19/11/2020

Τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος

Τροπολογία με θέμα «Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος» στο Σ/Ν του υπουργείου Εργασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων»

Θέμα: «Καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Την περίοδο της πανδημίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν υποστεί δραστική μείωση των εισοδημάτων τους. Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση (αναστολές συμβάσεων εργασίας και πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) οδηγούν σε φτωχοποίηση τις οικογένειες των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μείωση του μέσου μισθού τουλάχιστον κατά 10%. Μόνο στο Β’ Τρίμηνο του έτους τα νοικοκυριά έχασαν εισόδημα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας και την κατακρήμνιση του τζίρου τους, έχουν ραγδαία αύξηση της αδυναμίας καταβολής υποχρεώσεων και μία στις τρεις δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο διάστημα. Προφανώς, υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του δώρου Χριστουγέννων ή και τμήματος αυτού.

Με δεδομένη την αδυναμία των πληττόμενων επιχειρήσεων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την άμεση, ζωτικής σημασίας, ανάγκη των εργαζομένων για ενίσχυση του εισοδήματός τους, το κράτος οφείλει να αναλάβει την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων, με βάση τον ονομαστικό τους μισθό.

Η καταβολή ολόκληρου του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος, χωρίς καμία μείωση για τους εργαζόμενους, είναι μία αναγκαία τόνωση του εισοδήματός τους αλλά και της καταναλωτικής τους δυνατότητας ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, είναι μία άμεση στήριξη των ίδιων των πληττόμενων επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι συνεπείς σε αυτή τους την υποχρέωση, τη δεδομένη πολύ δύσκολη στιγμή για την πραγματική οικονομία.

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες για τη συγκεκριμένη κρατική παρέμβαση υπάρχουν και η υλοποίησή της κρίνεται επιβεβλημένη.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Προστίθεται νέο άρθρο που έχει ως εξής:

Άρθρο…

« 1. Για το έτος 2020, το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έχουν απασχοληθεί σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και σε επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Το κράτος αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν.4690/2020, όπως ισχύει, στο ύψος του μισθού που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας τους.

3. To επίδομα εορτών Χριστουγέννων από το κράτος καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2020.»

Αθήνα, 19/11/2020

Οι προτείνοντες βουλευτές