ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

18/11/2020

Δώρα Αυγέρη: Γίνονται επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης; Η κυβέρνηση να καταθέσει τώρα, αν έχει, το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

Δώρα Αυγέρη: Γίνονται επιλογές ασθενών στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης; Η κυβέρνηση να καταθέσει τώρα, αν έχει, το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσηςΑιτήματα Κατάθεσης των σχετικών εγγράφων της Δώρας Αυγέρη, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, που θέτει τα δημόσια νοσοκομεία σε τροχιά επιλογής ασθενών, διαπιστώνει η Δώρα Αυγέρη, Αν. Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, με δύο αιτήματα κατάθεσης εγγράφων που απέστειλε σήμερα προς τον Υπουργό Υγείας. Ο κ. Κικίλιας καλείται να καταθέσει προς το σώμα της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν σαφείς απαντήσεις για το αν γίνονται επιλογές ασθενών για νοσηλεία σε ΜΕΘ-Covid και για το αν πράγματι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη την χώρα.

Οι δραματικές εκκλήσεις των γιατρών και το πλήθος δημοσιευμάτων, στα οποία γίνεται λόγος για επιλογή ασθενών, αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ, και ιδίως στα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ. Αποδομούν τα ψέματα στα οποία καταφεύγει η κυβέρνηση για να καλύψει την γύμνια και τους εγκληματικούς χειρισμούς της. Μάλιστα, μια μέρα πριν από την εφημερία της 17ης Νοεμβρίου στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, διευθυντές κλινικών και εργαζόμενοί του σε ανακοίνωσή τους ζητούσαν από την κυβέρνηση να μην τους υποβάλει στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών. Η εφημερία του ξεκινούσε με 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ!

Επιπλέον ο τρόπος και κυρίως τα αποτελέσματα της διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής κρίσης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν ενεργεί βάσει κάποιου συγκεκριμένου και συγκροτημένου επιχειρησιακού σχεδίου, που να έχει εκπονηθεί και να έχει κατατεθεί εκ των προτέρων και εγκαίρως.

Αντ’ αυτού, βλέπουμε την κυβέρνηση να καταφεύγει συνεχώς στην «μέθοδο» του «βλέποντας και κάνοντας» και σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, οδηγώντας με αυτή την τακτική μόνον σε αδιέξοδα επικίνδυνα για την υγεία και την ζωή των πολιτών και των εργαζομένων στην υγεία.

Έχοντας σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φέρει το ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευσης, διακινδυνεύοντας την δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αγνοεί τις εποικοδομητικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως αγνοεί την ίδια την πραγματικότητα.

Σε επισκέψεις της στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η κ. Αυγέρη διαπίστωσε ότι οι εφημερίες ξεκινούν κάθε μέρα με 100% πληρότητα, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής. Οι δε διοικήσεις τους δεν είναι εφοδιασμένες με κανένα γραπτό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά πράττουν στη λογική βλέποντας και κάνοντας από μέρα σε μέρα, από εφημερία σε εφημερία.

Ως εκ τούτων, η Δώρα Αυγέρη ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.

Απαντήσεις απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια των χειρισμών και της ενημέρωσης, ώστε το πολιτικό σύστημα και η κοινή γνώμη να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης:

- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θανάτων που σημειώθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

- Πόσοι εξ αυτών ήταν σε μονάδες ΜΕΘ και πόσοι σε απλές κλίνες νοσηλείας, ενώ θα έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ;

- Πόσοι θάνατοι έχουν καταγραφεί ως θάνατοι από COVID-19, ενώ οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε άλλες εξειδικευμένες κλινικές για άλλα αίτια (π.χ. για καρδιολογικά και νευρολογικά νοσήματα, καρκίνο κλπ).

- Πόσοι ασθενείς έχουν καταγραφεί να εκτέθηκαν και να προσβλήθηκαν από τον ιό εντός των νοσοκομείων κατά την επίσκεψη ή τη νοσηλεία τους για άλλα αίτια;

Επιπλέον, η κ. Αυγέρη ζητά εκείνα το κατατεθειμένο συνολικό σχέδιο για την διαχείριση της έκτακτης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του COVID - 19, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και το κατατεθειμένο σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του ΕΟΔΥ, της 3ης και 4ης ΥΠΕ για την Θεσσαλονίκη, αλλά και τις άλλες περιοχές της δικαιοδοσίας τους.

Ακολουθούν τα δύο Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Υγείας:

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2020

ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Να κατατεθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Να κατατεθεί το σχέδιο της 3η και 4ης ΥΠΕ για την διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης στην Θεσσαλονίκη.

Στην πιο κρίσιμη καμπή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο από τον κορωνοϊό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δίνει μια άνιση μάχη στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου. Στην Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται εντονότατα, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τα όρια και τις αντοχές τους, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών αυξάνεται δραματικά και οι ΜΕΘ πλέον δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών νοσηλείας.

Δυστυχώς, ο τρόπος και κυρίως τα αποτελέσματα της διαχείρισης της έκτακτης υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι δεν ενεργεί βάσει κάποιου συγκεκριμένου και συγκροτημένου επιχειρησιακού σχεδίου, που να έχει εκπονηθεί και να έχει κατατεθεί εκ των προτέρων και εγκαίρως. Δυστυχώς, η κυβέρνηση καταφεύγει συνεχώς στην «μέθοδο» του «βλέποντας και κάνοντας» και σε λύσεις της τελευταίας στιγμής, οδηγώντας με αυτή την τακτική μόνον σε αδιέξοδα επικίνδυνα για την υγεία και την ζωή των πολιτών και των εργαζομένων στην υγεία. «Εφημερίες χωρίς διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, διασπορά του ιού στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εξάντληση των υγειονομικών που δίνουν μάχη με την πανδημία χωρίς ωράρια, και οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του ΕΣΥ, είναι η σημερινή εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως την περιέγραψε σε ραδιοφωνική της παρέμβαση η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει «σχέδιο ενός μήνα» για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το οποίο ουδέποτε κατατέθηκε εγγράφως και συγκροτημένα. Όπως δεν κατατέθηκε κι ένα συνολικότερο σχέδιο, κατά το προηγούμενο διάστημα των οκτώ μηνών, που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μόλις λίγες ημέρες πριν, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι: "Το υπουργείο Υγείας έχει σχέδιο και πλάνο, σε μία συλλογική, ομαδική προσπάθεια για την αξία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής", αλλά ουδέποτε το κατέθεσε εγγράφως. Τα σχέδια κυβέρνησης και υπουργείου είναι απλά θεωρικά σχήματα και αυτοσχέδιες κατασκευές της στιγμής.

Επειδή, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανέναν κατατεθειμένο – γραπτό σχέδιο για συνέργειες (λ.χ. με τις Περιφέρειες) και προγραμματισμό για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, που πλήττει την χώρα και δεν πρόκειται να εκλείψει άμεσα.

Επειδή, η κυβέρνηση επιδεικνύει επικίνδυνο ερασιτεχνικό αυτοσχεδιασμό, διαρκή ολιγωρία και αδράνεια, καθώς δεν θωρακίζει το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επειδή, τα δημόσια νοσοκομεία και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας που υπάγονται στην 3η και 4η ΥΠΕ, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης .

Αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς τον σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων από τα οποία να προκύπτει:

· Ποιο είναι το κατατεθειμένο συνολικό σχέδιο για την διαχείριση της έκτακτης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του COVID - 19, που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας;

· Ποιο είναι το κατατεθειμένο σχέδιο διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του ΕΟΔΥ, της 3ης και 4ης ΥΠΕ για την Θεσσαλονίκη, αλλά και τις άλλες περιοχές της δικαιοδοσίας τους, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές τους;

Ειδικότερα, ποιο είναι το πλήρες σχέδιο:

1. Για την ένταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών της Θεσσαλονίκης στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την νοσηλεία ασθενών με COVID-19;

2. Για την πλήρη ένταξη του «424» Στρατιωτικό Νοσοκομείο (ΓΣΝΕ), αλλά και εν γένει των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην μάχη ενάντια στην πανδημία;

3. Για την οργάνωση και την ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Δομών Υγείας προκειμένου να συνδράμουν ενδυναμωμένα και όχι αποδυναμωμένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να συνεχίσουν να παρέχουν, απρόσκοπτα, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πολίτες;

 

Η ΑΙΤΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεοδώρα (Δώρα) Αυγέρη

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2020


ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Καταγράφονται θάνατοι από COVID – 19 εξαιτίας της μη εισαγωγής ασθενών σε ΜΕΘ λόγω «επιλογής»;

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID -19 πέρα από τη ραγδαία εκθετική έξαρση κρουσμάτων και την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού συνοδεύεται και από δραματική αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 1200 θάνατοι, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχει φθάσει στην κορύφωσή του ο αριθμός των θανάτων που σημειώνεται καθημερινά στη χώρα μας (Κορωνοϊός :Η πανδημία στην πιο φονική φάση της – 200 νεκροί σε μόλις εννιά μέρες https://www.in.gr/2020/11/09/greece/koronaios-pandimia-stin-pio-foniki-fasi-tis-200-nekroi-se-molis-ennia-meres/).

Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι η προκλητική αδράνεια της κυβέρνησης και η έλλειψη ετοιμότητας ακόμη και στα πλέον στοιχειώδη κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που μεσολάβησε από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έφθασε στα όρια αντοχής του καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ούτε προσλήψεις έγιναν, ούτε ΜΕΘ δημιουργήθηκαν για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σύστημα υγείας στην παρούσα κατάσταση.

Δημοσιεύματα πλέον κάνουν λόγο για «επιλογή» ασθενών εξαιτίας της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, της αποδυνάμωσης του προσωπικού και της απουσίας υλικοτεχνικών υποδομών.
(Κορωνοϊός: Η επιλογή ασθενών για τις ΜΕΘ τρομάζει - Σοκάρει η εκτίμηση για 150.000 ενεργά κρούσματα, https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1062167/koronoios-i-epilogi-asthenon-gia-tis-meth-tromazei-sokarei-i-ektimisi-gia-150000-energa-krousmata/).

Στη Θεσσαλονίκη και στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ με τους ίδιους τους γιατρούς να κάνουν δραματική έκκληση: «[…]Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και θα δούμε στην πράξη, τι μπορεί να γίνει. Όταν ξεκινάει η εφημερία και δεν έχουμε ούτε ένα κρεβάτι άδειο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για κορονοϊό, η οποία έχει 25 κλίνες, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολύ οριακή και κρίσιμη η κατάσταση. Η ΜΕΘ για τον κορονοϊό γέμισε... Για τους καινούργιους ασθενείς ίσως χρησιμοποιήσουμε φορητούς αναπνευστήρες, ίσως έχουμε μεγαλύτερη επιτήρηση στους θαλάμους, θα δούμε τι θα κάνουμε. Είμαστε σε συνθήκες πολέμου. Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο να προχωρούμε σε επιλογές ασθενών. Αναμένεται ότι σήμερα θα το αντιμετωπίσουμε αυτό στο ΑΧΕΠΑ». (Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Από σήμερα κάνουμε επιλογή ασθενών, λένε γιατροί στο ΑΧΕΠΑ - διαψεύδει η διοίκηση https://www.capital.gr/epikairotita/3494167/koronoios-thessaloniki-apo-simera-kanoume-epilogi-asthenon-lene-giatroi-sto-axepa-diapseudei-i-dioikisi

Επειδή, η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών είναι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή, όπως διαγράφεται από τους ειδικούς η έξαρση των κρουσμάτων και οι ανθρώπινες απώλειες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην παρούσα φάση της πανδημίας.

Επειδή, η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή της, αλλά θέτει σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία και φέρνει το ΕΣΥ στα όρια της πλήρους κατάρρευσης.

Αιτούμαστε την κατάθεση στο Σώμα προς το σκοπό της πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων και των πολιτών όλων των εγγράφων από τα οποία να προκύπτει:

· Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θανάτων που σημειώθηκε κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας;

· Πόσοι εξ αυτών ήταν σε μονάδες ΜΕΘ και πόσοι σε απλές κλίνες νοσηλείας, ενώ θα έπρεπε να είναι σε ΜΕΘ;

· Πόσοι θάνατοι έχουν καταγραφεί ως θάνατοι από COVID-19, ενώ οι ασθενείς νοσηλεύονταν σε άλλες εξειδικευμένες κλινικές για άλλα αίτια (π.χ. για καρδιολογικά και νευρολογικά νοσήματα, καρκίνο κλπ).

· Πόσοι ασθενείς έχουν καταγραφεί να εκτέθηκαν και να προσβλήθηκαν από τον ιό εντός των νοσοκομείων κατά την επίσκεψη ή τη νοσηλεία τους για άλλα αίτια;

 

Η ΑΙΤΟΥΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Θεοδώρα (Δώρα) ΑυγέρηΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ