14/10/2014

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος της κυβέρνησης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Το να συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχει πράγματι ακραία φτώχεια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες οικογένειες και να μην προσποιούμαστε ότι η πείνα είναι άσκηση με σκοπό τον διαλογισμό είναι όντως μια σημαντική κατάκτηση για την πολιτική συνεννόηση στη χώρας μας. Έπεται ότι, εν μέσω της βαθύτατης αυτής κρίσης, η απόλυτη προτεραιότητα της πολιτικής οφείλει να είναι η αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, ακόμα κι από το υστέρημα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση σήμερα προχώρησε στην παρουσίαση του πολυδιαφημισμένου πλην χρήσιμου στη βάση του πιλοτικού προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο είχε προαναγγελθεί προ ετών. Θα όφειλε ο καθένας, όσο κι αν διαφωνεί με τις πολιτικές της, να χαιρετίσει αυτή την προσπάθεια, αν είχαν τηρηθεί κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις και στοχεύσεις. Όμως η κυβέρνηση:

1) Δεν μας είπε αν διαθέτει επεξεργασμένο εθνικό σχέδιο αναχαίτισης και καταπολέμησης της φτώχειας.

2) Ψήφισε νόμο για πιλοτικό πρόγραμμα, όμως δεν έχει φέρει προς ψήφιση νόμο για ολοκληρωμένο πανελλαδικό πρόγραμμα. Τι θα γίνει μετά τον Μάρτιο, που λήγει το πιλοτικό πρόγραμμα;

3) Δεν μας έχει πει ποια είναι η μεθοδολογία της για τον υπολογισμό των δικαιούχων προσώπων και ποιες οι ομάδες στόχου του προγράμματος.

4) Δεν έχει συμπεριλάβει στο κατατεθέν σχέδιο προϋπολογισμού συγκεκριμένο κονδύλι για την υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος.

5) Άφησε υπονοούμενα ότι οι σχετικές δαπάνες θα καλυφθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτά αφορούν καλόπιστους ή αφελείς διότι το ΕΣΠΑ καλύπτει υπηρεσίες ή υποδομές και όχι επιδόματα.

6) Ανέθεσε τη μελέτη αυτού του προγράμματος στην Παγκόσμια Τράπεζα αντί ποσού 2 εκατ. ευρώ. Δεν υπάρχουν πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την εκπόνησή της;

7) Δεν έχει εξηγήσει επαρκώς ποιος είναι ο αποτελεσματικός μηχανισμός διά του οποίου οι κοινωνικές μεταβιβάσεις θα καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους και δεν θα σπαταλώνται στη διαδρομή. Συγκεκριμένα, δεν έχει γίνει προετοιμασία σε επίπεδο οργάνωσης και στελέχωσης των δήμων, ώστε να οργανωθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο παρέμβασης και ένας μηχανισμός αξιολόγησης και εποπτείας με αντικειμενικά και όχι με πελατειακά κριτήρια.

8) Οφείλει από το πιλοτικό στάδιο ακόμα να προβλέψει και να μεριμνήσει για τυχόν αρνητικές συνέπειες για τους λήπτες του επιδόματος (π.χ. κοινωνικό στίγμα).

Το Γραφείο Τύπου