ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/05/2024

Β. Κεχαγιά: Γιατί 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα 3 Μνημόνια Συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών;

Β. Κεχαγιά: Γιατί 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα 3 Μνημόνια Συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών;



Παρεμβάσεις της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλας Κεχαγιά, στο Πρώτο Πρόγραμμα και το Κόκκινο 105,5

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο (13.05.24), επισήμανε τα εξής:

Σχετικά με την πρόκληση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών:

Ο κ. Μητσοτάκης είπε στη δήλωσή του κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί παρόμοια ολισθήματα και συμπλήρωσε ότι «κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων», Και ερωτώ – και ρωτάει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: γιατί 5 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνησή του δεν έφερε προς κύρωση στη Βουλή τα 3 Μνημόνια Συνεργασίας, ούτως ώστε να δέσει καλύτερα η Συμφωνία των Πρεσπών;

Εμείς τηρήσαμε τα συμφωνηθέντα; Ή αφήναμε διά της διολισθήσεως να σέρνεται μια κατάσταση, γνωρίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος –αυτό ήταν ορατό σε όλους- να επανέλθουν εθνικιστικές δυνάμεις στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας; Αυτό είναι το ερώτημα.

Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κύρωσή της, δέχτηκε απίστευτο πόλεμο από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, αλλά και από άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης. Στο ΠΑΣΟΚ που φωνάζουν, όπως φωνάζει και η κυβέρνηση (το υπουργείο Εξωτερικών χθες και ο κ. Μητσοτάκης σήμερα) είχαν κάνει τον χαρακτηρισμό «ενδοτική» για τη Συμφωνία. Βλέπουμε όμως πόσο χρήσιμη είναι η Συμφωνία αυτή για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, σε μία εύθραυστη περιοχή και πώς με την έλευση της νέας πολιτικής ηγεσίας στο τιμόνι της χώρας αυτές οι ισορροπίες μπορεί να διαταραχθούν.

Έχουμε εκ των υστέρων την κυβέρνηση Μητσοτάκη να λέει ότι κάθε συμφωνία πρέπει να τηρείται, εντούτοις δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια - γιατί δηλώνει τον σεβασμό της ως προς τη διεθνή συνθήκη – για να τη διαφυλάξει και να την προστατεύσει. Και να καταστούμε πυλώνας, ως χώρα, ειρήνης, στην ευρύτερη περιοχή.

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία εξαρχής υποστήριζε την υλοποίηση της Συμφωνίας παρενέβη χθες διά της κυρίας Φον ντερ Λάιεν και ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η Συμφωνία.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, σε άμεσο χρόνο. Και πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η οποία συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα έρθουν προς κύρωση τα Μνημόνια αλλά δεν το πράττει. Είναι μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η οποία θα υλοποιηθεί προφανώς σε άμεσο χρόνο.

Για την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που ζητάει εθνική συνεννόηση:

Πώς γίνεται την εθνική συνεννόηση να τη θυμόμαστε μόνο όταν η ΝΔ βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας; Διότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εθνική συνεννόηση για να επιλυθεί ένα εθνικό ζήτημα δεκαετιών, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ ταυτίστηκε με ακραίες και εθνικιστικές δυνάμεις προκειμένου να προκαλέσει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Να θυμίσω επίσης ότι όπως είχε βγει από αποκαλύψεις εκείνης της περιόδου, η ΝΔ με κρυφή διπλωματία, είχε στείλει ως απεσταλμένη την τότε εκπρόσωπο Τύπου, τη Μαρία Σπυράκη, για να βρει τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και του είπε «άντε να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έλα να τα βρούμε εμείς μετά». Κάτι το οποίο δεν διαψεύστηκε ποτέ. Τώρα η κυβέρνηση ζητάει τη συναίνεση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης; Εμείς ανέκαθεν συμφωνούμε στην χάραξη μίας εθνικής γραμμής για τα εθνικά μας θέματα και όχι μόνο για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λέμε, όμως, ότι πρέπει να υπάρχει μία συνέπεια και να μην προτάσσουμε τα εσωκομματικά πολιτικά συμφέροντα έναντι των εθνικών συμφερόντων, των συμφερόντων της χώρας.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα και την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης:

Επί της ουσίας η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατεβάζει τον πήχη: έχουν πει ότι είναι μία τυπική συνάντηση εργασίας, έχουν πει ότι δεν περιμένουν πολλά και απλώς ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι θα θέσει εκ των υστέρων και το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Η εθνική πολιτική, οι εθνικές κόκκινες γραμμές, πρέπει να έχουν μία συνέπεια. Πριν από μερικούς μήνες λέγαμε ότι θα οδεύσουμε προς τη Χάγη. Τώρα δεν υπάρχει αυτό, βλέπουμε μία στασιμότητα στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Από τους πανηγυρισμούς για τη Διακήρυξη των Αθηνών έχουμε φτάσει σε μία μετριοπαθή στάση, «να μην δεχτούμε καμία πρόκληση μέσα στην Άγκυρα και να μην έρθει σε δύσκολη θέση η ελληνική πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει ότι έπρεπε να έχει ακυρωθεί η συνάντηση, εμείς δεν έχουμε πει ποτέ για ακύρωση της συνάντησης. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης και διατήρησης του διαλόγου. Κάθε εβδομάδα, κάθε μέρα, βλέπουμε από την τουρκική πλευρά να υπάρχει μία πρόκληση, είτε σε προφορικό είτε σε πρακτικό επίπεδο. Όπως, για παράδειγμα, το να εισαχθεί στα σχολικά εγχειρίδια της Τουρκίας το θέμα με τη «Γαλάζια Πατρίδα». Και απειλές για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτό τι σας λέει;

Η Τουρκία και ο Ερντογάν, τηρούν μία στάση μαστιγίου και καρότου και εμείς απλώς υποβιβάζουμε τώρα και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και την προοπτική εξεύρεσης μίας λύσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με άξονα πάντα και το Κυπριακό – το οποίος επίσης η κυβέρνηση το υποτιμά και το υποβαθμίζει, δεν το εντάσσει στην ατζέντα μας. Και λέμε «τουλάχιστον να μην υπάρξει κάποια πρόκληση από τον Ερντογάν». Η ΝΔ και η κυβέρνησή της έχει εργαλειοποιήσει, όπως το έκανε πάντα, τα εθνικά θέματα και τώρα βρίσκεται μπροστά στην αντιμετώπιση των επίχειρων αυτής της πολιτικής.

Για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στην Αθήνα:

Έχουμε κάνει ένα σχόλιο πριν από μερικές ημέρες και έχουμε ρωτήσει για ποιον λόγο η κυβέρνηση, η οποία έχει διοργανώσει και εκθέσεις καλλιτεχνικές για τον κ. Ράμα στο Ζάππειο, πριν από 1 – 1,5 χρόνο - είχε διαθέσει το Ζάππειο για να εκθέσει τα καλλιτεχνήματά του ο κ. Ράμα – δεν γνώριζε την επίσκεψή του. Άρα, ο κ. Ράμα αγνοεί την ελληνική κυβέρνηση. Για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν απαντά στον κ. Ράμα για το γεγονός ότι παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας κάνοντας σχόλιο για τον ρόλο της αντιπολίτευσης και για το ποιος πρέπει να είναι στην κυβέρνηση της χώρας.

Για τις εσωκομματικές διεργασίες και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει ευρωεκλογών:

Στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι μαζί προχωράμε προς την κρίσιμη κάλπη των ευρωεκλογών. Και εδώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι η κάλπη των ευρωεκλογών δεν είναι χαλαρή και δεν πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της αποχής, πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της συμμετοχής. Όλα μαζί τα στελέχη προχωράμε, όλοι γνωρίζουμε ότι ο μέγιστος στόχος είναι η ανατροπή της καθεστηκυίας κατάστασης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο βήμα για αυτήν την ανατροπή.

Για τη λασπολογία περί «τραμπισμού» κατά του Στέφανου Κασσελάκη:

Φυσικά και δεν μπορούμε να παραλληλίσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τραμπ, αλίμονο. Όσοι τα λένε αυτά και κάνουν τέτοιους ισχυρισμούς κάνουν πολύ μεγάλες λεκτικές υπερβάσεις και ακροβατισμούς, αυτή η ταύτιση και ο παραλληλισμός που επιχειρείται είναι εκ του πονηρού. Πρωτίστως από τη ΝΔ αλλά και από άλλα κόμματα, της αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ενοχλεί γιατί κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Έχω ακούσει εκφράσεις από την πλευρά στελεχών της ΝΔ που ντρέπεσαι και μόνο που τις ακούς. Και ύβρεις προς το πρόσωπο του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον οποίο κάποιο στέλεχος προσπάθησε να πει ότι και έχει και… ναζιστική συμπεριφορά. Αυτό τι είναι, αν δεν είναι τραμπισμός του αισχίστου είδους;

Σημεία από τη συνέντευξη της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλας Κεχαγιά, στο Κόκκινο και στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη:

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που αφορούν στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, η Β. Κεχαγιά τόνισε πως η κυβέρνηση πληρώνει τα επίχειρα της εξωτερικής της πολιτικής. Εργαλειοποίησε όλα τα εθνικά θέματα: από το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, της ονομασίας της γειτονικής χώρας, μέχρι και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έκανε εκθέσεις ζωγραφικής στο Ζάππειο, προσφέροντας στον Έντυ Ράμα, ως σύμμαχο της χώρας και προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού, τον χώρο του Ζαππείου για να παρουσιάσει τα εκθέματά του. Τώρα βρίσκεται απολογούμενη γιατί θεωρούσε ότι όλα ήταν στον αυτόματο πιλότο κι ότι ελέγχει τα πάντα. Είναι στο πλαίσιο της αλαζονείας του 41%.

Για την ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, η Β. Κεχαγιά σημείωσε πως ο κ. Ράμα ήρθε στην Αθήνα και λοιδόρησε και τη χώρα μας και την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου δεν είπαν κουβέντα, ενώ παρενέβη στα εσωτερικά της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε: Πηγαίνουμε σε μία «συνάντηση εργασίας», όπως την ονομάζει το Μέγαρο Μαξίμου, της οποίας το περιεχόμενο έχει υποβαθμιστεί, όταν πριν από μερικούς μήνες ότι λέγαμε ότι θα οδεύσουμε προς τη Χάγη. Πλέον αυτό τίθεται εν αμφιβόλω και το μόνο που έχουμε να αναμένουμε το μην τυχόν προκαλέσει εκ νέου ο Ερντογάν γιατί θα αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να απαντήσει.

Για την κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, να αποκαλέσει, κατά την ορκωμοσία της, τη χώρα της «Μακεδονία», η Β. Κεχαγιά σχολίασε πως ή στάση της ήταν σοκαριστική, όμως κι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι. Σχολιάζοντας την ανάρτηση του Κυρ. Μητσοτάκη αναφορικά με την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας, αναρωτήθηκε για το τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να "δέσει" τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα, λόγω της κωλυσιεργίας της ΝΔ, όπως τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε την ταύτιση της ΝΔ με εθνικιστικές και ακραίες ομάδες την περίοδο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία χειροκροτεί η διεθνής κοινότητα. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει στη Βουλή τα 3 μνημόνια συνεργασίας προς κύρωση αναμένοντας τη στάση του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ