17/11/2020

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: Κλείνει και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Οικονομικών
Θέμα : «Κλείνει και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Οροπέδιο Λασιθίου»

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ένας ορεινός δήμος της Κρήτης, ο οποίος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας (με την υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου: 7647/ 7-10-2020, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) λόγω των έντονων επαναλαμβανόμενων καιρικών φαινομένων(πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετούς), από τα οποία πλήττεται συχνά.Αποτελεί δηλαδή, έναν δήμο που χρειάζεται τη σύσσωμη στήριξη όλων μας, τόσο της Πολιτείας, όσο και τωντραπεζικών ιδρυμάτων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Και όμως, όπως πληροφορούμαστε απόεπιστολή του δημάρχου κ. Ιωάννη Στεφανάκη και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, στα πλαίσια της εφαρμογήςμίας πολιτικής περιορισμού των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς ανά την επικράτεια, πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία του, το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Τζερμιάδων, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου όπως έχει ανακοινωθεί, από 23 Νοεμβρίου 2020.

Αναμφισβήτητα, η εξέλιξη αυτή θα προκαλέσειτεράστια αναστάτωση στην καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής- οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά σχεδόν με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία - σε μία περίοδο που τους βρίσκει αντιμέτωπους,ξανά,μεμεγάλες καταστροφές λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας καιμε δυσκολίες που προκύπτουναπό την υγειονομική πανδημία.

Πλάι σε αυτά, αξίζει να τονιστεί πως ο πληθυσμός του Οροπεδίου Λασιθίου αποτελείται κατά βάσηαπό άτομα προχωρημένης ηλικίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 49,7% των δημοτών έχει ηλικία άνω των 75 ετών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στις τραπεζικές του συναλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια περιοχή με εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, που διατηρούν λογαριασμούς στην ΤράπεζαΠειραιώς, ως διαδόχου της Αγροτικής Τράπεζας. Μία τράπεζα που συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη των αγροτών, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως κατά τη συγχώνευσή της ανακεφαλοποιήθηκε από τον ελληνικό λαό, καθώς τα χρήματα που της δόθηκαν, εγγράφηκαν στο δημόσιο χρέος.

Επειδήη λειτουργία του Τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στο Τζερμιάδων αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης της καθημερινότητας των πολιτών, ιδιαίτερα για λόγους Πολιτικής Προστασίας

Επειδήστο οροπέδιο Λασιθίου κατοικεί κατά βάση αγροτικός πληθυσμός, και μάλιστα μεγάλης ηλικίας, που αδυνατεί να εξυπηρετηθεί από τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες

Επειδή το επικείμενο κλείσιμο της τράπεζας έχει εύλογα δημιουργήσει προβληματισμόστους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς

Επειδή, η περίοδος της γενικής καραντίνας που βιώνει η χώρα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα αναστολής τέτοιων αποφάσεων

Ερωτάται ο αρμόδιοςΥπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να μην προχωρήσει το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στο Οροπέδιο Λασιθίου;

2. Ποιες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει προκειμένου, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου των τραπεζών και της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, να λαμβάνουν αυτές υπόψη τις ιδιαίτερες και αυξημένες κοινωνικές ανάγκες ευάλωτων περιοχών, όπως το Οροπέδιο Λασιθίου.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης