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση και διαδραστική επικοινωνία με τις κοινωνικές δυνάμεις που το στηρίζουν, ενώ την ίδια στιγμή για τον πολιτικό φορέα είναι ζητούμενο».