06/11/2020

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημ. Χαρίτου, κατέθεσε τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου και το αίτημα κατασκευής του φράγματος Ιάσμου στον Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Χαρίτου, στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, στα οποία προηγουμένως έκανε αναφορές και ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή της Θράκης, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή, όπου το 29% της συνολικής απασχόλησης βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου να είναι οδυνηρές.

Ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερωθεί για το πότε θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η νέα ΚΑΠ, που ενδιαφέρει άμεσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, όμως ο υφυπουργός δεν προσδιόρισε το ακριβές χρονικό διάστημα.

Ζήτησε να του γνωστοποιήσει ποιο είναι το ύψος της χρηματοδότησης που ζήτησε το ΥΠΑΑΤ από το αρμόδιο υπουργείο που διαχειρίζεται από Ταμείο Ανάκαμψης με βάση τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στον αγροτικό τομέα, θέμα το οποίο δεν έκανε γνωστό ο υφυπουργός.

Ο βουλευτής υποστήριξε την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός «Ειδικού προγράμματος ανόρθωσης της κτηνοτροφίας στη Θράκη», κλάδος που συρρικνώνεται  χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη και επιβαρύνεται από τις ζωονόσους. Ενώ ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των κτηνοτρόφων της ορεινής ζώνης από την ειδική ενίσχυση που καταβάλλεται λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Σε σχέση με τα προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του ΠΑΑ και είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Leader ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα τελευταία 26 έργα που εκκρεμούν ύψους 3,6 εκ. ευρώ.

Ο βουλευτής στην παρέμβασή του υποστήριξε την αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Ιάσμου, που ως γνωστό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις συνολικά στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Αίτημα που έχει κατατεθεί και σε άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και το υπουργείο Υποδομών. Υπενθύμισε στον υφυπουργό, που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των έργων αυτών, ότι ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την επισήμανση από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ σε διαβούλευση με τον φορέα που εξέφρασε επιφυλάξεις, προκειμένου να εγκριθεί οριστικά η μελέτη.

Στο ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής για την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου σοβαρά ερωτηματικά δημιούργησε η απάντηση που έδωσε για πρώτη φορά ο υφυπουργός ότι αν το έργο προχωρήσει αυτό θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ο βουλευτής υποστήριξε ότι τέτοια μεγάλα έργα, όπως το φράγμα Ιάσμου, οφείλουν να είναι δημόσιες υποδομές, να διαχειρίζονται από τους αγρότες και τις κατά τόπους ΤΟΕΒ, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες. Αν η κατασκευή και η διαχείριση γίνει από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τότε γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για την διαχείριση, την τιμολόγηση, την επέκταση των δικτύων και τελικά για το ποιος θα ωφεληθεί από την διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό.